Infectii ale cailor respiratorii superioare

default

Dimensiune font:

| 25-09-2012 00:00

 

Infectii ale cailor respiratorii superioare

Infectiile cailor respiratorii au importanta deosebita, datorita incidentei crescute a contagiozitatii ridicate, diversitatii etiologice si complicatiilor prin suprainfectii. Acestea se clasifica în infectii ale cailor respiratorii superioare, mijlocii si inferioare. Infectiile tractului respirator superior: Rinita acuta sau guturaiul are perioada de incubatie de 2-4 zile, debutul cu catar nazal (obstructia nazala, stranut, rinoree apoasa) în absenta febrei. Etiologia este predominata de rinovirusuri (90%); Rinofaringita acuta apare mai frecvent la copii, în sezonul rece. Incubatia este de 2-3 zile, debut cu febra, obstructie nazala, stranut, rinoree apoasa, adenopatie submaxilara. Etiologia este reprezentata de: rinovirusuri, adenovirusuri, coronavirusuri, virusuri gripale, paragripale, virusul scintial respirator, enterovirusuri. De asemenea, si angina este o infectie a tractului respirator superior. 


Infectiile tractului respirator mijlociu

Laringita reprezinta extinderea edemului inflamator la corzile vocale, epiglota si faringe, cu îngustarea cailor respiratorii. Este frecventa la copii (subglotite edematoase). Etiologie: virusurile paragripale, virusul sincitial respirator, adenovirusuri, bacilul difteric (laringita subglotica). Clinic, se poate însoti de traheita sau traheobronsita. Incepe dupa o rinita, cu voce ragusita, tuse latratoare. La copilul mic, în cateva ore, se trece de la faza disfonica la cea dispneica sau direct la faza asfixica, fata de laringita difterica, în care evolutia este mai lenta (2-3 zile) si însotita de stare toxica. La copilul mare si adult, laringita virala se manifesta în forma disfonica. Epiglotita acuta ca etiologie are tablou clinic dramatic cu risc letal în 25% din cazuri. Apare la copii sub 5 ani si în cadrul septicemiei, cu stare generala grava, toxica, cu dureri faringiene spontane. Obstructia severa a caii aeriene poate aparea cu asfixie. Diagnosticul se pune prin laringoscopie: epiglota apare rosie si marita de circa 10 ori, ca o cireasa la baza limbii, iar corzile vocale sunt normale. Un semn sugestiv pentru diagnostic este ameliorarea partiala a dispneei, prin împingerea limbii înainte (aceasta manevra largeste caile aeriene). Tratament: spitalizarea este necesara pentru majoritatea cazurilor, deoarece obstructia cailor aeriene poate surveni rapid, necesitand intubatie endotraheala sau traheostomie, mai ales în epiglotita acuta, în care se va recurge obligatoriu si la antibioterapie. 

Infectiile tractului respirator inferior. Pneumonii

Pneumonia acuta infectioasa reprezinta procese inflamatorii acute ale parenchimului pulmonar, alveolar si / sau interstitial, produse de diferiti agenti patogeni. In ultimele decenii, au avut loc modificari în spectrul etiologic al pneumoniilor infectioase: a crescut incidenta pneumoniilor nebacteriene, ajungand aproape egala cu cea a pneumoniilor bacteriene; a scazut incidenta pneumococului, stafilococului auriu si bacililor gram negativi (BGN). Pneumoniile bacteriene reprezinta 2/3 din totalul cazurilor. In ultimul timp, a crescut mult numarul pneumoniilor cu Mycoplasma, stafilococ, BGN si cu fungi. Pneumonia lobara sau segmentara, produsa, de obicei, de pneumococ, afecteaza lobii inferiori, mai des drept, cu evolutie în patru stadii: stadiul congestiv, hepatizatie rosie, hepatizatie cenusie si resorbtie. Boala apare preferential în sezonul rece, mai frecvent în epidemiile de gripa si la subiectii imunodeprimati. Debutul este brutal, cu frisoane, febra, dureri pleurale si tuse productiva, cu sputa ruginie. La alcoolici si varstnici, pot aparea: agitatie psihomotorie, delir, somnolenta. Apare congestia obrazului si / sau herpes labial. Complicatiile sunt rare, pleurezie seroasa, mai rar purulenta, meningita, pericardita. Bronhopneumonia este produsa de stafilococ, streptococ si consta din focare de alveolita abcedate în jurul unor bronhii mici, cu continut purulent. Pneumonia cu stafilococ survine dupa rujeola, viroze respiratorii, tuse convulsiva, iar la adult, dupa gripa sau în cursul septicemiei stafilococice. 

Pneumonia virala (interstitiala)

Dupa predominanta procesului inflamator, pneumoniile sunt interstitiale sau alveolare, adesea, însa, si cu afectarea simultana a bronhiilor. Expresiile anatomo-clinice sunt de: pneumonie interstitiala, pneumonie lobara sau segmentara ori bronhopneumonie. Dupa terenul pe care survin, pneumoniile pot fi: primare (la organisme anterior sanatoase) sau secundare (în cadrul unei boli sistemice sau a unei leziuni anterioare pulmonare). Pneumonia interstitiala este inflamatia predominanta a interstitiului pulmonar cu infiltrate limfo-monocitare si macrofage. Boala are un debut insidios, fara semne de severitate, cu febra fara frison si tuse seaca, cefalee intensa si leucopenie. Nu exista antibioterapie pentru aceasta afectiune. 

Pneumonia cu Mycoplasma pneumoniae

Mycoplasma pneumoniae este un microorganism aflat la granita dintre bacterii si virusuri, lipsit de perete celular, rigid, cu afinitate crescuta pentru mucoasa respiratorie, unde produce leziuni distructive. Pneumoniile cu mycoplasma reprezinta peste 50% din pneumoniile interstitiale si aproximativ 205 din totalul pneumoniilor. Determina frecvent infectii ale cailor respiratorii superioare (rinofaringita, sinuzite, timpanite buloase) si mai rar pneumonii. Afecteaza cu predilectie copiii, adolescentii si tinerii. Boala survine în mici focare epidemice, în colectivitatile de copii si tineri, mai ales în sezonul rece. Calea de transmitere este aerogena, contagiozitatea fiind redusa. Incubatia este de 7-21 zile, debut cu disfagie, tuse uscata apoi umeda si mucosanguinolenta. Deseori, prezinta manifestari extrapulmonare: localizare cutanata (eritem polimorf), localizari neurologice, localizari digestive etc. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei