LAPTELE ŞI PRODUSELE LACTATE
Dimensiune font:
LAPTELE ŞI PRODUSELE LACTATE
Bem lapte din prima până în ultima zi a vieţii noastre şi bine facem, pentru că laptele este singurul aliment complet: conţine toate cele 3 categorii principale de substanţe nutritive (proteine, glucide şi lipide), alături de vitamine (A, D, E, grupul B) şi minerale (calciu, fosfor, zinc şi fier).
Ce face bun:
• previne rahitismul şi osteoporoza prin conţinutul crescut de calciu. Un litru de lapte pe zi asigură aportul de calciu necesar creşterii şi solidităţii sistemului osos. în plus, calciul din lapte este foarte bine absorbit de organism prin prezenţa concomitentă a vitaminei D din grăsimea laptelui (calciul din lapte se absoarbe mai bine decât cel din produsele farmacologice). Acidul lactic din iaurt solubilizează calciul şi îl face să fie mai uşor de asimilat din intestin. în plus, dozele mici şi dese de produse lactate cresc absorbţia calciului cu 20 %.
• luptă împotriva cancerului (mai ales cel de colon) prin conţinutul de acid linoleic (omega 6). Studiile au arătat o scădere cu 50 % a incidenţei cancerului la consumatorii de produse lactate şi întărirea sistemului imunitar.
• contribuie la buna dezvoltare a organismului prin aportul de proteine de calitate înaltă ce conţin toţi aminoacizii esenţiali necesari creşterii, întreţinerii şi refacerii ţesuturilor şi organelor.
• previne şi tratează hipertensiunea arterială datorită conţinutului crescut de calciu. Produsele lactate sunt recomandate în tratamentul HTA mai mult decât alte alimente ce conţin calciu, deoarece în lapte există un raport optim între toate mineralele implicate în menţinerea tensiunii arteriale: calciu, potasiu, magneziu, sodiu.
• brânza previne apariţia cariilor prin creşterea ph- ului salivei (stimulează producţia de salivă alkalină), inhibă activitatea bacteriilor ce formează carii şi împiedică distrugerea smalţului dinţilor.
• calciul din produsele lactate determină metabolismul să ardă grăsime: calciul menţine normală rata metabolică în timpul dietei şi, în plus, se combină cu grăsimile alimentare formând o substanţă similară cu săpunul, care nu se poate absorbi, deci se elimină.
• la produsele lactate nu contează toate caloriile, deoarece calciul face ca o parte din grăsime să treacă neabsorbită.
La acelaşi număr de calorii consumat, cei care au în dietă produse lactate pierd cu 20 % mai multă grăsime.
• trebuie alese produsele lactate care să conţină cât mai puţină grăsime şi cât mai mult calciu şi zer, pentru că substanţele din zer facilitează absorbţia calciului. Consumaţi lapte degresat, iaurt şi brânză proaspătă, nu brânză fermentată (care are doar cheag, nu şi zer).
• laptele şi iaurtul au indice glicemic mic, pot fi consumate în curele de slăbire, sunt alimente ce conţin glucide lente care nu dau creşteri bruşte ale glicemiei şi nu stimulează producţia de insulina. în plus, brânzeturile fermentate nu mai conţin aproape deloc glucide (dar au o mare cantitate de grăsimi).
• brânzeturile conţin triptofan, precursorul serotoninei, care dă starea de bine la nivel central. Triptofanul din brânză se absoarbe mai bine decât cel din carne, deci regimul lactat nu dă depresie şi anxietate. Condiţia este să fim atenţi la numărul de calorii.
• grăsimea din lapte conţine cele 3 vitamine liposolubile A, D, E, care se absorb perfect, deci avem nevoie de puţin unt sau smântână. în lapte există un aport optim între calciu, potasiu, fosfor şi vitamine (vitaminele A, Bl, B2 şi B3).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau