Mancam prea putin peste, arata studiile!
Dimensiune font:
Romanii, desi mari consumatori de carne, nu prea mananca peste, arata un raport al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).
Potrivit statisticii FAO, Romania se situeaza pe locul al treilea din coada clasamentului în ceea ce priveste consumul de peste în Europa. Mai precis, un roman mananca în medie 5,3 kg de peste pe an, mai mult decat vecinii nostri maghiari (5,1 kg) si bulgari (4,2 kg).
Mai exact, un roman mananca anual un sfert din cantitatea medie europeana (22,1 kg/an). Europenii cei mai mari consumatori de peste sunt portughezii (61,6 kg/an), spaniolii (44,8 kg/an) si lituanienii (37,6 kg/an).
De ce ar fi bine sa mancam mai mult peste
„Pestele de apa dulce sau sarata, precum si fructele de mare - crevetii, homarii, langustele, crabii, scoicile, calamarii si caracatita - sunt o sursa alimentara cu o valoare nutritionala exceptionala. Carnea de peste, spre deosebire de cea a speciilor de animale terestre, contine o proteina usor digerabila si de calitate superioara, avand un continut scazut de colagen si echilibrat în aminoacizi", explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.
Iata cateva dintre beneficiile consumului de peste:
-Protejeaza sanatatea inimii si a creierului prin aportul de acizi grasi esentiali Omega 3. „Pestele contine grasimi extrem de benefice (Omega 3 EPA si DHA) si, de aceea, va recomand din toata inima sa consumati peste gras de doua ori pe saptamana (somon, hering, macrou, conserve de sardine s.a.)", completeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. De asemenea, grasimile Omega 3 previn cancerul, sunt eficiente în tratamentul psoriazisului si artritei.
-Aduce în corp vitaminele liposolubile A si D si minerale, dintre care cele mai importante sunt zincul, seleniul, iodul si cuprul.
-Ne asigura buna dispozitie, prin continutul de triptofan, un aminoacid important, precursor al serotoninei, hormonul fericirii.
-Este un aliat de nadejde în curele de slabire, neavand în compozitie grasimi „rele" (saturate), ca în cazul carnii de porc, de exemplu. In plus, pestele poate fi consumat si seara, fiindca se digera cu usurinta si nu se „depune" la fel de usor ca alte alimente.
-Ajuta la dezvoltarea normala a creierului fatului (atunci cand este consumat de mama în timpul sarcinii) si a copilului.
www.adevarul.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau