MASTOPEXIA

default

Dimensiune font:

| 29-05-2016 10:17

MASTOPEXIA

 Operatia de mastopexie consta in redarea aspectului si volumului normal al sanilor cazuti . Aceasta se realizeaza prin ridicarea lor, si, in anumite cazuri in care este necesar, ridicarea se asociaza cu introducerea unui implant. Exista mai multe tipuri de operatii de mastopexie, in functie de gradul de ptoza al sanilor ( cat de mult este lasat sanul), toate insa implica incizii , mai lungi sau mai scurte, prin care se elimina pielea in exces.

– mastopexia periareolara : este indicata pentru sanii cei mai putin ptozati, iar incizia se face doar in jurul areolei; prin acaesta procedurta sanii se ridica foarte putin (cca 2 cm maxim) si este rar efectuata singura, ca atare; cel mai frecvent se asociaza cu introducerea unui implant;
– mastopexia cu cicatrice verticala (lollipop) : este operatia care se efectueaza astazi cel mai frecvent in lume, este indicata pentru majoritatea cazurilor de ptoza medie-severa; cicatricea rezultata este in jurul areolui , continuata cu una verticala pana aproape de santul inframamar; se poate efectua singura (in cazul in care glanda mamara are suficient volum) sau poate fi asociata cu introducerea unui implant siliconic;
– mastopexia cu cicatrice in ancora : este indicata pentru cazurile severe de ptoza mamara; cicaricea rezultata este in jurul areolei, continuata cu una verticala pana in santul inframamar si inca una orizontala in sant, mai lunga sau mai scurta, in functie de cantitatea de piele in exces; se poate asocia , de asemenea, cu introducerea unui implant siliconic.

Operatia de mastopexie asociata cu augmentare (ridicarea sanului si marire in acelasi timp), cand se utilizeaza un implant siliconic pentru restaurarea volumului, cantitatea de piele care se scoate este mai mica, implantul umpland partial invelisul format din piele. Uneori, in cazurile cu ptoza mica, simpla introducere a implantului poate ridica suficient sanul, astfel incat nu mai este nevoie de incizii suplimentare. De obicei, implantul se introduce sub muschi, intrucat introducerea lui sub glanda va duce la lasarea sanului in timp. Se utilizeaza, din acelasi motiv, implante nu prea mari care sa impiedice lasarea pielii in timp (avand in vedere faptul ca de obicei pacientele care se prezinta pentru operatia de ridicare a sanilor au o piele cu elasticitate scazuta, fapt dovedit de prezenta vergeturilor, deci care are tendinta sa se lase in timp daca se utilizeaza implante mari). Operatia este considerata a fi una dintre cele mai dificile operatii de mamoplastie si asociaza riscurile crescute ale operatiei de mastopexie (pe de o parte) cu ale celei de marire a sanilor (pe de alta parte), fiind practic doua operatii asociate intr-una singura. Operatia este tehnic dificila din cauza ca este greu de apreciat dimensiunea implantului ce urmeaza a fi utilizat, si este dificil de prevazut rezultatul postoperator. Unii chirurgi nu efectueaza cele doua operatii intr-una singura, ci le separa intre ele, efectuandu-le la cateva luni departare intre ele (3-6 luni); astfel, ei efectueaza fie operatia de ridicare intai, si abia apoi introduc implantul, fie invers, introduc initial implantul si la cateva luni efcetueaza ridicarea. Dezavantajul acestei tehnici este ca pacienta va fi supusa la 2 operatii, iar intre cele doua interventii, aspectul sanilor va fi destul de neplacut.

 

 

Inainte de operatie

Cu doua saptamani inainte de operatie este bine sa se evite fumatul si consumul de alcool. Se vor evita , de asemenea, anumite vitamine (de exemplu vitamina E), aspirina si derivatii, ibuprofenul, spirulina si gingko biloba, toate aceste produse crescand riscul de sangerare intra- si postoperator.

Medicul va va indica analizele necesare, inclusiv o mamografie. Este bine sa aranjati cu cineva sa vina sa va ia si sa va conduca acasa dupa operatie.

Cu 6 ore inainte de operatie nu se mananca si nu se bea nimic, deoarece operatia se face sub anestezie generala.

Operatia

Inainte de operatie, medicul dumneavoastra va efectua desenul cu un marker, desen care este extrem de important pentru operatia ce urmeaza. Cicatricile rezultate si dimensiunea implantului eventual care urmeaza a fi introdus sunt amplu discutate in cadrul consultatiei/ consultiilor avute inainte de operatie.

– anestezia este de obicei general, cu intubatie; pacienta nu simte nimic si nu isi va aminti nimic;
– inciziile sunt realizate conform marcajului preoperator , excesul de piele se indeparteaza iar mamelonul este repozitionat mai sus;
– remodelarea glandei pielea de dedesubtul mamelonului este in mare parte indepartata , mamelonul este ridicat iar pielea de deasupra este trasa in jos; in unele cazuri glanda este modelata pe interior si ancorata cu fire sus pe peretele toracic pentru a umple polul superior si pentru a nu se lasa in timp; tehnica este aleasa de catre chirurg, in functie de experienta si stiinta acestuia. Remodelarea glandei va permite obtinerea unor sani mai tari, ridicati, mai plini, simetrici; sanii pot fi simetrizati cu ocazia operatiei, in cazul in care anterior erau asimterici. De asemenea, operatia permite obtinerea unor areole de dimensiuni normale, simetrice (in cele mai multe cazuri pacientele se prezinta cu sani asimetrici si areole mari, largite, asimtrice). Tot in aceasta etapa se introduce eventual si implantul, de obicei sub muschi.

Pielea este excizata
Mamelonul si sanul sunt ridicate
sutura se face cu fire fine, de obicei resorbabile, deci care nu necesita scoatere ulterioara; firele sunt plasate sub piele, astfel ca sa nu ramana urme si cicatricile sa fie cat mai frumoase

Recuperarea postoperatorie

Ca orice alta operatia, si operatia de ridicare de sani necesita timp pentru recuperare. In primele 2 saptamani postoperator, pacienta poate sa aiba ceva discomfort care nu se traduce neaparat prin durere. Edemul, echimozele si discomfortul dureaza 10-14 zile. Pacientele sunt sfatuite sa nu doarma pe burta si sa evite baile. Dusurile se pot efectua dupa 3-4 zile. Firele se indeparteaza (acolo unde este cazul) la 10-14 zile. Pacienta trebuie sa poarte o bustiera speciala timp de minim o luna (recomandam 2 luni) zi si noapte. Se evita purtarea sutienului cu sarma pentru cel putin 3 luni. Reluarea activitatilor zilnice usoare se poate face dupa 7 zile. Fumatul trebuie evitat in primele saptamani dupa operatie intrucat interfereaza cu oxigenarea sangelui, si, ca urmare , si cu vindecarea normala.

Edemul se va mentine pentru o luna sau mai mult pana la rezultatul final. La nivelul mamelonului poate exista o usoara amorteala care dispare dupa circa 6 saptamani. In cazuri rare , amorteala poate deveni permanenta. Pe masura ce nervii se regenereaza, pot exista senzatii de furnicaturi sau mici arsuri.

Pacienta trebuie sa evite ridicarea greutatilor deasupra capului pentru primele 3-4 saptamani si sa evite in general ridicarea greutatilor mari pentru 4- 6 saptamani.

Cicatricile vor fi vizibile, rosii si mai tari in primele 2 -3 luni, dupa care vor pali progresiv, devenind albe si moi, dar nu vor dispare niciodata. Imbunatatirea aspectului cicatricilor se poate face cu diverse creme, folii de silicon si prin evitarea expunerii lor la soare in primele 9 luni dupa operatie. Majoritatea femeilor considera ca cicatricile sunt un compromis mai mult decat acceptabil pentru niste sani frumosi si mai tineri. Daca pacienta ramane din nou insarcinata dupa operatie, riscul este ca sanii sa se lase din nou, neatingand insa gradul de ptoza anterior sarcinii. Un nou lifting al sanilor este posibil in acest caz.

 

Beneficii
– ridicarea sanilor, prin eliminarea pielii in exces si redarea volumului pierdut in urma scaderii in greutate, a sarcinii si alapatarii sau datorita varstei; prin ridicarea si remodelarea sanilor, se pot obtine sani care sa arate mai tineri, mai plini, simetrici.
– redarea aspectului tanar al sanilor – sanii “tineri” au volum si au o pozitie ridicata pe peretele toracic ; pe masura inaintarii in varsta, pielea se intinde, glanda se atrofiaza si isi pierde din volum, dand aspectul de san cazut; procesele sunt si mai accentuate in urma nasterii, alaptarii sau pierderii in greutate
– posibilitati mai multe si mai variate de alegere a hainelor – multe femei evita anumite tipuri de imbracaminte, simitindu-se frustrate si descurajate de felul in care arata sanii lor; femeile spun ca dupa operatia de ridicarea a sanilor se simt foarte comfortabil si pot purta imbracaminti pe care nu le-ar fi purtat inainte de operatie.
– cresterea increderii in sine – femeile afirma ca dupa operatie calitatea vietii lor a crescut, se simt mai increzatoare in ele si nu se mai simt frustrate si constiente de deformarea sanilor.

 

Posibile fenomene insotitoare
Sunt reactii care apar in mod normal si dispar in cateva zile de la sine sau cu medicatie.

– discomfortul este de obicei minor, traducandu-se mai mult prin limitarea aplecarii si ridicarii obiectelor.
– edemul si echimozele – edemul se mentine pentru 2 saptamani iar echimozele dispar in 7-10 zile
– senzatia de amorteala sau furnicaturi la nivelul mamelonului – de obicei dispare in cateva zile/ saptamani.
– senzatie de prurit (mancarime) la nivelul inciziilor – este normala din cauza ca cicatricile sunt foarte recente; se tratateaza prin aplicarea de creme sau prin medicatie orala (antihistaminice).

Complicatii si riscuri

a) Complicatii ale operatiei de ridicare a sanilor fara implant

– infectii – pot apare intre 1 si 6 saptamani dupa operatie si se manifesta prin edem si durere la nivelul sanilor, roseata, secretie si febra; cele mai frecvente infectii sunt cu stafilococ auriu. Tratamentul consta in antibioterapie orala sau intravenoasa si drenaj in cazurile mai severe
– hematomul – acumularea de sange sub incizie; se manifesta prin durere si senzatie de tensiune; daca sunt mici, ele sunt absorbite de catre corp, daca sunt mai mari necesita drenaj chiruirgical; daca nu sunt tratate determina aparitia infectiilor
– cicatrici vicioase (anormale) – pot apare cicatrici hipertrofice (mai mari decat in mod normal dar care nu depasesc cicatricea initiala) sau cheloide(care depasesc cicatricea initiala si sunt rosii si tari). Cicatricile hipertrofice / cheloide apar in special la persoanele predispuse a face astfel de cicatrici si apar de obicei la nivelul cicatricilor din santul inframamar in partea mediala. Cicatricile din jurul areolii si cele verticale de obicei se vindeca foarte frumos, chiar si la persoanele predispuse la cicatrici vicioase. Calitatea cicatricilor depinde, pe langa biologia pacientului, si de indemanarea si tehnica folosita de catre chirurg la sutura, ca si de calitatea firului si a acului folosit. Prevenirea aparitiei unor cicatrici vicioase se face printr-o tehnica minutioasa de sutura, prin diverse creme cicatrizante sau folii de silicon, prin eviatrea expunerii la soare in primele 9 luni postoperator sau prin injectii cu derivati de cortizon. Odata aparute, cictricile hipertrofice pot fi revizuite prin excizia lor si resutura.
– asimetria – micile asimetrii sunt normale, intrucat nici o femeie nu are sanii perfect simetrici; asimetriile mai mari necesita reinterventii chirurgicale.

b) Complicatii ale operatiei de ridicare a sanilor cu implant siliconic

La complicatiile anterior enumerate se adauga cele ce pot fi determinate de prezenta implantului siliconic
– contractura musculara – se manifesta printr-o consistenta mai dura a sanului care poate fi si deformat in acelasi timp; contractura usoara poate trece neobservata dar cea severa necesita reinterventie chirurgicala , eventual cu schimbarea implantului; este mai frecventa la impalntele siliconice fata de cele saline si riscul este mai scazut in cazul plasarii implantului sub muschi si nu sub glanda.
– consultati si sectiunea Augmentare mamara
– scaderea/disparitia sensibilitatii la nivelul mamelonului – de obicei e temporara, dar exista cazuri cand poate fi permanenta
– spargerea implantului – in special la implantele cu ser care nu sunt umplute complet; in acest caz anvelopa face falduri care datorita fortei de frecare determina uzura acesteia; serul scurs este absorbit de catre corp, iar spargerea implantului este detectata imediat, spre deosebire de implantele cu gel siliconic la care ruptura implantelor poate fi mascata luni de zile din cauza faptului ca gelul are o consistenta crescuta si nu curge. Riscul acestei complicatii este de 4 % in primul an si scade ulterior.
– formarea de falduri vizibile sau/si palpabile – mai frecvente la implantele cu ser si cu suprafata neteda
– malpozitionarea implantului – alunecarea implantului mai sus sau mai jos, mai in lateral sau in medial; mai frecvent la implantele netede care aluneca mai usor, spre deosebire de cele texturate
– infectia – este mai grava decat in cazul mastopexiei fara implant intrucat necesita indepartarea implantului care poate fi reintrodus abia dupa minim 6 luni.

 Adresa: Susanu Clinic

Exclusive Residence, Bloc A7, 
Parter (Copou), Iasi, Romania
Telefon: 0730 787268, 0730 SUSANU 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei