Nu dormi destul? Răcești mai ușor și riști să te îngrași!

default

Dimensiune font:

| 25-01-2015 12:50

Teoretic, ar trebui să ne petrecem o treime din viaţă dormind. Practic, sacrificăm orele de somn fie pentru a munci mai mult, fie pentru a ne relaxa după o zi obositoare în compania prietenilor, în faţa televizorului sau navigând pe internet. Problema este că, în timp, odihna insuficientă dereglează funcţiile organismului şi duce la o mulţime de probleme de sănătate.

 

Lipsa odihnei are efect și asupra vieții sexuale, pentru că duce la scăderea libidoului

Ca orice altă carenţă, şi lipsa somnului este un factor de stres pentru organismul nostru, care reacţionează şi se deteriorează. Iar specialiştii trag semnalul de alarmă: tendinţa de a ne culca târziu şi de a ne scula devreme este o bombă cu ceas pentru sănătate. Trecem azi în revistă câteva din efectele negative ale privării de somn.

- Producţia de greline şi leptine, hormoni ce controlează apetitul, scade. Urmarea: ni se pare că avem o foame de lup şi că nu ne vom sătura decât mâncând porţii mari de alimente bogate în calorii şi în glucide. Şi aşa ne îngrăşăm. Specialiştii estimează că luăm în greutate circa un kilogram după cinci nopţi consecutive de somn puţin şi “ronţăială” multă.

- Carenţele de somn deschid şi calea afecţiunilor cardiovasculare: după o noapte în care nu ne-am odihnit destul, tensiunea arterială se menţine la cote înalte pe durata întregii zile. Repetând de multe ori experienţa, creşte riscul de calcifiere a arterelor coronare, de insuficienţă cardiacă, infarct şi accidente vasculare cerebrale.

- Nivelul ridicat al hormonilor de stres eliberaţi de un organism privat de somn reduce progresiv sensibilitatea celulelor la insulină, declanşând, la un moment dat, diabetul zaharat de tip 2.

- În timpul somnului, sistemul imunitar eliberează mulţi anticorpi (celule specializate în combaterea infecţiilor) şi citocine - proteine implicate în reducerea proceselor infecţioase. Dormind prea puţin, perturbăm producţia acestor celule-gardieni şi contractăm mai uşor răcelile şi gripele.

- Odihna insuficientă afectează şi viaţa sexuală. Duce la scăderea libidoului şi la diminuarea fertilităţii masculine, prin împuţinarea numărului de spermatozoizi.
Se poate ajunge la depresie şi izolare

- Vigilenţa este afectată în mod direct de lipsa de odihnă - studiile pe această temă arată că riscul de a deveni autorul sau victima unui accident rutier creşte de trei ori după o noapte în care am dormit mai puţin de şase ore.

- Cercetătorii au stabilit că, după o noapte de nesomn, centrii emoţionali ai creierului sunt cu 60% mai reactivi, de aceea suntem mai sensibili şi mai nervoşi. Suprasolicitarea nervoasă prelungită conduce, în cele din urmă, la stări depresive şi izolare - suntem morocănoşi, refuzăm să mai comunicăm şi atragem ca un magnet neînţelegerile cu cei din jur.

- Cercetătorii au stabilit o legătură directă între somnul insuficient şi îmbătrânirea prematură a pielii. Explicaţia se leagă de procesul de regenerare celulară, care se derulează la parametri optimi numai în timp ce dormim.

- Şi riscul de a dezvolta diferite forme de cancer este legat de lipsa somnului; se pare că incidenţa cea mai mare o au cancerul colorectal, în cazul bărbaţilor, şi cel de sân, în cazul femeilor.
Ce-i de făcut?

Ca să nu ajungi să tratezi, trebuie să previi. Iată ce trebuie să ştii şi să pui în practică, pentru a te asigura că dormi destul şi că ai un somn sănătos:

• Câte ore trebuie să dormim? Răspunsul diferă de la o persoană la alta şi de la o vârstă la alta. Copiii au nevoie de 9-10 ore de somn pe noapte, adulţii, de 7-8 ore, vârstnicii, de 5-6 ore. Sunt persoane care se trezesc perfect odihnite după 5 ore şi unele care ar dormi şi 10 ore. Specialiştii ne recomandă să luăm aminte cât dormim în weekend sau în concediu şi să ţinem cont că în cursul săptămânii de lucru ne este de ajuns un somn mai scurt cu o oră şi jumătate.
• Ca să adormim uşor, este important să ne culcăm şi să ne trezim aproximativ la aceleaşi ore. Aşa ajutăm organismul să-şi regleze ceasul intern, adică să anticipeze şi să programeze mai bine mecanismele care ne ajută să adormim.
• Nu este doar un mit: orele de somn dinainte de miezul nopţii contează dublu. Fiindcă somnul profund, cel mai odihnitor, este cel din intervalul orar 22.00-3.00 sau 22.00-4.00.

Libertatea.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei