Nu te lasa pacalit: Cum iti dai seama ca un produs este traditional sau nu?
Dimensiune font:
Dinamica pietei produselor traditionale romanesti se intensifica de la an la an. In consecinta, exista si firme care vor sa pacaleasca consumatorii.
Daniela Niculescu, directorul general al marcii CEFF (Certified E-Friendly Food, marca ce atesta ca produsele alimentare de la raft cu simbolul CEFF nu contin o serie de aditivi alimentari potential daunatori) prezinta 5 moduri prin care consumatorul de rand poate verifica daca un produs este intr-adevar traditional sau nu, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
Chinezarii vandute la Bran ca obiecte traditionale
Ce este un produs traditional?
Produsul traditional romanesc este realizat exclusiv din materii prime locale. Avand la baza o reteta si un procedeu de prelucrare traditionale, rezultatul este un produs autentic si usor de remarcat printre alte produse asemanatoare.
Cum poti verifica daca este produs traditional sau nu
1. Logo-ul
"Cea mai simpla metoda de a verifica daca un produs este unul traditional atestat, mai ales daca te afli deja in fata raftului, este sa cauti logo-ul national pe eticheta", arata Daniela Niculescu.
Incepand cu luna decembrie 2013, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a impus marcarea produselor traditionale romanesti cu un logo care mentioneaza faptul ca produsul respectiv este atestat de MADR, in partea de sus avand insemnul de "PRODUS TRADITIONAL", iar in partea de jos "ROMANIA" pe un fundal tricolor.
2. Fa-ti temele!
"Daca esti un consumator convins de produse traditionale romanesti, inainte de a pleca de acasa, un lucru foarte simplu pe care il poti face este sa verifici daca ceea ce intentionezi sa cumperi se afla pe lista de produse atestate", aminteste Daniela Niculescu.
Aceasta lista poate fi gasita pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si prezinta exact producatorul si numele produsului care a fost atestat ca respectand ingredientele si reteta produsului traditional.
3. Intreaba la punctul de vanzare
"Daca nu esti convins de autenticitatea produselor, nu te sfii sa intrebi comerciantul unde sunt produse sau din ce sunt produse. Este dreptul tau sa afli si responsabilitatea lui sa iti raspunda.
Atentie! Pietele nu ofera neaparat produse traditionale. Intreaba vanzatorul despre provenienta, productie sau ingrediente si chiar si atunci, urmareste regulile de etichetare si de conformitate cu rigorile produsului traditional mentionate mai sus", avertizeaza Daniela Niculescu.
4. Cauta in magazinele de specialitate
"Au inceput sa apara din ce in ce mai multe magazine specializate in comercializarea de produse bio si traditionale, atat in domeniul online cat si fizic. Atentie la magazinele online! Pot fi foarte multe site-uri care pretind ca vand produse traditionale. Informeaza-te inainte de a comanda", a declarat Daniela Niculescu.
De asemenea, datorita cererii din ce in ce mai ridicate de produse traditionale si a noilor reglementari, supermarket-urile si hypermarket-urile iti pun la dispozitie rafturi speciale cu aceste produse. Insa unele produse sunt numite "traditionale", doar datorita retetei sau a genului de produs, a adaugat Daniela Niculescu.
5. Scapa de prejudecatile privind aditivii alimentari
In momentul in care auzim despre E-uri, deja ne gandim la aditivi alimentari daunatori.
"Ei bine, nu toate E-urile sunt daunatoare. Ca exemplu, extractul de paprika, rosul de sfecla sau carbunele negru sunt extrase din natura si incadrate in categoria aditivilor coloranti.
Celuloza este folosita ca si agent de ingrosare. Daca un produs contine E-uri, nu inseamna ca nu este traditional. Citeste cu atentie eticheta sau informeaza-te despre E-urile daunatoare si cele permise in cantitatile recomandate", a punctat Daniela Niculescu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau