O boală „boierească” bagă în mormânt tot mai mulţi şoferi EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 31-03-2017 19:00

 O afecţiune aparent banală, dar foarte serioasă, duce la consecinţe tot mai grave * este vorba de apneea în somn, boala care, netratată şi nerecunoscută, conduce tot mai mulţi şoferi spre moarte * deşi poate fi tratată, mulţi nu recunosc că au o problemă şi nu merg la medic, şi ajung să fie victime ale accidentelor grave * deşi s-a dat o directivă europeană prin care şoferii sunt obligaţi să se testeze dacă suferă de acestă boală şi să o trateze, în România a fost trecută cu vederea pentru că nu există norme legislative de aplicare * între timp, tot mai mulţi mor pe şosele după ce au făcut accident din cauză că au adormit la volan

Boala somnului, denumită Sindromul de Apnee în Somn Obstructiv (SASO) face tot mai multe victime. Foarte des sunt cazuri în care cauza accidentelor rutiere grave este că şoferul a adormit la volan. Medicii spun că e vorba de cazuri grave care ar putea fi evitate printr-un simplu test de apnee în somn, însă mulţi nu-l fac, de ruşine. Au fost însă şi cazuri când unii au adormit la volan şi, din fericire, nu au păţit nimic, iar apoi au mers la medic constatând că îşi pun familia în pericol.

Trei cazuri pe zi
La Iaşi, potrivit conf. dr. Daniela Boişteanu, medic primar pneumolog, la Spitalul de Pneumoftiziologie Iaşi, cu competenţă în Somnologie, sunt trei cazuri pe zi de persoane cu această afecţiune. Ar fi mult mai multe, dacă ar recunoaşte toţi când au o problemă. „Apneea în somn este o boală foarte frecventă. La mine vin cam trei cazuri pe zi şi în marea majoritate sunt pacienţi supraponderali, obezi, dar mai sunt şi alţii la care cauza e o predispoziţie anatomică, cu bărbia mai mică, cu gâtul scurt şi gros şi pacienţi care au probleme ORL, cu amigdale mari, cu polipi netrataţi din copilărie, care sforăie zgomotos şi nu se odihnesc bine din cauza respiraţiei”, a explicat medicul, atrăgând atenţia asupra acestei probleme.

Nu recunosc că suferă de apnee
Deşi pare ceva banal, această afecţiune poate scădea considerabil numărul accidentelor rutiere. Din păcate, în România, apneea în somn e considerată o boală „boierească”, nu ceva serios. Aşa se face că în cazul apneei severe, pacienţii sunt nevoiţi să poarte pe timpul somnului toată viaţa un aparat ce costă 1.000 de euro, trebuie să şi-l achiziţioneze singuri, pentru că nu e decontat. La Iaşi, au fost numeroase cazuri, de la persoane care au murit în accidente rutiere din cauză că au adormit la volan, până la altele care au trecut pe lângă moarte. „Au fost multe cazuri dramatice. Cel mai rău e că nu se ştie niciodată în asemenea cazuri dacă aşa a fost sau nu, decât dacă sunt martori. Dar, în astfel de cazuri, şi martorii rar scapă cu viaţă. Există numeroase cazuri de adormire la volan care se soldează cu accidente fatale, dar am avut şi pacienţi care au adormit, au ridicat piciorul de pe pedala de acceleraţie şi s-au oprit undeva fără să se întâmple nimic. Apoi, au venit la consultaţie şi au spus că au constatat că îşi pun familia în pericol. Dacă toţi ar proceda aşa, ar fi minunat, dar majoritatea ascund acest lucru, fie că le e ruşine, fie că fug de responsabilitate”, a mai adăugat conf. dr. Daniela Boişteanu, medic primar pneumolog, la Spitalul de Pneumoftiziologie Iaşi, cu competenţă în Somnologie.

Citeste si Strigăt de ajutor pentru o fetiţă care suferă de o boală genetică rară EXCLUSIV

Directivă europeană neaplicată
La nivel naţional, statisticile vorbesc de aproximativ 800.000 de români cu astfel de probleme, iar riscurile sunt uriaşe, atât pentru ei cât şi pentru alţii, atunci când se urcă la volan. De la 1 ianuarie 2016 se anunţa că intră în vigoare o directivă europeană, dată din 2014, potrivit căreia, viitorii şoferi sau cei care vor să-şi reînoiască permisul de conducere, vor fi obligaţi să facă un test de apnee în somn, iar în cazul în care iese pozitiv, să facă tratament să se vindece. Din păcate, nu a fost pusă în aplicare la noi, astfel că tot mai muţi mor pe şosele din cauza lor sau a altora care au adormit la volan. „Apneea la noi e considerată o boală boierească, de aceea aparatul necesar pentru cei cu apnee severă nu se decontează prin Casa de Sănătate şi de aceea, directiva europeană prin care şoferii erau obligaţi să se testeze, a fost trecută cu vederea, pe motiv că nu există norme de aplicare a ei. La noi, se consideră că nu merită, de aceea, în consecinţă vor mai muri mulţi şoferi pe şosele, din păcate”, a mai declarat Daniela Boişteanu.

Cum recunoşti şi cum se tratează apneea
Apneea în somn este o problemă importantă şi dincolo de persoanele supraponderale, sau cele care au bărbia mică, gâtul scurt, şi alte predispoziţii anatomice, care cel mai des suferă de această afecţiune, şi persoanele care pur şi simplu sforăie zgomotos pot avea asta. Cel mai des, când cineva sforăie şi se opreşte până la peste 1 minut fără respiraţie, după care reia respiraţia cu zgomot, au această boală, la fel şi cei care se trezesc dimineaţa foarte obosiţi, fără să-şi explice de ce, au tulburări de exprimare, uită sau nu mai au viteză de reacţie. Totul se poate însă verifica prin adresare la medic, testul fiind unul extrem de simplu. Mai exact, un monitor care îi va fi dat acasă pacientului şi va trebui să-l monteze în timpul somnului, va arăta a doua zi medicului pauzele de respiraţie, şi implicit, dacă suferă de apnee. Dacă pacientul face între 5 şi 15 pauze de respiraţie pe oră suferă de apnee uşoară, între 15 şi 20 de pauze, de apnee moderată şi peste 30 de pauze, apnee severă. Boala se tratează uşor, numai în cazul celor cu apnee severă, e nevoie să poarte pe durata somnului, toată viaţa un aparat cu o mască de silicon ataşată, fiind ca un generator de aer comprimat special.
Roxana NĂSTASĂ

„Majoritatea ascund acest lucru, fie că le e ruşine, fie că fug de responsabilitate” - conf. dr. Daniela Boişteanu, medic primar pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie Iaşi, cu competenţă în Somnologie

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei