Opriţi focarul de infecţie din Cantemir! FOTO

default

Dimensiune font:

| 23-01-2015 14:00

Zece elevi de la Şcoala nr. 21 „Ion Neculce”, din cartierul Cantemir, au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase, după ce au fost diagnosticaţi cu hepatită A * din câte se pare, virusul a fost contactat şi răspândit de copii proveniţi din familii defavorizate, care locuiesc în faimosul „cămin al groazei” M2, situat în imediata apropiere * Direcţia de Sănătate Publică a dispus efectuarea unei anchete epidemiologice în şcoală, constând în dezinfecţia sălilor de curs şi vaccinarea elevilor * 149 de elevi au fost imunizaţi, însă în cazul a 84 de elevi, părinţii au refuzat vaccinarea * acelaşi refuz a fost întâmpinat şi din partea cadrelor didactice, inclusiv din partea directorului şcolii 

Zece elevi cu vârste între 9 şi 12 ani de la Şcoala nr. 21 „Ion Neculce”, din cartierul Cantemir, au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase, după ce au fost diagnosticaţi cu hepatita A, supranumită şi boala mâinilor murdare. Proveniţi din familii defavorizate, care locuiesc în căminul M2 din imediata apropiere, copiii au început să ajungă la spital începând cu 7 ianuarie, iar în prezent mai sunt internate doar trei cazuri. Conform protocolului, diagnosticul final de Hepatită A a fost confirmat în laboratoarele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), instituţia dispunând o anchetă epidemiologică la Şcoala nr. 21. Deşi cazurile sunt în atenţia DSP de două săptămâni, reprezentanţii instituţiei au făcut publice abia publice datele legate de anchetă.

Au fost confirmate 10 cazuri de hepatită la elevi proveniţi din clase diferite din Şcoala nr. 21, care au fost internaţi pentru tratament la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Reprezentanţii DSP au efectuat pe 9 şi pe 19 ianuarie, dezinfecţie generală în toată şcoala şi au dispus vaccinarea împotriva hepatitei A în cazul celor 232 de elevi ai şcolii. În urma campaniei de vaccinare, doar 149 de elevi au fost imunizaţi, iar în cazul a 84 de elevi părinţii au refuzat vaccinarea”, a precizat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi. În cazul în care familiile elevilor se vor răzgândi, reprezentanţii DSP au alocat deja dozele de vaccin medicilor de familie unde acestea sunt înscrise. În aceste condiţii, medicii de familie au rolul de a convinge părinţii să accepte vaccinul.

Şcoala şi-a redus programul
Conducerea Şcolii nr. 21 susţine că a fost nevoie de reducerea programului didactic pentru a efectua dezinfecţia şcolii. „În urmă cu două săptămâni au fost semnalate două cazuri de hepatită. Tot atunci, pe 9 ianuarie, a venit DSP şi a urmărit cum se face curăţenie în instituţie. Apoi, noi am dezinfectat cu cloramină, soluţia pe care o aveam la dispoziţie, iar după o săptămână, pe 16 ianuarie, am anunţat Inspectoratul Şcolar că vom scurta programul didactic pentru o nouă dezinfecţie, a DSP, ca măsură suplimentară de precauţie. Noi ştiam de cele două cazuri confirmate la început şi de alte opt, despre care DSP spunea că erau presupuse”, a precizat Irina Frunză, directorul Şcolii „Ion Neculce”.

Cât priveşte vaccinarea, conducerea şcolii susţine că aceasta nu a fost dorită nici de dascăli. „Cadrele didactice nu fost vaccinate şi nici nu şi-au exprimat dorinţa. Nici eu nu am făcut vaccinul, pentru că sunt adepta tratamentelor naturiste. Apoi, din câte ştiu, perioada de incubaţie durează 21 de zile, deci, calculând, cred că perioada acută a trecut, iar noi ne-am făcut treaba foarte bine”, a completat directoarea Şcolii nr. 21.

Formă uşoară de boală
Specialiştii din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase susţin că în cazul celor zece cazuri de hepatită s-au înregistrat forme uşoare de boală, starea copiilor fiind bună. Elevii au prezentat la internare simptome precum dureri abdominale şi senzaţie de greaţă. „Tratamentul în cazul hepatitei A este simptomatic, fiind administrate o serie de medicamente hepato-protectoare, însă, foarte important este regimul alimentar. Evoluţia medicală în cazul elevilor este bună, în spital fiind internate la acest moment doar trei cazuri. De regulă, boala apare în cazul copiilor şi din acest motiv este necesară vaccinarea”, a precizat dr. Irina Teodorescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase. Cristina MIHĂILĂ, Andreea IGNEA

Focar de infecţie la 50 de metri de şcoală
Trebuie precizat faptul că Şcoala „Ion Neculce” se află la o distanţă foarte mică de căminul M2, supranumit şi „căminul groazei”, din cauza mizeriei şi degradării cauzate de propriii locatari. Imobilul se află în administrarea municipalităţii, care a propus demolarea încă de acum patru ani. Acest lucru nu este însă posibil, din cauza unor procese în instanţă demarate de unii locatari, care deţin acte de proprietate pe camere.
Intenţia Primăriei cu blocul M2 este să-l demolăm. Încă nu am renunţat la intenţia noastră, numai că avem probleme cu proprietarii de acolo, care nu înţeleg că o cameră în halul în care se află acum nu valorează aproape nimic, ca să nu mai spun că acolo nu mai sunt nici măcar condiţii de a asigura un minimum de securitate pentru cei care locuiesc. Vrem să-l demolăm şi să salubrizăm întreaga zonă”, a declarat recent viceprimarul Mihai Chirica. Nelu PĂUNESCU
* * *
Perioada de incubaţie a virusului hepatitei A este de trei săptămâni şi din acest motiv va fi necesară monitorizarea elevilor, dar şi a familiilor acestora, în eventualitatea apariţiei de noi cazuri. Medicii atrag atenţia că, începând cu luna octombrie, numărul cazurilor de hepatită a început să crească, lunar fiind internate, în medie, câte cinci persoane, atât din mediul rural, cât şi urban.
* * *
Aceasta nu este singura şcoală din Iaşi aflată în vizorul DSP, după ce, la începutul săptămânii, la Şcoala Junior a fost confirmat un caz de scarlatină


* * *
Anul trecut, în luna septembrie, la Vaslui au fost mai multe focare de hepatită, atât în municipiu, cât şi în localităţile Doagele şi Plătiniş, zone cu populaţie preponderent rromă; de asemenea, în luna octombrie, în localitatea suceveană Burla, 12 copii s-au îmbolnăvit din cauza aceluiaşi virus
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei