OUL
Dimensiune font:
OUL
Oul conţine toţi cei 8 aminoacizi esenţiali şi proteine de înaltă calitate considerate etalon (scor 100) în evaluarea proteinelor. în ou se găsesc toate substanţele necesare dezvoltării copiilor şi adolescenţilor, precum şi menţinerii stării de sănătate a adulţilor.
Pe lângă proteine de înaltă calitate oul conţine vitamine (A, B, D şi E), minerale (fosfor, calciu şi fier) şi oligoelemente.
Proteinele din ou sunt mai bine folosite de organism decât proteinele din carne datorită bogăţiei în săruri minerale şi vitamine.
Ce face bun
- oul este una din puţinele surse alimentare de vit. D necesară pentru absorbţia calciului din alimente şi fixarea lui în oase. Chiar dacă cea mai mare parte din vitamina D se produce în organism sub acţiunea razelor de soare, copiii, persoanele în vârstă şi femeile însărcinate au nevoie de cantităţi crescute de vit. D, iar oul este sursa ideală.
- 1 ou furnizează 10 % din aportul zilnic de seleniu şi contribuie la menţinerea sintezei optime de spermă.
- menţine sănătatea sistemului nervos prin conţinutul bogat în vitaminele B6, B12 şi folaţi.
- protejează vasele de sânge prin proprietăţile antioxidante conferite de seleniu şi vit. E.
- este colecistokinetic: contractă bila şi ajută la eliberarea sărurilor biliare.
Ce face rău
- gălbenuşul de ou conţine mult colesterol, însă acesta nu determină creşterea colesterolului sangvin la persoanele sănătoase. Cei ce au trigliceridele şi colesterolul crescut ar fi bine să nu consume mai mult de 1ou/săptămână.
- acuzaţia conform căreia cei care au fost bolnavi de hepatită trebuie să evite ouăle este complet nefondată, în schimb oul fiert tare poate provoca indigestie la persoanele cu probleme biliare.
- oul poate conţine parazitul numit salmonella (mai ales oul de raţă şi gâscă) şi de aceea este bine să nu fie consumat crud. Femeile însărcinate, copiii şi bătrânii trebuie să consume ouăle bine făcute, deoarece căldura omoară salmonella.
- oul este alimentul cel mai bine echilibrat în proteine, dar nu conţine glucide şi nici vit. C
Oul are proprietăţi anorexigene şi ţine bine de foame pentru doar 80 de calorii
1 OU furnizează
15 % din aportul zilnic de fier 25 % din doza zilnică de fosfor la copii 17 % din doza zilnică de fosfor la adulţi 10-30 % din doza zilnică de vitamine, majoritatea din gălbenuş
Alături de ficat şi unt, oul este o sursă excelentă de vit. A / 1 ou asigură 50 % din necesarul de vit. A pentru unui copil şi 20 % pentru un adult
Pentru creşterea absorbţiei fierului din ou este bine ca acesta să fie consumat cu legume bogate in vit. C.
Secrete culinare
• prospeţimea oului poate fi controlată prin scufundarea într-un vas cu apă rece. Oul prospăt stă la fund.
• cel mai uşor de digerat este oul cu albuşul coagulat şi gălbenuşul cremos şi cel mai greu se digeră oul fiert tare (care, însă, ţine şi cel mai bine de foame).
• gălbenuşul se poate consuma crud, însă albuşul crud nu poate fi digerat şi, în plus, conţine avidină, o antivitamină B.
• proteinele din ou se coagulează datorită căldurii, deci oul „ochi" poate fi făcut fără ulei, în tigaie antiaderentă, cu capacul pus.
• ochiurile româneşti (ou fiert în apă cu sare) sunt la fel de bune ca şi oul cleios.
• căldura creşte digestibilitatea proteinelor din albuş până la 92 %.
• omleta cu şuncă, caşcaval şi ciuperci va fi mai puţin calorică dacă nu puneţi ulei in tigaie. Gustul este aproximativ acelaşi.
• culoarea galbenă a gălbenuşului este dată de carotenul din hrana găinilor.
• culoarea cojii depinde doar de rasa găinii şi nu are nici o legătură cu calităţile nutriţionale ale respectivului ou.
Porţia corectă
Oul este un aliment sărac în calorii, mai ales albuşul (albuşul = 15 cal şi
Porţia corectă este de 2 ouă sau, pentru omletă, 1 ou întreg şi 2 albuşuri.
Cât de des?
Pentru persoanele sănătoase 2-4 ouă/ săptămână
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau