Pe scurt din Trup şi suflet
Dimensiune font:
REUMATOLOGIA ŞI DURERILE CERVICALE
Durerea de cap de origine cervicală este una dintre cefaleele cel mai frecvent întâlnite. Apare la orice vârstă, mai ales la femei, într-una sau ambele zone laterale ale craniului. „Durerea pleacă din zona gâtului, mai exact din zona vertebrelor cervicale şi iradiază spre cap, tâmple, arcadele sprâncenelor şi de multe ori spre omoplaţi ori muşchii trapezi. Gâtul este dureros şi uneori de-a dreptul ţeapăn. La palpare există puncte sensibile la nivelul cefei, tâmplei, al extremităţii interne a sprâncenei sau o contracţie a muşchilor trapezi. Cefaleea apare din cauza unor posturi inadecvate, cum ar fi statul aşezat cu capul înainte în faţa unui ecran de computer, traumatisme cauzate de diverse accidente sau manipulări făcute prost la nivelul gâtului, statul în curent, frig şi umiditate crescută, oboseală şi chiar stres. Mai intervin şi factori agravanţi, cum sunt tulburările de vedere, ale articulaţiilor maxilarului, infecţiile dentare sau ORL”, a spus domnul doctor Vlad Bejan, medic primar reumatolog.
CEAI AFRODISIAC COMPLEX
Se prepară decoct (fiertură) din tulpini şi frunze uscate de osul iepurelui (Ononis spinosa), busuioc sălbatic (Prunella vulgaris), dumbăţ (Teucium chamaedrys), tuberculi de gemănariţă (Orchis papilonacea), inflorescenţă de morcov de câmp (Daucus carota), tuberculi de sculătoare (Dactylorrhiza maculata), frunze şi seminţe de schinduf (Trigonella foenum-graecum), rădăcină de ţelină (Apium graveolens), frunze şi rădăcini de priboi (Geranium macrorrhizum), câte o linguriţă din fiecare la doi litri de apă clocotită. Se fierbe un minut, se lasă la răcit un sfert de oră şi apoi se strecoară. Se bea câte o ceaşcă înaintea meselor principale, cura durând 40 de zile. După o pauză se poate relua, ceaiul fiind recomandat atât bărbaţilor, cât şi femeilor. Plantele se pot procura de la fitoterapeuţi cu experienţă sau de la vânzătorii de plante medicinale din pieţe.
CONSUMUL DE HREAN MĂREŞTE POFTA DE MÂNCARE
Fitoterapia recomandă o lingură de hrean ras în combinaţie cu miere de albine, luată dimineaţa timp de o lună, cu pauză de două zile. Din hrean ras amestecat cu miere, lămâie şi ceapă, se obţine o excelentă pastă care combate viermii intestinali.
În caz de bronşită acută şi cronică se poate prepara un macerat din 15-30 g de hrean ras la un litru de apă; se fierbe cinci minute, după care se macerează 12 ore. Se consumă două ceşti pe zi, între mesele principale.
Un alt remediu din hrean recomandat în fitoterapie este cu rădăcini tăiate în felii şi aşezate în straturi subţiri pe o plasă suspendată, deasupra unei farfurii, straturile acoperindu-se cu zahăr. Siropul scurs se foloseşte în doze de una-două linguri pe zi pentru copiii anemici, limfatici, fără poftă de mâncare. Hreanul nu se consumă însă în exces, deoarece irită rinichii şi mucoasa gastro-intestinală.
Grupaj realizat de I.TÂRNOVEANU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau