Pe scurt din Trup şi suflet
Dimensiune font:
REMEDIU PENTRU TULBURĂRILE DE METABOLISM
Se amestecă frunze de troscot, frunze de iarbă-roşie, frunze de trei fraţi pătaţi, câte 10 g din fiecare. Se pun într-un pahar cu apă fierbinte 8 g din acest amestec, se acoperă vasul şi se lasă la infuzat într-un loc întunecos timp de o oră. După aceea se strecoară şi se pune lichidul obţinut într-o sticlă; se păstrează într-un loc întunecos nu mai mult de două zile. Se iau câte două linguri din această infuzie de trei-patru ori/zi.
CALITĂŢILE ULEIULUI DE MĂSLINE
Pe lângă beneficiile pe care le aduce ficatului şi inimii, uleiul de măsline presat la rece se dovedeşte şi un extraordinar aliat al creierului. Acest ulei asigură o sursă importantă de acizi graşi monosaturaţi, substanţe indispensabile structurii celulelor nervoase cerebrale. S-a constatat că italienii, care sunt mari consumatori de ulei de măsline, au ajuns la cea de-a doua tinereţe cu performanţe intelectuale superioare celor ale vârstnicilor din alte zone ale lumii.
REŢETE DIN PLANTE CE COMBAT DEPENDENŢA DE ALCOOL
Pentru a combate pofta de alcool se recomandă un ceai concentrat de cimbru: se pune un pumn de flori la un litru de apă clocotită, se lasă timp de patru-cinci minute, apoi se strecoară şi se pune într-un termos. La fiecare sfert de oră se ia câte o linguriţă din acest ceai şi va apărea o stare de greaţă, transpiraţie abundentă, urinare puternică şi creşterea poftei de mâncare. La consumul de alcool reapare starea de greaţă, iar o cură repetată zile la rând, timp de două săptămâni, conduce la o repulsie faţă de alcool.
Un alt remediu eficient atât în combaterea dependenţei de alcool, cât şi a celei de tutun şi fumat, este din pedicuţă (Lycopodium clavatum). Se face o infuzie din 5 g de plantă, uscată şi mărunţită, la 150 ml apă clocotită. Se consumă dimineaţa, la o oră după micul dejun, timp de opt zile.
GREAŢA TRECE CU CEAI DE MĂRAR
Mărarul se recomandă la tratarea afecţiunilor digestive, a greţurilor, senzaţiilor de vomă, vărsăturilor şi sughiţului. Se prepară un ceai din două linguriţe de plantă uscată la 100 ml de apă clocotită. Se bea câte o cană după fiecare masă.
CEAI ANTIBRONŞIC FORMULA PLAFAR
Se amestecă frunze de patlagină (2,5 părţi), frunze de podbal (1,5 p), frunze de urzică (1 p), muguri de pin (3 p), rădăcină de iarbă mare (0,5 p), rădăcină de ciuboţica cucului (1 p) şi sovârv (0,5 p). Se fierbe o linguriţă de amestec la o cană cu apă şi se beau două-trei ceaiuri/zi, de preferinţă îndulcite cu miere de albine. Frunzele de podbal şi patlagină, prin mucilagiile conţinute, au proprietăţi emoliente, uşurând stările congestive ale căilor respiratorii, iar mugurii de pin, sovârv şi rădăcinile de iarbă mare au acţiune antiseptică. Urzica, prin vitaminele A, C şi K, are însuşire cicatrizantă şi antihemoragică. Pentru a uşura expectoraţia, în formula acestui ceai s-a mai introdus şi rădăcină de ciuboţica cucului, care are proprietatea de a fluidifica secreţiile bronşice, ajutând la eliminarea lor.
Grupaj realizat de I.TÂRNOVEANU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau