Plantele amare înviorează trupul şi sufletul
Dimensiune font:
Fiind o completare a tratamentului de dezintoxicare cu plante depurative, cura cu plante amare stabilizează efectele curelor de purificare, stimulează şi reglează imunitatea, constituindu-se în adevărate elixiruri de sănătate pentru sistemul nervos şi cel digestiv.
Plantele amare ocupă un loc aparte în fitoterapie, fiind considerate adevăraţi catalizatori ai organismului. Mai sunt denumite şi tonice amare, pentru că majoritatea proceselor din corp sunt stimulate ca fiind sub efectul unui tonic. Cura cu plante amare se suprapune de obicei peste cea cu plante depurative, aceasta făcând ca efectele de dezintoxicare să fie cât mai puternice şi să apară într-un timp cât mai scurt. Dar plantele şi remediile amare pot fi luate şi în afara regimurilor de dezintoxicare, mai ales atunci când există probleme cu ficatul, bila sau cu constipaţia, pentru a stabiliza efectele curelor de purificare. De regulă, depurativele se iau primele, cu măcar o jumătate de oră înainte de masă, iar plantele amare se iau înainte cu 10-15 minute. Pentru ca efectul plantelor amare să fie complet ele se iau încă o săptămână după ce tratamentul cu depurative s-a încheiat. În cazul în care există anumite perturbări hepatice sau digestive tratamentul cu tonice amare va fi continuat perioade lungi de timp, de ordinul lunilor. În caz contrar, acumulările de toxine reapar într-un timp foarte scurt şi anulează practic eforturile făcute în cadrul tratamentului de dezintoxicare. Fiind o completare adusă tratamentului cu depurative, plantele amare contribuie la obţinerea efectelor de stimulare şi reglare imunitară.
Tonicele amare din genţiană sunt recomandate în tratarea dispepsiilor - tulburări digestive, greaţă, arsuri stomacale, hiperaciditate sau anaciditate, boli ce evoluează adesea spre colici abdominali violenţi şi pierderea poftei de mâncare.
Pelinul combate sedentarismul
Pelinul este un remediu forte pentru compensarea efectelor sedentarismului şi pentru combaterea atoniei digestive. Rostopasca este în mod special recomandată celor care suferă de dischinezie biliară (fiere leneşă), pentru cei care au avut sau au hepatită (inclusiv formele virale grave), care au suferit intoxicaţii majore cu repercusiuni negative asupra ficatului.
Pentru cei care suportă mai greu gustul amar al ceaiurilor preparate cu aceste plante medicinale se pot folosi tincturile, pulberile, iar la copii, siropurile amare.
Plantele amare nu sunt indicate persoanelor extrem de slăbite ori care se află într-o perioadă în care se confruntă cu surmenajul fizic sau psihic. În mod special pelinul nu va fi folosit de femeile aflate în perioada de graviditate şi de către persoanele care suferă de gastrită hiperacidă în fază acută.
Genţiana, excelentă în tratarea dispepsiilor
Sindromul dispeptic este o boală care se manifestă mai ales la persoanele afectate de etilism şi nicotinism, prin tulburări digestive însoţite de greutate în capul pieptului, greaţă, arsuri stomacale, hiperaciditate sau anaciditate cu balonări urmate de eliminare rapidă prin flatulenţă. Boala evoluează spre colici abdominali violenţi şi pierderea poftei de mâncare.
Obiceiul de a folosi plantele amare ca produs stomahic în dispepsii datează încă din antichitate, fiind mult utilizat de către romani. Indienii din America de Sud consumau tuberculi amari de cartof, iar tonicul amar al indienilor din tribul Cherokee era preparat din planta numita ştiinţific Hydrastis canadensis, care poate fi consumată sub formă de praf sau ceai.
I.TÂRNOVEANU
În Europa se mai consumă şi frunzele amare de păpădie sub formă de salată, cea mai potrivită plantă pentru tratarea dispepsiilor fiind considerată genţiana sau ghinţura (Genţiana lutea).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau