Postul, ajutorul perfect în curele de detoxifiere
Dimensiune font:
* problemele de sănătate le determină pe multe persoane să combine tratamentele medicamentoase cu cele din natură * foarte multe persoane ne-au cerut sfaturi referitoare la post şi le-am răspuns cu ajutorul specialiştilor
A mânca sănătos este din ce în ce mai dificil în orice moment al anului, iar respectarea perioadelor de post este tot mai greoaie în condiţiile în care legumele şi fructele care se găsesc în comerţ nu sunt la fel de „curate” ca altădată, iar semipreparatele, tentante pentru că nu necesită mult timp pentru a fi pregătite, sunt mai degrabă toxice decât sănătoase.
„Nu recomand nimic din ceea ce se găseşte în magazinele de alimentaţie publică la raioanele cu produse de post – pateuri, creme, mezeluri de post -- întrucât sunt mult mai impregnate cu E-uri şi substanţe chimice decât celelalte produse de dulce, inclusiv cele din carne. Dacă noi vrem să postim, implicit dorim să uşurăm organismul de toate activităţile de prelucrare, digerare şi absorbţie a alimentelor, iar aceste produse de post sunt toxice. Celor care vor să postească sănătos le recomand legumele, fructele şi verdeţurile, care sunt din abundenţă pe piaţă, începând de la cartofi, fasole, mazăre şi continuând cu toate celelalte”, a explicat prof. farmacolog Dumitru Nastasă.
Postul cu surogate ale cărnii nu este autentic
Aceste alimente nu sunt recomandate nici de preoţi pentru că ”otrăvesc” organismul şi demonstrează că nu ne putem lipsi de preparatele din carne.
„Consider un păcat să consumăm salam de post, cremvurşti sau caşcaval de post. Nu este doar foarte nociv pentru organism, dar în post e oprit a se mânca atât firea cărnii cât şi gustul cărnii. Când fac din plante asemănare de carne înseamnă că nu reuşesc să mă debarasez de aceasta şi îmi fac surogate. Când în post mâncăm surogate, postul nostru este un surogat”, a spus părintele Mihail Daniliuc, stareţul Schitului Vovidenia.
Mâncarea de post, încărcată de „lumină”
Postul Crăciunului este considerat unul uşor de ţinut pentru că are foarte multe dezlegări la peşte. Motivele pentru care este permis consumul de peşte în zilele de sâmbătă şi duminică, dar şi la toate sărbătorile din post sunt mai multe, şi pornesc de la o realitate care astăzi nu mai este valabilă la fel ca altădată : lipsa legumelor şi fructelor care să asigure necesarul de vitamine pentru ca organismul să treacă sănătos peste iarnă. Explicaţiile însă pot continua.
„Sfinţii părinţi au rânduit dezlegări la peşte în post şi pentru că peştele , la fel ca legumele şi fructele ne ajută să ne hrănim cu lumină. Toate plantele se hrănesc prin fotosinteză, deci acumulează lumină. Peştele, spune medicina, are mult fosfor. În limba greacă phosphoros înseamnă purtător de lumină. Aşadar, totul ne îndeamnă să căutăm lumina, care ne duce cu gândul la lumina credinţei în Hristos”, a adăugat părintele Mihail.
Medicii şi specialiştii în nutriţie spun că nici peştele nu este întotdeauna la fel de sănătos, iar preparatele şi conservele cu atât mai puţin. Cert este că e de preferat peştele proaspăt, gătit acasă. „Recomand evitarea peştelui congelat de la supermarket şi a icrelor gata pregătite care se găsesc în comerţ”, a adăugat Dumitru Nastasă.
Pentru ca masa, fie ea de post sau de dulce, să fie hrană pentru trup şi suflet, medici şi preoţi ne sfătuiesc să mâncăm în tihnă şi fără excese. Să păstrăm masa ca moment sfânt al zilei, prilej de comuniune cu cei dragi, aşa cum era respectată de bunicii noştri şi cum se întâmplă astăzi la mănăstiri, unde toată obştea ia masa odată şi îi pofteşte şi pe pelerini.
Considerat în vechime unul din cei patru stâlpi care ţin Pământul, postul Crăciunului este considerat o etapă de pregătire pentru sărbătoarea Naşterii Domnului, şi o modalitate de a păstra sănătatea trupească şi sufletească.
Alina Ferenţ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau