Postul de primăvară şi cura cu tărâţe sau borş de putină
Dimensiune font:
Consumate simple sau în amestec cu alte ingrediente naturale, după caz, tărâţele de grâu sunt un aliment-medicament ieftin, eficient şi cu efecte de durată.
Cercetări recente atestă că aceste tărâţe conţin substanţe active deosebit de valoroase în terapeutică: fibre vegetale (celuloză), vitamine (complexul B), acizi nucleici, minerale (magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu, mangan), glucide, proteine şi enzime (capabile să contribuie la digerarea alimentelor imediat ce au ajuns în stomac). Consumul de tărâţe este util la orice vârstă şi este nedăunător, dacă nu se abuzează cantitativ. Ca fortifiant natural, pentru îmbunătăţirea digestiei şi pentru aportul de vitamine se pot administra, timp de două-trei luni, zilnic, una-două linguri de tărâţe cernute, amestecate în mâncare. După primele două zile, ne vom obişnui cu gustul de pâine neagră şi vom folosi tărâţele drept condiment. Efectele sunt simţite după 14-21 de zile, chiar şi de către cei sănătoşi, care recurgând la o astfel de cură vor constata că devin mai energici şi se simt mai bine.
Consumul intern de tărâţe de grâu mai este indicat în colite, litiază biliară, dispepsii, obezitate (dau senzaţia de saţietate), precum şi în profilaxia cancerului de colon (împiedică stagnarea bolului alimentar în intestinul gros, stagnare care, potrivit ultimelor cercetări în bolile de nutriţie, modifică flora microbiană, ducând la transformarea sărurilor biliare în substanţe cancerigene).
Cei care nu agreează gustul specific al tărâţelor, pot beneficia de puterea lor tămăduitoare şi întăritoare consumând borş de putină preparat în casă. În amestec cu miere de albine, borşul de putină este fortifiant, stimulent nervos şi endocrin, antiseptic, antihipertensiv, diuretic, depurativ şi ajută digestia, dar trebuie consumat cu prudenţă de către persoanele cu aciditate gastrică ridicată. Consumul borşului de tărâţe (unul-două pahare de trei ori/zi, după mese, timp de una-trei luni, în special primăvara) este indicat în hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, tromboză, varice, flebite, arterite, afecţiuni hepatobiliare, nevroze, stări depresive, insomnii, stres, astenii, afecţiuni digestive, litiază urinară oxalică şi fosfatică, tuberculoză, intoxicaţii alcoolice şi tabagice, cafeinism, diabet zaharat şi hiperglicemii. I.TÂRNOVEANU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau