Prepararea ceaiului
Dimensiune font:
Prepararea ceaiului
Oparirea sau infuzia: Se taie plantele proaspete si se pun intr-un vas de sticla sau alt recipient nemetalic. Se fierbe apa, se trage de pe foc si se toarna peste plantele pregatite. Plantele proaspete nu se lasa sa stea in vas – pentru ca ceaiul sa “traga” – decat foarte scurt timp (ajunge 1/2 minut)! Ceaiul trebuie sa fie foarte deschis la culoare: galben deschis sau verde deschis. Plantele uscate se lasa sa stea ceva mai mult timp (repaos: 1-2 minute). Un ceai astfel pregatit este mult mai sanatos si mai placut ochilor.
Radacinile se introduc in cantitatea de apa rece indicata, se pun sa dea cateva clocote si sa lasa sa stea 3 minute.
Ratia de ceai pentru o zi se introduce intr-un termos si se bea din cand in cand cate 1 inghititura pe parcursul intregii zile, corespunzator indicatiei. In general se pune 1 lingurita (cu varf) de plante la 1/4 litru de apa (=1 ceasca), astfel conform indicatiei de la fiecare planta in parte.
Extract rece: Unele plante medicinale ( de exemplu casul-popii, viscul sau obligeana) n-au voie sa fie oparite, intrucat si-ar pierde forta curativa prin actiunea caldurii. Un ceai din aceste plante se obtine prin extract rece (numit si macerat).
Cantitatea indicata la fiecare planta in parte se lasa in apa rece la macerat 8-12 ore (in general peste noapte), iar ratia pentru o zi se se pastreaza intr-un termos care a fost clatit in prealabil cu apa fierbinte. Amestecul de extract rece cu infuzie este considerat cele mai bun mod de utilizare a plantelor medicinale.
Plantele se lasa peste noapte la rece, in jumatatea din cantitatea de apa indicata, iar dimineata se strecoara. Plantele ramase se oparesc acum cu cealalta jumatate a cantitatii de apa (fierbinte) si se strecoara din nou. Se amesteca extractul rece (maceratul) si infuzia. Prin aceasta preparare a ceaiului se obtin substantele active care sunt solubile fie numai in apa rece, fie numai in cea fiebinte.
http://www.tratament.net
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau