« Inapoi

Puţini oameni dispuşi să-şi salveze semenii cu boli grave de sânge

Puţini oameni dispuşi să-şi salveze semenii cu boli grave de sânge#1
Mărime font - +

 La mai bine de trei ani de la deschidere, Centrul Donatorilor de Celule Stem din cadrul Institutul Regional de Oncologie (IRO) are în baza de date doar aproximativ 500 de voluntari care au acceptat să fie înscrişi în Registrul Naţional al Donatorilor.

Deşi s-au făcut numeroase campanii de atragere a donatorilor şi criteriile nu sunt greu de îndeplinit, procedura constând doar în recoltarea a 10 ml de sânge, numărul de voluntari este unul mic. Potrivit coordonatorului centrului, dr. Elena Albu, oamenii sunt încă reticenţi. „Deşi au fost campanii, chiar şi în septembrie, de Ziua donatorului de celule stem, numărul voluntarilor donatori nu a crescut decât foarte puţin. Spre exemplu, în timpul campaniilor se adăugau câţiva pe listă şi cam atât. Noi încercăm să-i facem pe oameni să înţeleagă de ce este importantă donarea, dar oamenii sunt tot reticenţi. Până acum, avem în Registrul de donatori aproximativ 500 de voluntari la nivelul judeţului Iaşi”, a declarat dr. Elena Albu, coordonatorul Centrului Donatorilor de Celule Stem.

 

La ce ajută celulele stem

Celulele stem ajută la tratarea multor afecţiuni, atât oncologice, cât şi neoncologice, unde transplantul de sânge este singura soluţie pentru a supravieţui. Celor care devin voluntari le sunt recoltate probe de sânge pentru a se verifica lipsa bolilor şi pentru a li se testa compatibilitatea. Apoi, datele sunt introduse în baza de date a Registrului Naţional al Donatorilor, iar în momentul în care un pacient are nevoie de un donator compatibil, i se face acea analiză de profil a ţesutului şi se identifică un donator care i se potriveşte. Voluntarul nu mai are voie să se răzgândească pe parcurs.

În ceea ce priveşte criteriile pe care un donator trebuie să le îndeplinească, acestea nu sunt multe şi nici greu de îndeplinit. Posibilii donatori ar trebui să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani şi să fie sănătoşi. „Atunci când posibilii donatori se înscriu, trebuie neapărat să aibă până în 45 de ani, însă dacă sunt în Registru de mai mult timp, pot fi donatori până la vârsta de 60 de ani”, a mai punctat coordonatoarea Centrului Donatorilor de Celule Stem. Roxana NĂSTASĂ

 

Data publicarii: 14/02/2017
loading...
Adauga comentariul tau
Nume:
E-mail:
Comentariu:
Security Code Imagine nouaAlte titluri din evenimentul > SANATATE > STIRILE ZILEI

Ultima ora

CELE MAI CITITE STIRI

 

 

 

editia online din 25.06.2017 - 5:05

Copyright © SC Ziarul Evenimentul SRL Iasi. In varianta tiparita, cotidianul Evenimentul are o arie de distributie care cuprinde 6 judete: Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui

Statistici T5

Tel - 0232246000 | Fax - 0232246002
Orange - 0752266266
E-mail - contact@evenimentul.ro

Link exchange