Roşiile, aşa cum nu le-ai cunoscut niciodată
Dimensiune font:
Deşi sunt printre cele mai comune alimente, pătlăgelele roşii ascund o mulţime de secrete
Roşiile sunt unele dintre cele mai consumate alimente din lume, însă cu siguranţă există numeroase lucruri pe care oamenii nu le cunosc despre acestea.
Puţinii ştiu, spre exemplu, că la început roşiile erau considerate nişte plante otrăvitoare. La începutul secolului 18, europenii se temeau să consume roşii, deoarece aristocraţii se îmbolnăveau şi mureau după ce le mâncau. Din acest motiv, roşia a primit şi porecla de „mărul otrăvitor”. Problema nu erau însă roşiile, cu farfuriile din aliaj de cositor şi plumb pe care acestea erau servite. Din cauza acidităţii crescute a roşiilor, acestea deveneau otrăvitoare.
Mai apoi, câţi dintre dumneavoastră ştiţi că producătorul numărul unu mondial de roşii este China? Deşi nu sunt cunoscuţi drept mari consumatori ai acestor legume, chinezii sunt urmaţi în clasament de americani, care consumă circa 10 kg de roşii pe an. Aproximativ jumătate din cantitate este consumată sub formă de sos de tomate şi ketchup. O altă ciudăţenie vine din denumirea ştiinţifică a roşiei, Lycopersicon lycopersicum, care înseamnă „piersica lup”. În ceea ce priveşte modul de păstrare, este bine de ştiu că roşiile nu trebuie ţinute în frigider. Aerul rece le împiedică să se coacă şi le alterează textura. Pentru a-şi păstra gustul, roşiile trebuiesc păstrate la temperatura camerei. Mai nou, roşiile pot fi folosite şi pentru îngrijirea pielii. Datorită acidului pe care îl conţin, acestea pot fi folosite pentru curăţarea petelor epidermei, iar pulpa de roşii aplicată pe ten ajută, de asemenea, persoanele cu piele grasă.
Un alt lucru mai puţin ştiut este faptul că roşiile au fost cultivate pentru prima dată de azteci şi incaşi, în anii 700 Î.H.. Ele nu provin din Italia, aşa cum se credea până acum. Mai mult, primele tipuri de roşii nici nu au avut culoarea care le dă şi numele. Acestea erau mici şi de culoare galbenă. Nu în ultimul rând, botaniştii atrag atenţia că roşiile sunt de fapt fructe. Instanţele de specialitate au decis însă că acestea pot fi denumite şi „legume”.
Primele roşii plantate aveau, de fapt, culoarea… galbenă
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau