Şapte beneficii ale consumului de cireşe
Dimensiune font:
Considerate fructele-vedetă ale sezonului, cireşele sunt considerate de specialişti un adevărat izvor de sănătate
Plasate în clasamentul celor mai atrăgătoare fructe, cireşele au mai multe calităţi decât aspectul care îţi lasă gura apă. Potrivit oamenilor de ştiinţă, cireşele au numeroase efecte benefice asupra sănătăţii.
În primul rând, cireşele te pot ajuta să dormi mai bine.
Un lucru poate mai puţin ştiut despre aceste fructe este că cireşele sunt sursă naturală de melatonină, un hormon care ajută la reglarea ciclului de odihnă.
În timp ce suplimentele de melatonină din comerţ au de obicei efecte secundare (dureri de cap, greaţă, vise ciudate şi ameţeală), cireşele nu au aşa ceva.
Astfel, sfatul specialiştilor este să mâncăm cireşe cu o oră înainte de culcare.
Bune pentru inimă şi pentru sistemul circulator. Cercetătorii au descoperit că oamenii care au atacuri de cord tind să aibă un nivel scăzut de melatonină, ceea ce poate fi reparat prin consumul de cireşe. Un alt compus prezent în cireşe - polifenolul - s-a dovedit a fi benefic în procesul de prevenire a formării de cheaguri de sânge. Compuşii mai sus menţionaţi au dovedit efecte benefice şi asupra funcţiilor cerebrale. Ele protejează celulele creierului de stresul oxidativ şi pot juca un rol în prevenirea diferitelor forme de demenţă.
Antiinflamator natural
Potrivit specialiştilor, antocianinele reduc inflamarea aproximativ la fel de bine ca medicamentele prescrise de doctor, cu diferenţa că substanţa conţinută de cireşe nu prezintă şi efecte adverse. Totodată, cireşele pot fi considerate medicamentul natural care creşte performanţa. Astfel, consumul fructelor poate ajuta atleţii să scape de durerile post-antrenament care apar la muşchi. Efectul a fost demonstrat atât în ceea ce priveşte alergatul pe distanţă lungă, cât şi antrenamentul de forţă.
Cireşele pot preveni atacurile de gută, o formă complexă şi foarte dureroasă de artrită, dar şi cancerul. Antocianinele din cireşe au dovedit un efect de diminuare a celulelor canceroase şi de stimulare a distrugerii acestora.
Un studiu realizat la Universitatea California, citat de Huffington Post,
a aratat ca daca se consuma cirese zilnic, timp de 30 de zile, rezultatele sunt vizibile, nivelul inflamatiilor din organism scazand considerabil (cu aproximativ un sfert).
Inflamatiile din organism sunt in stransa legatura cu riscul de boli de inima si atac cerebral.
O cercetare realizata de Universitatea de stat Michigan a aratat ca antocianinele ce dau culoarea caracteristica cireselor amelioreaza durerea chiar mai eficient decat aspirina.
Antocianinele sunt antioxidanti puternici ce previn stresul oxidativ, fara ca rolul lor sa se opreasca aici. Practic, functioneaza pe aceleasi principii precummedicamentele antiinflamatoare, dupa cum se mentioneaza intr-un raport publicat in Journal of Natural Products.
Un alt beneficiu oferit de cirese este ca sucul din aceste fructe reduce durerea si tensiunea din muschi dupa un efort fizic indelungat si sustinut, dupa cum a demonstrat un studiu realizat la o universitate din Oregon.
Dupa un maraton, s-a aratat ca sucul de cirese este extrem de eficient in refacere. La fel de bine, insa, sucul de cirese poate fi consumat si inainte sau in timpul efortului fizic, durerile musculare fiind prevenite, iar muschii avand mai putin de suferit.
Un alt studiu, a aratat ca o portie mica de cirese reduce nivelul de acid uric din sange in cazul femeilor. Excesul de acid uric cauzeaza guta, un tip de artrita extrem de dureros.
Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau