Sarcina si sindromul metabolic

default

Dimensiune font:

| 25-09-2012 11:36

Sarcina si sindromul metabolic

  

Mecanismele exacte ale cailor sindromului metabolic nu sunt cunoscute complet Exista date certe privind riscul de aparitie ulterioara a diabetului la un produs de conceptie expus in utero la un mediu diabetic

Sindromul metabolic este o combinatie de tulburari de ordin medical care duc la cresterea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare si a diabetului. Afecteaza pana la 20% din toata populatia, iar ponderea creste odata cu varsta. Pentru Statele Unite se considera ca atinge 25% din populatie. Mai mult de 55% dintre adultii din aceasta tara sunt supraponderali si 1 din 5 este obez. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) prevede o crestere cu 170% a prevalentei diabetului de tip 2 din 1995 pana în 2025. In acelasi context, incidenta hipertensiunii arteriale atinge aproape 30% din populatie. Cifrele sunt în crestere si mai accelerata la copii si adolescenti. Obezitatea în Romania este de 7,7% la barbati si 9,5% la femei (OMS 2007).

Iata criteriile actuale ale OMS pentru sindromul metabolic: tensiune arteriala peste 140/90; trigliceride crescute > 150 mg% si HDL scazut < 46 mg%; obezitate centrala sau indice de masa corporala (IMC)mai mare de 30; microalbuminurie. Mecanismele exacte ale cailor sindromului metabolic nu sunt cunoscute complet. Cei mai multi pacienti sunt în varsta, obezi, sedentari si au un grad de rezistenta la insulina. Factorii cei mai importanti sunt: greutatea, componenta genetica, îmbatranirea si stilul de viata (activitate fizica redusa si excesul de aport caloric). Cam jumatate dintre bolnavii cu cardiopatie ischemica au si sindrom metabolic. Asa cum se întampla cu multe alte tulburari de ordin medical, si genetica si mediul joaca roluri importante în dezvoltarea sindromului metabolic

Probleme înainte de conceptie
Hiperglicemia are efecte negative asupra ovocitelor si a embrionului preimplantational. Exista date certe privind riscul de aparitie ulterioara a diabetului la un produs de conceptie expus in utero la un mediu diabetic. Odata indus efectul negativ al hiperglicemiei, tratamentul antidiabetic nu mai poate repara daunele. Subfecunditatea la persoanele obeze nu este evidenta numai la femei, ci si la barbati. In cazul în care ambii parteneri sunt obezi, fertilitatea cuplului este scazuta, iar timpul de asteptare pana la aparitia unei sarcini este crescut. 

Probleme în timpul sarcinii si lehuziei
Valoarea ridicata a IMC înainte de sarcina este asociata cu o crestere a riscului de tulburari hipertensive ale sarcinii, care în continuare sunt asociate cu o marire pe termen lung a ratelor materne de mortalitate. Aceasta asociere se majoreaza odata cu cresterea nivelului de IMC pregestational. Durata de alaptare a fost asociata si cu o scadere a incidentei diabetului de tip 2 si, posibil, si a ratei de hipertensiune arteriala, ceea ce poate conferi beneficii pe termen lung pentru mama. 

Probleme dupa sarcina
Femeile care au avut preeclampsie / eclampsie au un risc de doua ori mai mare de a face o boala cardiaca, cerebrovasculara si arteriala periferica precoce si au o mortalitate cardiovasculara crescuta. Preeclampsia insumeaza o serie de factori de risc care fac parte si din sindromul metabolic: obezitatea, rezistenta la insulina, dislipidemia. Femeile care dezvolta preeclampsie sau diabet gestational au de sase ori mai multe sanse sa prezinte sindrom metabolic la 3 ani de la sarcina decat cele care nu au avut astfel de accidente.

Pacientele care au prezentat dezordini hipertensive ale sarcinii, dupa 21 de ani de la nastere, au un risc dublu de diabet fata de cele care nu au avut aceste simptome. Riscul la un an dupa nastere de a dezvolta markeri pentru o boala cardiovasculara este de doua - trei ori mai mare la femeile care au avut preeclampsie în timpul sarcinii decat la cele normotensive. Aparitia preeclampsiei în timpul sarcinii este unul dintre cele mai precoce semne clinice ca o femeie are un risc cardiovascular crescut. Nasterea unui copil cu greutate peste 4.000 g sau sub 2.500 g creste riscul de instalare a sindromului metabolic. 

Probleme dupa sarcina ale produsului de conceptie
Primul care a suspicionat o legatura între hipertensiunea arteriala la adulti si anumite modificari în primele etape de viata a fost Anders Forsdahl, în 1973. David Barker a dus mai departe ideea si a inclus si viata prenatala ca o influenta majora asupra riscului de a dezvolta o boala cardiovasculara în perioada adulta. Barker a fost primul care a gasit o corelatie inversa între greutatea la nastere si hipertensiunea arteriala. El deduce ca alterarile de mediu în viata intrauterina pot influenta riscul de boli cardiovasculare ulterioare. Adaptarile de moment pot deveni permanente, chiar daca mediul se normalizeaza apoi.

Modelele animale arata ca un mediu intrauterin suboptim poate programa o boala la adult. Experimentele arata rolul important al vietii fetale în geneza unor boli variate, cum ar fi: sindromul metabolic, obezitatea, diabetul, rezistenta la insulina, bolile cardiovasculare si hipertensiunea arteriala. 
Studiile umane si experimentale pe animale arata ca hipertensiunea arteriala este rezultatul si al unui raspuns programat la o trauma intrauterina în timpul vietii fetale. Programarea fetala între hipertensiune include o gama larga de modificari ale sistemelor de reglare drept modificari la nivelul unor organe si sisteme, cum ar fi: inima, vasele si rinichii implicate în controlul pe termen lung al tensiunii arteriale.

O mai buna întelegere a acestor mecanisme poate crea si noi cai de influentare. Expunerea in utero la anumite tipare alimentare din partea mamei, pentru anumite ferestre de dezvoltare a produsilor de conceptie, poate determina ulterior modificari ale metabolismului, aspecte care pot chiar fi transmise si generatiilor viitoare. Modul în care functioneaza aceste modificari epigenetice este înca necunoscut. 14-27% dintre femeile gravide sunt supraponderale, iar cifrele sunt în crestere. Studii pe animale arata ca sindromul metabolic poate fi indus prin modificari alimentare ale mamei si chiar si în perioada suptului.

Studii recente arata ca între 23 si 63% dintre diabeturile, hipertensiunile si bolile arteriale coronariene pot fi atribuite unei greutati mici la nastere, urmata de o recuperare accelerata între perioada neonatala si adolescenta. Reducerea ratiei alimentare cu 50% la animalele gravide determina o restrictie de crestere intrauterina. Alaptarea dupa nastere la mame hranite normal reface greutatea normala a produsilor de conceptie în trei saptamani. Dupa 9 luni, acesti produsi au greutate mai mare si un procent mai mare de grasime. Urmasii care recupereaza deficitul ponderal indus mai încet au la 9 luni o greutate normala. Recuperarea prea rapida pare a fi o cauza a obezitatii la adulti.


O situatie similara la specia umana a avut loc în timpul foametei din Olanda, din iarna anului 1944. Copiii s-au nascut cu o greutate medie mai mica cu 400 g. Recuperarea rapida dupa nastere a indus o crestere a rezistentei la insulina. Pe de alta parte, dupa foametea din Leningrad, restrictia de crestere intrauterina nu a mai fost urmata de o refacere rapida a greutatii dupa nastere si nu s-a soldat cu o incidenta mai mare a diabetului tip 2. S-au constatat diferente semnificative între sexe: masculii au niveluri mai mari de glucoza, insulina plasmatica si trigliceride decat femelele. IMC al mamei reprezinta cel mai important factor de predictie a greutatii copilului la nastere si apoi la 6 si la 11 ani. Copiii situati în primele 25 percentile au si o tensiune arteriala mai ridicata, obezitate centrala, rezistenta la insulina si HDL colesterol scazut. Adica elemente care tin de definitia sindromului metabolic.

Acest sindrom metabolic, de care sufera si multi dintre cei care se ocupa de sanatatea populatiei, va reprezenta o mare problema de sanatate în viitor. Initierea cascadei de evenimente catre instalarea lui este, de cele mai multe ori, programata din viata intrauterina. Prevenirea pare a fi o solutie posibila, desi nu este prea clar cum si nici prea simplu de aplicat.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei