Sase mituri despre contraceptia hormonala combinata

default

Dimensiune font:

| 15-09-2015 10:30

Sase mituri despre contraceptia hormonala combinata

 

 

Contraceptivele hormonale pot fi de doua categorii: combinate, care contin un estrogen si un progestativ, cele mai frecvent întalnite fiind monohormonale, care contin numai un progestativ si care se folosesc mai rar, în situatii speciale, cum ar fi în timpul alaptarii sau la femeile care nu au voie sa utilizeze contraceptive hormonale combinate.

Contraceptivele hormonale îngrasa

Aceasta idee circula în continuare în medii foarte variate. Tema îngrasarii îsi are originea în urma cu peste 40 de ani. La acea vreme, tipurile de molecule de estrogeni si de progesteron folosite la alcatuirea contraceptivelor hormonale erau diferite de cele din ziua de azi, cum diferite erau si dozele utilizate. De peste 25 de ani, lucrurile stau cu totul altfel. Contraceptivele hormonale au suferit modificari importante: dozele de estrogeni au scazut de aproximativ 3-5 ori, iar tipurile de molecule progestative sunt cu totul diferit de cele utilizate în trecut. Drept consecinta, la contraceptivele hormonale combinate moderne, problema cresterii în greutate a devenit cu totul si cu totul desueta.

Studii realizate pe grupuri numeroase de utilizatoare - de ordinul a zecilor de mii - au demonstrat, fara putinta de tagada, ca nu se poate pune problema unei cresteri în greutate mai mari de 1,5 - 2 kg în primele luni de utilizare. Aceasta crestere tinde sa se reduca ulterior, astfel încat, la 1 an de la debutul utilizarii contraceptivelor combinate, greutatea ajunge sa fie aproximativ egala cu cea de dinainte. Mai mult, la ora actuala exista unele contraceptive hormonale concepute special pentru a preveni îngrasarea, chiar de la începutul utilizarii.

In cazul contraceptivelor monohormonale injectabile, lucrurile stat putin mai diferit, studiile efectuate pana în prezent aratand ca se poate vorbi de o crestere în greutate constanta de 1-2 kilograme pentru fiecare an de utilizare. De aceea, o discutie cu un medic bine pregatit în domeniul contraceptiei va sprijini femeia în a ajusta durata utilizarii si tipul de contraceptiv hormonal folosit, astfel încat sa nu se mai poata pune problema cresterii în greutate. In plus nu trebuie uitat si un alt adevar: nimeni nu s-a îngrasat fara sa manance mai mult decat îi era necesar.

Contraceptivele determina aparitia cancerului de san 

Ideea aceasta este raspandita si de unii medici, din fericire putini la numar. Acestia invoca unele cazuri cunoscute de ei drept argument infailibil pentru teoria lor.
Care este adevarul? In lume, la ora actuala, exista peste doua sute de milioane de femei care utilizeaza contraceptia hormonala. Ele sunt urmarite atent, atat de firmele producatoare de contraceptive, cat si de cateva zeci de mii de medici specializati în planificarea familiala, în medicina de familie, în ginecologie sau endocrinologie. In fiecare an sunt date publicitatii concluziile a numeroase studii, foarte serioase, întreprinse de cercetatori din lumea larga si care au ca subiect contraceptia hormonala.

Concluzia acestor cercetari riguroase, acceptata si de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, este foarte clara: contraceptivele hormonale combinate nu cresc riscul de aparitie a cancerului de san. Cat priveste alte cancere genitale, s-a demonstrat foarte clar ca utilizarea contraceptivelor hormonale combinate protejeaza de cancerul de ovar si de cel de endometru (tesutul care tapeteaza interiorul uterului).
Mai exista o idee conform careia contraceptivele hormonale ar favoriza aparitia unei suferinte a ficatului. Este drept ca moleculele din pilulele contraceptive traverseaza ficatul, loc unde sufera unele transformari specifice, dar asta nu înseamna ca ele vor produce o suferinta a ficatului. Nu trebuie sa uitam ca toate principiile alimentare ingerate sunt metabolizate în ficat, la fel si alcoolul consumat. A da vina pe pilule pentru aparitia steatozei hepatice, de exemplu, este o dovada clara de discriminare a acestor preparate.

Totusi, pentru situatiile în care o femeie a fost diagnosticata cu steatoza hepatica, utilizarea unui contraceptiv hormonal cu administrare vaginala ar putea constitui o alternativa, deoarece în acest caz moleculele nu mai trebuie metabolizate în ficat pentru a deveni active în organism. In cazul în care femeia este diagnosticata cu hepatita acuta, indiferent de tipul de virus, utilizarea contraceptivelor hormonale combinate este contraindicata, pana la normalizarea valorilor parametrilor hepatici.

Dupa 35 de ani e bine sa mai folosim contraceptive?

Iarasi o idee îmbratisata si de unii medici, precum si de catre multe persoane educate. Afirmatia este un exemplu tipic de adevar spus pe jumatate. Enuntul corect al ideii este urmatorul: femeile fumatoare nu mai au voie sa utilizeze contraceptive hormonale combinate dupa varsta de 35 de ani. Aceasta interdictie îsi are originea în observatiile clinice efectuate de-a lungul timpului si care au observat o crestere semnificativa a riscului cardiovascular la femeile fumatoare de peste 35 de ani care utilizau contraceptive hormonale combinate.

Semnificatia afirmatiei de mai sus este urmatoarea: o femeie fumatoare care a trecut de varsta de 35 de ani si este utilizatoare de contraceptive hormonale combinate trebuie sa aleaga între fumat si contraceptiv. Daca alege fumatul, i se vor prezenta alte metode de contraceptie la care poate recurge (cum ar fi contraceptivele monohormonale, de exemplu), dar daca alege contraceptivele hormonale combinate, ea va putea utiliza aceste metode înca ani buni în continuare.

Nu e nevoie de a discuta cu medicul

Este o idee larg raspandita, încurajata si de faptul ca informatiile despre contraceptivele hormonale circula mult mai usor în ziua de astazi. Avem astfel impresia ca nu e mare problema sa iei zi de zi cate o pastila, iar vizita la medicul specialist în planificare familiala sau la ginecolog pare un deranj inutil. Cu toate acestea, experienta mondiala a aratat ca peste jumatate dintre femeile care abandoneaza pilula contraceptiva nu ar fi facut acest lucru daca ar fi discutat mai întai cu un medic. 

Contraceptivele sunt greu de utilizat

In timpul sedintelor de consiliere contraceptiva, unele femei se plang de faptul ca administrarea zilnica a unei pilule li se pare ceva dificil, greu de respectat, ceea ce face ca teama de esec al metodei sa creasca. Este bine de a purta aceasta discutie cu un medic specializat în domeniu, deoarece el poate da solutii extrem de simple femeii pentru a preveni uitatul pilulei: programarea telefonului mobil pentru a suna la o anumita ora sau corelarea administrarii pilulei cu un alt gest pe care femeia îl face zilnic. In ultima instanta, daca pacienta tot nu se simte confortabil cu variantele propuse, se poate utiliza contraceptia hormonala combinata cu administrare vaginala, care nu mai prezinta acest inconvenient.

Cu ce ar putea interveni medicul

1. Femeia va primi o instruire amanuntita asupra modului de utilizare a contraceptivului, inclusiv informatii despre ce trebuie sa faca în cazul în care a uitat sa îsi administreze pilula sau ce alte incidente au survenit. Aceste informatii, esentiale pentru ca metoda sa fie eficienta, nu apar în prospect, iar consilierul în planificare familiala are grija sa verifice buna întelegere a instructiunilor de catre clienta. 
2. Femeia va primi informatii si despre posibilele efecte secundare, precum si despre modul cum trebuie sa reactioneze în cazul aparitiei acestora. Greturile si sangerarile neprevazute sunt cele mai frecvent întalnite cauze de abandon a curei de contraceptiv. Peste aceste inconveniente se poate însa trece cu usurinta în cazul în care utilizatoarea a beneficiat de consiliere contraceptiva.

Medicul de planificare familiala va mai instrui clienta cu privire la modalitatile de protectie contra infectiilor cu transmitere sexuala (stiut fiind faptul ca metodele de contraceptie hormonala protejeaza doar de sarcina nedorita), precum si despre atitudinile de adoptat în cazul aparitiei "semnalelor de alarma" (acestea sunt semne si simptome care ar putea sugera faptul ca metoda nu este bine tolerata de organism). Toate acestea se constituie în argumente suficient de puternice pentru a justifica necesitatea consultarii unui medic înaintea initierii curei de contraceptive.

Contraceptivele hormonale combinate scad libidoul

Aceasta idee a început sa circule mai recent în presa scrisa, dar cu o priza serioasa în randul femeilor. Este de înteles si de ce: multe femei se plang si asa de o reducere a libidoului din cauza stresului activitatii zilnice. In asemenea conditii, perspectiva transformarii într-o stana de piatra este de-a dreptul înfricosatoare. De fapt, lucrurile nu stau deloc asa, iar acest lucru a fost de asemenea demonstrat de numeroase studii. Faptul ca femeia este protejata de o sarcina nedorita va determina o crestere a disponibilitatii femeii pentru activitatile sexuale.

In mod obiectiv, libidoul tine de alte categorii de factori, în special de ordin psiho-emotional, pe care contraceptivele hormonale combinate nu îi pot influenta în mod direct. In cazul în care o utilizatoare de contraceptive hormonale combinate acuza totusi o usoara scadere a libidoului, vizita la medicul de planificare familiala sau la ginecolog va identifica cu siguranta cauza si va rezolva repede problema.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei