Semne că ai intoleranță la gluten
Dimensiune font:
Sensibilitatea la gluten este o afecțiune care determină o persoană să reacționeze după ingerarea de gluten, o proteină care se găsește în produse pe bază de grâu. Simptomele variază mult și pot include probleme gastro-intestinale, alături de durere, oboseală și depresie.
Este o afecțiune destul de comună la persoanele care au probleme digestive după ce mănâncă alimente pe bază de gluten sau făină de grâu. De aceea, simptomele sunt diferite.
Grâul este tipul de cereală, care se găsește în pâine, cereale și paste făinoase. Sursele mai puțin frecvente includ condimente, cum sunt sosurile pentru salate și supe.
Totodată, secara este o altă cereală care folosește glutenul ca ingredient principal. Secara este cea mai adesea găsită în cereale, bere și pâine. Persoanele care consumă aceste tipuri de produse alimentare și băuturi, descoperă astfel că au intoleranță la gluten.
Boala celiaca este provocată de intoleranța la gluten. Clasificată ca o tulburare autoimună, boala celiaca provoacă leziuni la nivelul intestinului subțire. Dacă persoanele care suferă de această boală consumă gluten, ea inițiază un răspuns imun anormal care atacă direct intestinele.
În final, este diminuată capacitatea organismului de a absorbi în mod corespunzător substanțele nutritive. În plus, dacă nu este tratată, această boală poate duce la complicații pe termen lung. Se estimează că 1 din 100 de persoane suferă de această boală.
Iată care sunt semnele că ai intoleranță la gluten:
Diminuarea funcției creierului
Unul dintre simptomele cele mai surprinzătoare ale intoleranței la gluten este diminuarea funcției creierului. Acesta este unul dintre cel mai enigmatic simptom, deoarece este cel care îndeplinește cele mai multe funcții. Cu toate acestea, este un simptom frecvent întâlnit la persoanele care suferă de intoleranță la gluten sau de boala celiaca.
Într-un articol intitulat „Sensibilitatea la gluten ca boală neurologică”, publicat în Jurnalul de Neurologie, Neurochirurgie și Psihiatrie, cercetătorii au descoperit o reactivitate anormală la gluten într-o clasă de anticorpi cunoscuți sub numele de imunoglobulină. Se crede că această reacție contribuie la diminuarea funcției creierului.
Creșterea în greutate nejustificată
Adăugarea de kilograme este un simptom des întâlnit la persoanele care suferă de intoleranță la gluten. În general, creșterea în greutate apare atunci când suferi de intoleranță din două motive: sindrom de malabsorbție intestinală și permeabilitate, fiind două efecte secundare ale intoleranței la gluten și inflamația sistemică, care este declanșată de gluten. Persoanele care renunță la alimentele care conțin gluten, o să revină la numărul de kilograme pe care le aveau.
Probleme dentare
Într-un studiu s-a descoperit o legătură între intoleranța la gluten și stomatita aftoasă, o afecțiune asociată adesea cu ulcerul de la nivelul gurii și aftele. Mai mult decât atât, datorită malabsorbției, persoanele cu o sensibilitate la gluten, au frecvent un nivel foarte scăzut de calciu, o substanță foarte importantă pentru menținerea dinților sănătoși.
Probleme ale pielii
Proprietățile de malabsorție ale glutenului afectează diferite părți ale corpului, inclusiv pielea, care este cel mai mare organ al omului. În plus, glutenul este asociat cu acneea, psoriazisul, eczema, dar și cu dermatita herpetiformă. Simptomele cutanate ale intoleranței la gluten includ senzație de arsură, roșeață, erupții cutanate și vezicule.
Oboseală și epuizare
Acest semn este similar cu primul, cel în care funcția creierului este dimunuată și în care mecanismele exacte sunt un mister. Cercetătorii au analizat legătura dintre oboseală, epuizare și intoleranța la gluten. Cu toate acestea, oamenii de știință cred că intoleranța la gluten este o paralelă la oboseală prin inflamația și alocarea rezervelor de energie ale organismului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau