Sfatul specialistului: ce analize sunt indicate dacă ai făcut sex neprotejat

default

Dimensiune font:

| 23-05-2016 19:14

O aventură de o noapte nu mai este de mult un subiect tabu, ci este unanim acceptat că se poate întâmpla, fără a avea mustrări de conştiinţă ulterioare. Între 50-72% dintre persoane afirma acest lucru, mai ales în contextul când reţelele sociale se sufocă de hormonii emişi de emoji, „luând faţa” emoţiilor reale sau privind din partea bărbaţilor, când trendul anilor 90 revine în forţă: bustiere şi pantaloni evazaţi.Chiar şi aşa, în contextul acestei libertăţi depline, nu trebuie pierdut din vedere un lucru ce va rămâne veşnic la modă: sănătatea. Iată planul dimineţii de după, în special dacă nu s-a folosit protecţie și cele mai importante sfaturi oferite de dr. Silviu Istoc, medic ginecolog:

În primele 30 minute

Cele mai multe femei încep să se gândească la posibilitatea apariţiei unei sarcini sau la contactarea unei boli cu transmitere sexuală. Răul este făcut, deci nu se mai poate schimba ceva în acest moment. În schimb, urinatul va ţine departe o posibilă infecţie urinara, 80% dintre femei dezvolta astfel de infecţii la 24 de ore dacă locul nu e igienizat corespunzător. Sarurile din urina reglează PH-ul în mod natural.

În primele 72 de ore

În măsura în care nu s-au folosit metode de controlul sarcinii, pilulele contraceptive sunt o opţiune, însă acestea scad riscul cu doar cu 89% de a avea un copil sau chiar cu 95% dacă sunt administrate în primele 24 de ore. Pilula de a doua zi este aleasă de multe femei, însă acestea experimentează senzaţii precum greaţă sau ameţeala după administrarea la cel mult 72 de ore după ce a avut loc actul sexual neprotejat.

Dacă există riscul contaminării cu HIV, se recomandă vizită la cabinetul medicului ginecolog pentru prescripţia unui tratament de 28 de zile ce va inhiba dezvoltarea virusului în corp.

„Controlul ginecologic după ce au făcut sex neprotejat este pentru multe femei o experienţă jenantă şi foarte incomodă, de aceea foarte multe dintre ele abia aşteaptă să se termine consultaţia pentru a scăpa cât mai repede din această situaţie stânjenitoare. Din această cauză, foarte multe persoane rămân cu multe dileme şi apelează la cunoştinţele prietenelor sau se informează de pe internet în ceea ce priveşte afecţiunile şi frământările pshihologice cu care se confruntă. Consider că dezinformarea este cel mai mare duşman al sănătăţii reproductive, dar şi o cauză frecvenţă a apariţiei sau agravării bolilor diverse”, spune domnul doctor Silviu Istoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.

Investigaţii ginecologice pentru orice iese din sfera normalului în zona inghinală

Specialiştii ginecologi recomanda ca o măsură de precauţie analiza aspectului exterior al sistemului reproducător, cu ajutorul unei oglinzi. Scurgeri vaginale în cantităţi mai mari decât de obicei, schimbarea culorii din alb sau incolor în galben say verzui sau chiar a mirosului (înţepător sau a peste) sunt alarme pe care corpul le emite şi duc în direcţia unui control ginecologic urgent.

De obicei, bolile cu transmitere sexuală sunt asimptomatice, însă boli precum infecţiile vaginale sau candidoza dau simptome în primele 24 de ore de la contactul sexual neprotejat, primele fiind roşeaţa şi mâncărime.

Sănătatea mintală – un alt aspect important

Studiile psihologice elaborate pe persoane care obişnuiesc să aibă parteneri pasivi (one-night-stand) atestă faptul că acestea dezvolta mici depresii şi chiar tind să se izoleze după actul petrecut, simţindu-se oarecum vinovate. Însă o vedere de ansamblu este recomandată în astfel de cazuri, în care sănătatea intra pe primul plan, majoritatea femeilor (54%) simţindu-se chiar bine după un act sexual cu un partener pasiv, în comparaţie cu 80% dintre bărbaţi.

3 paşi de făcut la 2 săptămâni după 1 partidă de sex neprotejat

1 Test de sarcină – deşi multe teste de sarcină releva acurateţe la doar 1 săptămâna de la întârzierea menstruaţie, cel mai bun rezultat se obţine la două săptămâni. Testul de sânge rămâne însă cel mai rapid mod de a afla prezenţa unei sarcini.

2 Vizită la ginecolog– după două săptămâni se poate obţine un pronostic în legătură cu contactarea bolilor cu transmitere sexuală. De obicei, anticorpii se lupta cu „intrunsii” şi testarea nu poate fi relevantă până la 14 zile.

3 Herpes? – dacă se localizează la 10 zile după contactul sexual neprotejat, se recomandă vizită la medic care va face un test. Dacă rana se vindecă, totul este în regulă, însă dacă inflamaţia persista, probabil este cazul contactării unei boli, pentru că herpesul chiar este un motiv de îngrijorare.

Se pot observa modificări patologice în urma efectuării testului Papanicolau sau în timpul unui examen pelvian, numeroase boli cu transmitere sexuală necesită efectuarea de teste speciale care să fie diagnosticate corect.

„De pildă, gonoreea şi chlamydia pot să nu prezinte simptome specifice, iar depistarea herpesului, sifilisului sau a hepatitei necesită efectuarea unui test de sânge. Sexul neprotejat, deşi provoacă o scurtă plăcere, poate atrage cu sine numeroase neplăceri în ceea ce priveşte sănătatea aparatului reproducător, de aceea recomand pacientelor mele să fie conştiente de riscurile la care se expun” declară Silviu Istoc.

Bine de ştiut pentru data viitoare

În secolul XXI nu este nimic greşit dacă femeia va purta în geantă şi un tradiţional prezervativ. Nu este cu nimic greşit că viaţa să fie trăită din plin, însă sănătatea sexuală trebuie să aibă un rol important chiar de la vârste fragede. Mai bine în siguranţă, decât să îţi pară rău!
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei