Sfaturi utile pentru a-ti mentine copilul sanatos atunci cand merge in colectivitate

default

Dimensiune font:

| 15-10-2012 18:52

Unii copii sunt sau nu sunt generosi cand vine vorba de a imparti o jucarie insa cu siguranta toti sunt generosi cand e vorba de a imparti un microb, un virus, o raceala. Pur si simplu ei nu stiu cum sa se fereasca de prietenii lor din grupa de gradi sau din clasa, daca acestia sunt bolnavi. Pentru copii, apropierea inseamna socializare, sansa de a se imprieteni, a fi acceptat si iubit, de a iubi si de a nu fi singur in acea colectivitate. Greu pentru ei sa inteleaga ca trebuie sa mentina distanta ca sa isi protejeze sanatatea.

 

 

 

Asadar, ce poate face un parinte in aceste circumstante? Nu vei reusi sa eviti toate valurile de raceli si viroze ce apar in colectivitatea copilului tau, dar poti sa iti inveti bine copilul regulile de igiena precum si ce sa faca daca are copii bolnavi in jur.

 

1. Da copilului mancare sanatoasa la pachet

 

Rata de obezitate din randul populatiei moderne atinge si copiii nostri. Nu e de mirare ca cei mici iau excesiv in greutate daca primesc gustari la scoala sau la gradinita pe baza de dulciuri sau fast food sau chipsuri nesanatoase. Rolul tau ca parinte este sa il inveti obiceiurile sanatoase alimentare, sa ii dai la pachet mancare sanatoasa si sa insisti zilnic pe aceste informatii. Chiar si asa, trebuie sa fii pregatit pentru o lunga perioada in care sa fii consecvent cu mesajele tale. Anturajul si pofta pentru ce vede in jur sunt inamicii tai principali.

 

2. Incurajeaza copilul sa faca miscare

 

Daca copiii nu fac suficienta miscare la gradi sau la scoala, ocupa-te sa ii dai motive de a face sport macar acasa. In loc sa il lasi la jocuri pe calculator sau la televizor cu orele, pe ideea ca macar e cuminte, linistit si in casa sub ochii tai, incurajeaza-l sa se duca afara si sa alerge sau sa participe la orice sport il atrage. Sportul este la fel de important pentru sanatatea si dezvoltarea copilului tau ca si activitatea sa mentala.

 

3. Invata-ti copiii obiceiuri bune

 

Inca de la varste fragede, e rolul tau sa iti inveti copilul sa isi acopere gura cand tuseste sau stranuta. Gura nu se acopera cu mana, ci cu cotul sau cu un servetel. Copiilor le este greu sa tina minte aceste reguli, dar pana la urma le vor deprinde daca, ori de cate ori esti cu ei, le dai un bun exemplu si le reamintesti concret ce au de facut cand sunt raciti.

 

4.    Invata-ti copilul sa se spele bine pe maini

 

Spalatul pe maini este forma cea mai utila pentru a avea corpul sanatos, la gradi sau la scoala precum si in afara lor. Copiii pot invata sa se spele pe maini de la varste foarte fragede iar parintii isi pot spala copiii pe maini cu mult inainte ca ei sa invete sa se spele singuri, ca sa se obisnuiasca cu gestul, cu deprinderea si cu frecventa sa de cateva ori pe zi.

 

5. Tine aproape de servetele

 

A avea servetele la gradinita sau la scoala este de regula un lucru firesc pe lista de necesitati a unui copil in colectivitate. Asigura-te ca ii pui copilului tau in ghiozdanel pachetul de servetele si ca il inveti sa le foloseasca, pentru ca este cu mult mai igienic decat folosirea unei singure batiste pe parcursul intregii zile atunci cand este racit si ii curge nasul.

 

6. Fii la zi cu vaccinarea copilului

 

Este foarte important sa vaccinezi la zi anual copilul. Un copil vaccinat este un copil protejat de diverse imbolnaviri, dar si ceilalti copii din anturajul sau sunt protejati. Chiar daca nu am mai intalnit de zeci de ani unele boli pentru care copiii sunt vaccinati, este important sa respectam schema de imunizare a copilului, altfel acele boli vor reveni cu siguranta.

 

7. Tine la indemana un gel de dezinfectat mainile copilului

 

Copiii se murdaresc tot timpul, nu e nici un dubiu. Din nefericire, nu avem mereu la indemana o chiuveta si un sapun ori de cate ori copilul atinge o banca murdara sau jucarii pe care au pus mana si alti copii deja bolnavi. Un gel dezinfectant la indemana face minuni atunci cand mana copilului nu este excesiv de imbacsita de murdarie iar apa si sapunul nu sunt la indemana. Gelul dezinfectant este usor de folosit si se gaseste peste tot in farmacii sau hypermarketuri. Atentie insa la folosirea lui cand copilul este prea mic. La varsta de gradinita e greu de crezut ca un copil poate folosi singur gelul dezinfectant, dar e important sa il aiba in ghiozdan si sa vorbesti cu educatoarea copilului tau, sa il foloseasca ori de cate ori se impune nevoia. Copiii trebuie invatati ca trebuie sa isi miste mainile pana se usuca tot gelul. Cand copilul e de varsta scolara, poate fi invatat cu perseverenta sa recunoasca situatiile in care sa foloseasca gelul: inainte sa isi manance sandwichul in pauza de masa, in alte situatii in care simte ca are mainile murdare. Nu e simplu sa ii impui un asemenea obicei insa cu siguranta ca se va deprinde cu el daca insisti.

 

8. Tine copilul acasa cand este bolnav

 

Atunci cand copilul are febra, tuseste puternic sau se simte rau, este cu mult mai bine pentru toata lumea sa stea acasa. El nu numai ca se va vindeca mai bine acasa, tratat si odihnindu-se, decat alergand prin colectivitate, dar acest lucru este un act de responsabilitate si respect si fata de ceilalti copii din anturajul lui, caci impiedici astfel imbolnavirea altor micuti.

 

9. Asigura-i acasa o viata echilibrata

 

Cand copilul este acasa, deci sub ochii tai, fa pentru el tot ce este mai bun: asigura-te ca se odihneste suficient, ca nu se oboseste cu privitul exagerat in computer si televizor, ca este bine hidratat, ca ii dai mancare sanatoasa si echilibrata din punct de vedere al vitaminelor si mineralelor si ca are o camera aerisita si curata, care nu face casa buna cu microbii.

 

Tu cum reusesti sa ii mentii sanatatea copilului tau cand el face parte dintr-o colectivitate?

 

Sfatulparintilor.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei