Sfaturile specialiștilor pentru prepararea unui grătar sănătos
Dimensiune font:
Poate carnea la grătar să cauzeze cancer? Cum recomandă specialiștii să o preparați ca să nu vă puneți sănătatea în pericol
Tipul de carne, perioada de marinare, dar ?i modul de gatire pot transforma o masa delicioasa într-o adevarata bomba cu ceas pentru sanatate. Exper?ii ne sfatuiesc cum sa pregatim friptura pe gratar, ca sa nu ne îmbolnavim de una dintre cele mai grave forme de cancer.
Cauza de îngrijorare este constituita de doi compusi diferiti care se pot forma în timpul gatitului pe gratar, cunoscuti ca fiind cancerigeni:.
Astfel, aminele heterociclice (HCA) se formeaza în mâncaruri bogate în proteine când acestea sunt preparate la o temperatura foarte ridicata, precum cea a gratarului din curte.
Cealalta substanta, hidrocarbura aromatica policiclica (PAH), se formeaza când grasimea din carne se scurge si arde pe gratar, provocând fum, prin intermediul caruia compusii se pot depozita pe alimentul gatit.
Exista câteva modalitati de a preveni aparitia acestor compusi în timpul prepararii la gratar a carnii de porc, pui sau peste.
* Cu cât este taiata mai subtire felia de carne, cu atât va cadea mai putina grasime pe gratarul încins. În plus, pestele si puiul au un nivel mai scazut de aminoacizi care duc la producerea de HCA, spune Doyle. Îndepartarea pieii de pe carnea de pui poate fi si ea utila.
* Timpul efectiv în care carnea sta pe gratar este important si e recomandat sa fie cât mai scurt. Pestele, de exemplu, nu are nevoie de un interval la fel de lung pentru gatit ca cel pentru antricot, ceea ce înseamna ca substantele cancerigene au mai putin timp la dispozitie pentru a se forma. Expunerea la temperatura ridicata a gratarului poate fi limitata prin preîncalzirea carnii la cuptor sau la microunde pentru câteva minute.
* Un alt sfat ar fi sa gatesti carnea la o temperatura mai joasa pe gratar, întrucât aminele heterociclice se formeaza la 162 grade Celsius.
* Este recomandat sa renunti la obiceiul de a perfora carnea pentru a vedea daca este bine facuta, mai spune Colleen Doyle, din moment ce astfel se poate scurge mai multa grasime si obtine mai mult fum.
* Si marinarea carnii cu doar 30 de minute înainte de preparare limiteaza formarea compusilor carcinogeni. Condimentele si aromele ofera protectie, potrivit Health.com, printre acestea aflându-se ardeiul gras, cimbrul, salvia, usturoiul si mai ales rozmarinul.
* Alegerile pentru garnitura sunt de asemenea importante. Fructele si legumele sunt bogate în fitochimicale care combat cancerul si pot ajuta la anularea efectelor daunatoare ale carnii supragatite.
* Daca o parte din bucata de carne se arde, aceasta trebuie rasa si curatata, asa cum trebuie procedat si cu murdaria si arsurile care ramân pe gratar. Pentru grasimea deosebit de greu de îndepartat, Reader’s Digest vine cu urmatoarea recomandare: Puneti grilajul murdar într-un sac de gunoi din plastic. Adaugati apa si detergent de vase si lasati totul asa în timpul noptii. Curatati gratarul si limpeziti.
Un weekend frumos alături de cei dragi!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau