Sfaturile specialiștilor pentru prepararea unui grătar sănătos

default

Dimensiune font:

| 25-05-2013 13:51

 Poate carnea la grătar să cauzeze cancer? Cum recomandă specialiștii să o preparați ca să nu vă puneți sănătatea în pericol

  Tipul de carne, perioada de marinare, dar ?i modul de gatire pot transforma o masa delicioasa într-o adevarata bomba cu ceas pentru sanatate. Exper?ii ne sfatuiesc cum sa pregatim friptura pe gratar, ca sa nu ne îmbolnavim de una dintre cele mai grave forme de cancer.
Cauza de îngrijorare este constituita de doi compusi diferiti care se pot forma în timpul gatitului pe gratar, cunoscuti ca fiind cancerigeni:.

Astfel, aminele heterociclice (HCA) se formeaza în mâncaruri bogate în proteine când acestea sunt preparate la o temperatura foarte ridicata, precum cea a gratarului din curte.

Cealalta substanta, hidrocarbura aromatica policiclica (PAH), se formeaza când grasimea din carne se scurge si arde pe gratar, provocând fum, prin intermediul caruia compusii se pot depozita pe alimentul gatit.

Exista câteva modalitati de a preveni aparitia acestor compusi în timpul prepararii la gratar a carnii de porc, pui sau peste.

* Cu cât este taiata mai subtire felia de carne, cu atât va cadea mai putina grasime pe gratarul încins. În plus, pestele si puiul au un nivel mai scazut de aminoacizi care duc la producerea de HCA, spune Doyle. Îndepartarea pieii de pe carnea de pui poate fi si ea utila.

* Timpul efectiv în care carnea sta pe gratar este important si e recomandat sa fie cât mai scurt. Pestele, de exemplu, nu are nevoie de un interval la fel de lung pentru gatit ca cel pentru antricot, ceea ce înseamna ca substantele cancerigene au mai putin timp la dispozitie pentru a se forma. Expunerea la temperatura ridicata a gratarului poate fi limitata prin preîncalzirea carnii la cuptor sau la microunde pentru câteva minute.

* Un alt sfat ar fi sa gatesti carnea la o temperatura mai joasa pe gratar, întrucât aminele heterociclice se formeaza la 162 grade Celsius.

* Este recomandat sa renunti la obiceiul de a perfora carnea pentru a vedea daca este bine facuta, mai spune Colleen Doyle, din moment ce astfel se poate scurge mai multa grasime si obtine mai mult fum.

* Si marinarea carnii cu doar 30 de minute înainte de preparare limiteaza formarea compusilor carcinogeni. Condimentele si aromele ofera protectie, potrivit Health.com, printre acestea aflându-se ardeiul gras, cimbrul, salvia, usturoiul si mai ales rozmarinul.

* Alegerile pentru garnitura sunt de asemenea importante. Fructele si legumele sunt bogate în fitochimicale care combat cancerul si pot ajuta la anularea efectelor daunatoare ale carnii supragatite.

* Daca o parte din bucata de carne se arde, aceasta trebuie rasa si curatata, asa cum trebuie procedat si cu murdaria si arsurile care ramân pe gratar. Pentru grasimea deosebit de greu de îndepartat, Reader’s Digest vine cu urmatoarea recomandare: Puneti grilajul murdar într-un sac de gunoi din plastic. Adaugati apa si detergent de vase si lasati totul asa în timpul noptii. Curatati gratarul si limpeziti.

Un weekend frumos alături de cei dragi!

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei