Denumire stiintifica spanac:

Spinacia oleracea

Denumire populara spanac:

spanac

Proprietati terapeutice spanac:

-  nantianemic, anemie

-   convalescemta

-   activator al secretiilor pancreatice

-   laxativ

-  anticancerigen

-  suc de spanac – 90 g de spanac plus 130 g morcov

- nu se recomanda spanacul fiert deoarece creste oxaluria si oxalemia

Afectiuni care se trateaza cu spanac:

boli tratate cu spanac: acnee, afecţiuni cardiace, afecţiuni dermatologice, anemie, arsuri, astenie fizică şi nervoasă, atonia vezicii urinare, cancer, cistită, constipaţie, convalescenţă, creştere, depresiuni fizice şi nervoase, diabet zaharat, eczeme, edeme, hipertensiune arterială, nefrite, obezitate, pecingine, plăgi atone, prostatită, rahitism, reumatism scorbut, senescenţă, ulcere de piele, viermi intestinali.

Contraindicatii spanac:

Boli: hepatism, reumatism, artritism piatră la rinichi sau vezică, gută, inflamaţii gastrice sau intestinale (din cauza oxalaţilor de potasiu şi calciu).

Mod de preparare spanac

- spanac crud de preferinţă în salate şi în crudităţi.

-  suc de spanac obţinut cu storcătorul amestecat cu o parte suc de spanac şi 4 părţi de suc de morcov. Se consumă 600 ml pe zi cu 15 minute înainte de mesele principale, la convalescenţă sau alte afecţiuni.

- seminţe de spanac 1-2 linguriţe puse la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 10 minute după care se strecoară. Se consumă la constipaţie.

- frunze fierte în ulei-cataplasme pe răni

- frunze proaspete de spanac aplicate pe răni sau se pun zdrobite în diferite amestecuri ca mască de faţă pentru regenerarea pielii. Se ţin timp de 20 de minute după care se spală cu apă caldă.

- la un litru de vin de calitate se pune 200 ml de suc de spanac. Se va consuma câte 50 ml de trei ori pe zi în cazul în care se doreşte o remineralizare, în afecţiunile inimii, etc.