Spanac pentru curăţirea organismului de toxine
Dimensiune font:
Calităţile curative ale spanacului se cunosc încă din cele mai vechi timpuri, el fiind numit şi „mătura intestinului” deoarece reprezintă cel mai bun mijloc natural pentru curăţirea sistemului digestiv.
Terapeutul naturist Angela Beju este însă de părere că spanacul fiert sau preparat prin mijloace tradiţionale este dăunător organismului. Dacă în timpul preparării îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde spre galben, atunci devine dăunător şi nu mai trebuie consumat. Este necesar ca spanacul sa fie doar opărit foarte puţin sau consumat în stare crudă, sub formă de salată: „Spanacul conţine săruri minerale din belşug, precum sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod sau fier, apoi vitaminele A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic, clorofilă, aminoacizi, lipide, protide, glucide, mucilagii. Referitor la fier, conţinutul lui este mijlociu (2-5 mg la 100 g) şi nu deosebit de mare, aşa cum se credea în trecut, existând alte legume mult mai bogate în fier şi cu influenţă mai puternică la tratarea anemiilor. Spanacul este totuşi valoros prin celelalte componente ale sale”. Spanacul, spune aceeaşi doamnă Beju, este „un bun întăritor al sistemului imunitar, este nutritiv şi tonifiant, combate scorbutul datorat lipsei de vitamina C, e un remineralizant de mare valoare, creşte cantitatea de urină eliminată, stimulează secreţiile gastrice, pancreatice şi biliare, stimulează creşterea provocând eliminarea viermilor intestinali”.
Fortifică excelent organismul
Datorită tuturor acestor proprietăţi, spanacul este recomandat nu numai pentru fortifierea organismului şi pentru curăţirea lui, ci şi în cazurile de convalescenţă, anemie, astenie fizică şi nervoasă, afecţiuni cardiace (hipertensiune arterială, vâscozitate sanguină crescută), afecţiuni renale, atonia vezicii urinare, cistită, diabet, gută, insuficienţă renală, rahitism, obezitate, prostatită. „Frunzele proaspete mai sunt indicate şi în regimul alimentar al copiilor, al persoanelor în vârstă şi al tuturor celor care au nevoie de fortificarea organismului. La depresii se recomandă suc proaspăt, câte un pahar în fiecare dimineaţă. Câte o jumătate de litru de suc proaspăt pe zi poate vindeca şi constipaţiile rebele în cel mai scurt timp. De asemenea, sucul de spanac sprijină procesul de refacere al organelor bolnave, ajută la ulcerul duodenal, anemie pernicioasă, slăbiciune, convulsii, deficienţe ale glandelor suprarenale sau ale tiroidei, hipo şi hipertensiune, umflarea membrelor, dureri de cap, migrene, furunculoză. Pentru mărirea diurezei la bolile de rinichi sau de vezică urinară se recomandă infuzie dintr-o linguriţă de frunze zdrobite, peste care se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă acoperit un sfert de oră şi apoi se strecoară. Se consumă două căni/zi”, a completat doamna Angela Beju, care însă nu a omis nici contraindicaţiile spanacului: „Conţine acid uric şi nu este recomandat celor hiperuremici sau celor cu litiază urică. Mai conţine oxalaţi de potasiu şi de calciu şi nu este recomandat în inflamaţii gastrice şi intestinale, boli hepatice, precum şi în artrite sau reumatism”. I.TÂRNOVEANU
„Spanacul curăţă tubul digestiv, retrăgând toxinele şi favorizând eliminarea lor, tonifică miocardul şi stimulează activitatea inimii”
Angela Beju, terapeut naturist
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau