Suplimentele alimentare, o soluţie la malnutriţie?
Dimensiune font:
Deşi consumate în cantităţi îndestulătoare, alimentele ieftine consumate în multe regiuni ale Globului nu conţin suficienţi nutrienţi necesari organismului
Malnutriţia, regimul alimentar cu carenţe de vitamine şi minerale, afectează aproape două miliarde de oameni, iar suplimentele alimentare ar putea contribui la soluţionarea acestei probleme ce poate duce la boli grave sau chiar la deces. Cel puţin asta arată un studiu elaborat de o organizaţie neguvernamentală germană şi de reţeaua internaţională de ajutorare a copiilor „Terre des Hommes”. Potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), numărul persoanelor subnutrite din întreaga lume a scăzut cu mai mult de 50 de milioane din 1990 până în prezent, ajungând la aproximativ 842 de milioane. Mult mai mulţi sunt cei care suferă de malnutriţie, denumită uneori şi „foame ascunsă” pentru că este prezentă la persoane care consumă cantităţi suficiente de alimente, dar care nu îşi asigură toate substanţele nutritive necesare.
Malnutriţia este răspândită în special în Asia Centrală, în multe zone din Africa şi în ţări ca India şi Bangladesh. Astfel, potrivit cercetătorilor, în estul şi sudul Africii, oamenii mănâncă fiertură de porumb, fiind îndestulaţi de această hrană, însă ei nu dispun de vitaminele şi mineralele esenţiale.
În acelaşi timp, există zone în care orezul este un aliment de bază, dar oamenii mănâncă de multe ori orez alb decorticat, care nu conţine vitamina A, care se pierde în acest proces.
Alimentele ieftine precum orezul sau porumbul nu conţin suficienţi nutrienţi şi, din această cauză, specialiştii consideră că soluţia cea mai bună ar fi îmbogăţirea acestora, practică stipulată prin lege, în 80 de ţări ale lumii. În acest sens se prezintă exemplul Zambiei, unde o lege prevede îmbogăţirea porumbului cu vitaminele A şi D, ceea ce poate fi făcut cu succes şi acasă prin pudrarea mâncării cu nutrienţi adiţionali.
O altă abordare sugerată de studiu, numită „biofortificare”, constă în modificarea plantelor în aşa fel încât să absoarbă mai multe vitamine şi minerale decât soiurile convenţionale.
842 MILIOANE
Acesta este numărul aproximativ al persoanelor subnutrite din întreaga lume
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau