SUSANU CLINIC | Chirurgie Plastica, Estetica si Reconstructiva - De ce toamna este momentul potrivit pentru Rinoplastie?

default

Dimensiune font:

| 22-09-2018 12:17

Operaţia de rinoplastie este o procedură complexă şi poate avea ca scop atât corectarea unor malformaţii congenitale ale nasului, a unor deformări cauzate de traumatisme survenite pe parcursul vieţii cât şi înlăturarea unor obstrucţii nazale (în cazul corectării deviaţiei de sept, de exemplu). De ce toamna este momentul potrivit pentru Rinoplastie? Pentru că manifestările climatice sunt resimţite cu uşurinţă de corpul uman iar, toamna este, în majoritatea cazurilor, cel mai indicat sezon pentru procedurile invazive, din motive obiective care ţin de perioada de recuperare postoperatorie.


…de la chirurgia reconstructivă la chirurgia estetică a nasului
Practicată în India din cele mai vechi timpuri, fiind una din cele mai vechi preocupări ale chirurgiei plastice, chirurgia reconstructivă a nasului va fi întotdeauna o problemă de mare actualitate. Nasul reprezintă segmentul central al feţei, care stabileşte echilibrul între toate celelalte elemente faciale. Deşi am fi tentaţi să credem că ochii sau buzele sunt primele detalii care ne atrag atenţia când privim chipul unui om, nasul este totuşi cel care fie conştient, fie inconştient, este primul element facial care se remarcă, datorită poziţiei sale centrale precum şi poziţionării sale mai anterioare decât oricare altă structură a feţei. Poate şi din această cauză aspectul nasului este cel mai studiat detaliu facial de către fiecare dintre noi, deficienţele sale estetice fiind cel mai adesea descoperite şi reclamate de către pacienţii care se adresează chirurgiei plastice. De cele mai multe ori aspectul inestetic al nasului este de fapt o tulburare de formare a acestuia – fie este vorba despre un exces de angulare între zona osoasă şi cea cartilaginoasă a dorsumului nazal, formând aşa-numita „cocoaşă” sau hamp, fie este vorba despre tulburări de formare a lobulului nazal. Acesta poate avea narinele prea depărtate la bază sau la vârf, printr-o întârziere de coalescenţă, fie poate prezenta o subluxaţie inferioară faţă de septul nazal, printr-un defect de formare a ligamentelor de legătură între diversele structuri ale nasului. Uneori anomaliile dorsumului nazal şi a vârfului nasului pot fi însoţite de o poziţionare incorectă a septumului nazal, formând ceea ce este cunoscut sub numele de deviaţie de sept, însoţită sau nu de hipertrofia cornetelor nazale (rinita hipertrofică). Există situaţii când aspectul inestetic al nasului este consecinţa unor traumatisme vindecate / tratate deficitar.
Un lucru foarte important de menţionat în chirurgia nasului este acela că aspectul nasului nu se evaluează niciodată de sine stătător, ci el trebuie analizat împreună cu celelalte elemente ale feţei. Nu de puţine ori vom constata că nu piramida nazală are un format defectuos, ci este vorba fie de o mandibulă prea mică, fie de o tulburare de formare a obrajilor (hipoplazie paranasomalară). Corectarea acestora va permite armonizarea aspectului feţei ca un întreg, eventual cu minime corecţii ale piramidei nazale.
În principal, chirurgia nasului (cunoscută generic sub denumirea de rinoplastie) poate realiza modificarea mărimii nasului în corelaţie cu armonia facială prin corectarea lăţimii nasului sau a narinelor, a hampului dorsumului nazal. Se poate ameliora aspectul vârfului nasului când acesta are un aspect globulos, luxat inferior, cu aripile nazale prea depărtate, sau prea largi, rotate anormal sau asimetrice etc.
Procedura se realizează în general în condiţii de anestezie generală, la care se adăugă injectarea locală a unor substanţe anestezice şi vasoconstrictoare care să limiteze sângerarea intra şi postoperatorie, precum şi confortul pacientului postoperator.
Operaţia presupune realizarea unor incizii (tăieturi) în interiorul narinelor, prelungite în unele situaţii (discutate în prealabil cu pacientul) şi la baza columelei. Chirurgia modernă a nasului presupune evidenţierea fiecărei structuri în parte din arhitectura piramidei nazale, atât structuri cartilaginoase cât şi osoase. Fiecare dintre cartilajele alare, cartilajele laterale superioare, sept cartilaginos, oase proprii ale nasului, sept osos se evidenţiază separat, pentru a putea aprecia cu rigurozitate viciile de dimensiune şi poziţionare ale fiecăreia în parte. Aceasta este cunoscută în chirurgia modernă a nasului drept rinoplastia pe componente. După expunerea elementelor anatomice vizate se realizează redimensionarea şi/sau repoziţionarea acestora. Cartilajele laterale superioare se vor sutura ferm pe linia mediană după corectarea viciului de unire cu oasele proprii ale nasului (corectarea hampului dorsal prin rezecţie directă). Oasele proprii ale nasului se vor fixa în poziţia dorită după osteotomie (tăierea osului nazal lateral la nivelul unirii acestuia cu maxilarul, pentru a putea fi mobilizat). Corecţia viciilor de poziţionare ale septului reprezintă un timp operator absolut obligatoriu, permiţând simetrizarea foselor nazale). Cartilajele alare se dimensionează şi se suturează în poziţia dorită, pentru a conferi vârfului nasului (lobulului nazal) forma şi dimensiunea cea mai potrivită în funcţie de dorinţa pacientului şi raportul cu celelalte structuri ale feţei. Ulterior se suturează plăgile, se realizează contenţia internă şi externă a nasului (intern prin introducerea unor meşe, iar extern prin aplicarea unei atele gipsate sau de răşină).

Urmează o perioadă de recuperare care practic se întinde pe un an de zile. După primele 12 ore se produce un edem (umflare) al nasului şi al segmentului central al feţei. Meşele din interiorul nasului se vor scoate după 3 zile, iar atela externă se va purta timp de 7 zile. Echimozele (vânătăile) care însoţesc cel mai frecvent rinoplastia dispar după 14-17 zile, maxim 21 de zile. Nasul şi centrul feţei se dezumflă progresiv, mai accelerat în prima lună, şi gradual până la două luni de la intervenţie. Se consideră că aspectul final al reconstrucţiei nasului poate fi apreciat la un an de la intervenţie. Activităţile zilnice normale se pot relua după 5-7 zile, activităţile fizice după 14 zile.

Riscurile procedurii sunt: riscuri legate de tipul de anestezie, formarea de hematoame, infecţii, tulburări de sensibilitate la nivelul pielii, neregularităţi, tulburări de pigmentare, sensibilitate crescută a pielii, diminuarea mirosului, perforaţii ale septului nazal, persistenţa edemului la nivelul nasului, formare de cicatrici inestetice. Toate acestea pot fi prevenite atât printr-o tehnică chirurgicală corectă, cât şi prin respectarea strictă a recomandărilor făcute de medicul plastician şi de către medicul anestezist.
Deşi rezultatele intervenţiei sunt în general definitive, totuşi, cu trecerea anilor cartilajele nazale cunosc un proces continuu de remodelare.
Dr. Sidonia Susanu,
Medic Primar Chirurgie Estetica Plastica si Microchirurgie Reconstructiva
Director Medical la Susanu Clinic
www.susanuclinic.ro

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei