Te-ai ales cu (încă) o carie? Uite cum ai reuşit să-ţi distrugi smalțul dinților!

default

Dimensiune font:

| 24-06-2016 20:01

Un zâmbet frumos se obţine prin vizite regulate la stomatolog și timp acordat unei perieri corecte, ce menţine sănătoase dantura și gingia. Medicul stomatolog Andra Custura explică de ce este atât de important să ne menținem sănătos smalțul dentar și ce consecinţe serioase are deteriorarea lui.

„Un element foarte important din structura dentară este smalțul dentar, stratul exterior, dur, ce acoperă coroana dintelui. În momentul în care dintele erupe în cavitatea bucală, celulele responsabile pentru formarea smalțului își pierd funcționalitatea, de aceea smalțul nu poate fi regenerat după ce a fost distrus de carii, eroziuni. În anumite situații smalțul poate beneficia de depuneri pe suprafața să, de precipitate de fosfat de calciu de origine salivară sau exogenă, dar aceste mici depuneri nu pot înlocui în totalitate pierderile semnificative de substanță dură”, explică medicul.

Mai dur decât oasele
Datorită organizării structurale complexe și gradului ridicat de mineralizare, smalțul dentar este cea mai dură structură din organismul uman (mult mai dur decât osul). În forma sa matură, smalțul conține mai mult de 95% substanță minerală, iar duritatea sa conferă coroanei dintelui o înaltă rezistenţă la zgârieturi, abraziune sau şlefuire

Ce provoacă deteriorarea smalțului
„Pe de o parte acizii produși de bacteriile din placa bacteriană depusă pe dinți duc la scăderea ph-ului dintelui și la demineralizarea smalțului. O ușoară demineralizare poate surveni de fiecare dată când mâncăm sau bem ceva acid. De asemenea, smalțul se poate sparge sau crăpa, de aceea trebuie să fim foarte atenți, pentru că odată distrus smalțul, ne putem pierde foarte ușor dintele din cauza complicațiilor ce pot apărea”, atenționează dr. Andra Custura.

Duşmanii din pahar şi din farfurie
Un rol foarte important în producerea eroziunii dentare îl are consumul de băuturi acidulate, sucuri din fructe, citrice și anumite alimente. „Băuturile acidulate conțin acid fosforic, fructele conțin acid citric și acid malic, produsele fermentate conțin acid lactic, strugurii și vinul conțin acid tartaric. Este important să consumați aceste alimente cu moderație și doar în timpul meselor”, punctează specialistul.

Dăunătoare pentru smalțul dinților poate fi mestecarea tabletelor de vitamina C. Nici gemul de fructe, muștarul, maioneza și ketchup-ul nu sunt tocmai alegerile potrivite pentru sănătatea dinților, deoarece ”alimentele cu un ph situat între 3,0 și 4,0, precum produsele fermentate de diferite feluri, pot afecta smalțul, acesta fiind vulnerabil față de floră acidogenă a cavității orale”.

Afecțiuni care ”îmbolnăvesc” smalțul
Problemele digestive precum bulimia, care provoacă vomă sau refluxuri acide, pot afecta și smalțul dinților, într-o anumită măsură, în funcție de stadiul problemei.

În mod normal, saliva neutralizează acizii care provoacă eroziunea dentară, însă pot exista situaţii în care aceasta nu-și mai poate îndeplini rolul de adjuvant. „Xerostomia, senzația de gură uscată, este un simptom care apare în momentul în care nivelul salivei din gură scade ușor sesizabil sau chiar drastic. În acest caz, acizii rămân la nivelul gurii pentru o perioadă mai lungă de timp, afectând mai mult smalțul, favorizând apariția eroziunilor și a cariilor”.

Unele persoane au obiceiul de a-și lovi și freca dinții în timpul nopții, fără a fi conștienți de acest lucru. Acest obicei se numește bruxism nocturn. ”Bruxismul este provocat de stres și anxietate. Persoanele care suferă de această afecțiune își pot deteriora dinții. Frecatul dinților poate duce la tocirea smalțului, la expunerea dentinei și astfel dinții devin sensibili”, a specificat dr. Andra Custura. De aceea trebuie să evităm, pe cât posibil, stresul, pentru că el ne afectează sănătatea chiar și atunci când dormim.

Ticuri și alte obiceiuri păguboase

  • Nu-ţi folosi niciodată dinții pentru a deschide o sticlă, un pachet sau alte recipiente. Riști să spargi sau crapi smalțul dinților.
  • Obiceiuri precum rosul unghiilor sau spargerea semințelor pot avea efecte similare asupra smalțului.
  • Şi cei care ronțăie cuburi de gheață sau bomboane au mari șanse să rămână atât fără smalț, cât și fără dinți.
  • Periajul prea dur sau incorect, prin mişcări orizontale, de exemplu, este dăunător. De asemenea, dacă te speli pe dinți cu prea multă forță îți poți distruge smalțul.
  • ”Cumpără o periuță de dinți cu perii moi sau medii și periază-ți dinții cu mișcări circulare. De asemenea, nu trebuie să-ți periezi dinții cel puțin o oră după ce ai consumat alimente sau băuturi acide; atunci smalțul este mai moale. Imediat după consumul de astfel de alimente este indicată clătirea gurii cu apă de gură, urmând ca abia după o oră să se efectueze periajul”, ne sfătuiește dr. Andra Custura.

Prea alb, prea periculos…
În ceea ce privește albirea dinților, este normal să-ți dorești dinți mai albi și să mergi la dentist pentru asta, mai ales că pe măsură ce îmbătrânim dinții devin mai galbeni din cauza alimentelor pe care le consumăm de-a lungul timpului. Însă, dacă exagerezi, vei afecta smalțul și te vei alege cu surprize neplăcute, cum ar fi cariile. În timp, chiar şi produsele care conțin foarte puține substanțe acide vor afecta dantura.

Şi pasta de dinţi ”roade” smalţul
Pasta de dinți nu este întotdeauna benefică pentru dinții noștri. „Cele prea abrazive distrug smalțul, chiar dacă inițial efectul este de albire. Orice pastă de dinți pe poziția 100 este considerată abrazivă, peste 150 nu este indicată, iar peste 200 dăunează smalţului”, avertizează specialistul.

Cel bine este să mergeți la stomatolog pentru a vă consulta şi a vă oferi sfaturi în funcție de problemele pe care le aveți. Nu este indicat să folosiți anumite produse doar pentru că așa vedeți la cei din jur, fiecare persoană are o anumită sensibilitate dentară, iar cel mai în măsură să ofere o părere avizată este medicul stomatolog. 

 

VEZI IN ZIARUL EVENIMENTUL LOCURI DE MUNCA IN CONSTRUCII 

 

VEZI- ANUNTURI IN ZIARUL EVENIMENTUL LOCURI DE MUNCA IN COMERT

 

 

 

VEZI TOATE ANUNTURILE DIN ZIZRUL EVENIMENTULZI- ANUNTURI

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei