Tot ce trebuie sa stie o mamice despre stimularea lactatiei

default

Dimensiune font:

| 15-10-2012 17:27

Multe mamici se confrunta cu o cantitate insuficienta de lapte, pentru bebelusii lor. Cauzele sunt diverse si cel mai important este stresul.

 

In articolul de fata, asa cum arata si titlul o sa va sugerez cateva sfaturi pentru stimularea lactatiei cu ajutorul plantelor medicinale, galactogoge.

 

O seama de plante aromatice si nu numai sunt indicate in aceasta perioada. Printre acestea pot sa mentionez: anasonul, chimionul, feniculul, roinita, mararul si morcovul.

 

1. Anasonul - Pimpinella anisum, se numeste popular anis, molura, badean chimen sau chimion dulce. Este originar din Asia Occidentala si Nord Estul Africii. Si la noi in tara a fost introdus in cultura.

 

Planta este aromatica si se utilizeaza numai fructele ce contin ulei esential compus din (anetol, aldehida anisinica, estragol), substante minerale, protide, vanilina, zaharuri, amidon, aldehida acetica, colina, hidrochinina, cetone.

 

Proprietati: stimuleaza functiile pancreatice, este antiseptic si carminativ, expectorant, tonic, antispasmodic, diuretic, vermifug si galactogog.

 

Indicatii: expectorant in bronsita, ca diuretic, in digestie si cresterea apetitului, in calmarea durerilor abdominale si eliminarea gazelor din stomac, in combaterea viermilor intestinali si a colicilor intestinale si gastrice la sugari si copii, in marirea cantitatii de lapte la femeile ce alapteaza.

 

Mod de folosire: infuzie, fructe bine coapte. Pentru eliminarea viermilor intestinali: la sugari se administreaza sub forma de infuzie din 5-6 fructe la o cana mica de apa fierbinte; la adulti o lingurita de fructe la 300 ml apa clocotita, se lasa 15 minute dupa care se strecoara si se bea in trei reprize inaintea meselor principale. Trebuie folosit in timp scurt, caci anetolul devine toxic. Nu se recomanda sa se depaseasca 5 g de seminte pe zi pentru a nu da reactii nedorite ce se manifesta prin insomnii, tulburari nervoase sau de vorbire.

 

Contraindicatii: gastrite, ulcer gastric si duodenal, enterocolite acute si cronice.

 

2. Chimion sau chimen - Carum carvi L. este o planta medicinala aromatica cunoscuta din antichitate. Creste spontan si in tara noastra dar se si cultiva. Pentru culegatori se impune atentie deoarece poate fi confundata cu cucuta care este foarte toxica.

 

Fructele contin 3-7% ulei volatil format din carvona si limonen, dehidrocarvona, dihidrocarveol, lipide, substante minerale precum Fe,Ca,Mg,K,Co,Cu, amidon, glucide, substante tanante, rezine.

 


Indicatii: actiune farmacologica: carminativ; calmarea colicilor intestinale; stimulent al functiilor gastrice; diuretic; fluidifiant al secretiilor bronsice; emenagog; galactogog; vermifug.

 

Intrebuintari principale: aerofagie, balonari, colici (indeosebi la copii).

 

Alte intrebuintari: tulburari dispeptice, anorexie, bronsite, amenoree, paraziti intestinali, galactogog.

 

Mod de preparare: infuzie din o lingurita fructe la o cana cu apa clocotita.

 

Mod de administrare: se beau 1-2 cani cu ceai pe zi, inaintea meselor principale. Pentru sugari se pot da pana la 6 linguri de ceai pe zi; la copiii peste 5 ani se recomanda o cana cu ceai pe zi.

 

Pentru marirea secretiei de lapte se prepara decoct dintr-o lingura de fructe la un litru de apa ce se fierbe 5-10 minute.

 

3. Fenicul- Foeniculum vulgare. Este planta aromatica medicinala cultivata.

 

Continut: ulei esential, flavonoide, saruri minerale, derivati cumarinici, mucilagii, substante amare s.a.

 

Proprietati: diuretic, antispastic, vermifug, carminativ, sedativ, galactogog, antiseptic, antiinflamator.

 

Recomandari: afectiuni ale cailor respiratorii si pulmonare (laringite, amigdalite, faringite, bronsite, astm bronsic, tuse convulsiva), colici, meteorism, infectii oculare si renale, helmintiaza, anorexie, indigestii.

 

Mod de folosire: infuzie ? o lingurita fructe zdrobite la 200 ml apa clocotita, cantitatea se bea in 3 reprize dupa mesele principale.

 

Contraindicatii: consumul de lunga durata pot duce la tulburari digestive si nervoase. Este contraindicat in epilepsie si in timpul sarcinii. Se poate inlocui feniculului cu anasonul, din cauza cantitatii mari de fencona (iritanta) din uleiul esential.

 

4. Mararul - Anethum graveolens. Este planta aromata exclusiv cultivata, folosita drept condiment in bucatarie. Se foloseste partea aeriana a plantei precum si fructele.

 

Continut: ulei esential, saruri minerale precum Mn, P, Ca, Mg, Fe, Cu si vitaminele A, B3, C si E.

 

Proprietati: carminativ, antiseptic, antiinflamator, diuretic, stomahic, sedativ si galactogog.

 

Recomandari: boli de inima, ateroscleroza, boli ale cailor urinare, indigestii, insomnii, sughit, vindecarea unor inflamatii oculare, dureri menstruale, dereglari de menopauza s.a.

 

Frunzele de marar contin mici cantitati de estrogen. Estrogenul incetineste procesul de imbatranire, face pielea frumoasa, ajuta la cresterea naturala si armonioasa a sanilor, regleaza ciclul menstrual si estompeaza simptomele menopauzei.

 

Administrare: Pentru femeile gravide sau cele care alapteaza se recomanda mararul care sporeste vitalitatea si tonusul general, ajuta la cresterea apetitului, stimuleaza secretia lactica si imbunatateste calitatea laptelui. Mararul ii ajuta pe bebelusi sa scape de colici.

 

Administrare: infuzie din o lingurita seminte la 200 ml apa fierbinte de 3 ori pe zi pentru femeile care alapteaza.

 

5. Roinita ? Mellisa officinalis sau iarba stuparului este cunoscuta din secolul I d. Ch. Este planta medicinala originara din Asia Orientala ce creste spontan, dar se si cultiva.

 

Cercetarile stiintifice privind roinita incep in secolul al XVI-lea, cand este produsa "apa de melisa", iar in anul 1582, la Frankfurt pe Main, s-a obtinut uleiul de melisa (Oleum melissae).

 

Continut: ulei esential, acizi, mucilagii, oxalati, substante amare, saruri minerale precum Fe, Al si K, hidrocarburi terpenice, taninuri, rasini, saponine, acidul succinic, cafeic, vitamina C, geraniol.

 

Proprietati: antispastice (diminueaza contractiile), carminativa (calmeaza durerile abdominale si expulzeaza gazele din intestin), coleretice (mareste si excita secretiile biliare), eupeptice (regleaza digestia stomacului), tonice, sedative, depurative, galactogoga, insecticida, cicatrizanta.

 

Recomandari: boli de stomac, ficat, astm, anemie, balonari, indigestie, intepaturi de albine sau viespi, slabirea memoriei, boli de plamani, maladia Parkinson, ameteli, migrene, vindecarea ranilor si refacerea tesuturilor, stimulent al lactatiei, anorexie, stres, diabet, reumatism s.a.

 

Se administreaza sub forma de infuzie dintr-o lingurita de planta la 200 ml apa clocotita si se beau 2-3 cani pe zi, in special, dupa masa.

 

6. Morcovul ? Daucus carota
Radacina pivotanta a morcovului contine in principal saruri minerale Fe, K, P, Ca, Mg, carotina ? provitamina A si vitaminele B1, B2, C, asparagina, daucanina, pectina, glucide.

 

Proprietati: remineralizant, tonic, intareste imunitatea naturala, cicatrizant gastric si intestinal, expectorant, diuretic, sporeste cantitatea de hemoglobina si numarul de globule rosii, galactogog, vermifug, laxativ, intareste vederea, antianemic, antiputrid.

 

Se administreaza sub forma de suc proaspat obtinut la mixer, cate 200 ml pe zi in 2 reprize. Se pot consuma si ca atare, morcovi proaspeti. Ceai din frunze sub forma de decoct din o lingurita de frunze la 250 ml apa si se fierbe 5 minute, se filtreaza si se poate administra pentru remineralizarea sugarilor, la copii sau la adulti.

 

Primele 5 plante medicinale descrise se pot procura de la magazinele cu produse naturiste.

 

www.ele.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei