Un nou scandal de la mâncarea bolnavilor
Dimensiune font:
Coordonatoarea blocului alimentar de la Institutul de Psihiatrie „Socola” a fost schimbată din funcţie, în urma numeroaselor deficienţe sesizate de managerul unităţii, precum şi de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică * igiena necorespunzătoare, nerespectarea meniului şi accesul în blocul alimentar au constituit principalele probleme
Cristina Constantin, coordonator al blocului alimentar de la Institutul de Psihiatrie „Socola”, şi-a pierdut funcţia după ce atât managerul Institutului, dr. Gabriel Oprişanu, cât şi cei de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, au sesizat, în urma mai multor controale, anumite deficienţe. Angajatei i s-a atras atenţia de mai multe ori că sunt probleme în ceea ce priveşte igiena şi accesul în blocul alimentar, însă aceasta nu a făcut nimic să schimbe situaţia. Într-un final, şi-a pierdut postul. „S-a hotărât schimbarea coordonatorului blocului alimentar, întrucât controalele interne au identificat anumite deficienţe de-a lungul timpului, susţinute şi de către controalele de la Direcţia de Sănătate Publică. Am decis înlocuirea coordonatorului şi am numit un interimar care să pună la punct circuitele şi toată activitatea de acolo. Persoana schimbată a fost nemulţumită, dar e normal ca, atunci când cineva îşi pierde o funcţie, să se agite. Ceea ce am făcut noi a fost susţinut de toate documentele necesare, fiind informat chiar şi Ministerul Sănătăţii despre acest aspect”, a explicat dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului „Socola”.
Citeşte şi: Ce spitale umflă potul pus la bătaie din banii asiguraţilor
Probleme în lanţ
Printre deficienţele găsite la blocul alimentar se numără, potrivit managerului Institutului, nerespectarea indicaţiilor privind accesul în blocul alimentar, nerespectarea meniului, deficienţe privind prepararea hranei, dar şi în ceea ce priveşte utilizarea dezinfectanţilor.
Angajata care şi-a pierdut funcţia a fost înlocuită de Iulia Damu, un medic specialist în medicină veterinară, cu management în controlul alimentelor. Potrivit conducerii Institutului, noul coordonator al blocului alimentar este „omul potrivit, la locul potrivit”. „Am făcut numeroase sesizări şi recomandări, fiind o zonă de risc, şi nu s-a ţinut cont de ele. Nu putem risca sănătatea bolnavilor pentru că cineva nu vrea să înţeleagă. Nu era post cu concurs, ci o decizie interimară. Pe mine mă interesează ca activitatea să fie corespunzătoare, în primul rând. Noul coordonator este omul potrivit, la locul potrivit”, a mai punctat Oprişanu. Angajata Cristina Constantin a rămas în prezent ca bucătar la blocul alimentar.
Reprezentanţii DSP nu au putut să dea date referitoare la controale şi deficienţele găsite. „În acest moment, nu este nimeni disponibil, dintre cei care au efectuat controlul”, a declarat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi.
Probleme vechi la blocul alimentar
Aceasta nu este singura problemă la blocul alimentar de la „Socola”. Reamintim că, în octombrie 2015, în urma unui control de rutină al firmei de pază, la poarta Institutului au fost descoperiţi trei angajaţi care aveau în maşina personală alimente din blocul alimentar. Comisia de Disciplină de la Institutul de Psihiatrie „Socola” a finalizat ancheta anul acesta, iar în cazul unuia dintre angajaţi s-a hotărât desfacerea contractului de muncă, având în vedere că nu este prima lui abatere, fiind prins şi în urmă cu câţiva ani, cu fapte asemănătoare. Ceilalţi doi angajaţi au fost mutaţi la secţiile exterioare Şipote şi Bârnova şi au primit salariul diminuat, timp de trei luni.
Roxana NĂSTASĂ
* * *
„Persoana schimbată a fost nemulţumită, dar e normal ca, atunci când cineva îşi pierde o funcţie, să se agite” - dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului „Socola”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau