ZAHĂRUL, MIEREA ŞI DULCIURILE

default

Dimensiune font:

| 05-11-2017 10:49

 ZAHĂRUL, MIEREA ŞI DULCIURILE

 

Zahărul este un glucid rapid care, în afară de aportul energetic, nu conţine nici un element nutritiv. Ca şi alcoolul, zahărul are calorii „goale", organismul nostru putând să funcţioneze perfect fără nici un gram de zahăr rafinat.

Dulciurile şi ciocolata conţin, pe lângă zahăr, cantităţi mari de grăsimi (unt sau margarina), lapte, cacao, fructe, făină, ceea ce le transformă în alimente complexe cu aport caloric foarte mare şi care trebuiesc consumate ocazional - de multe ori doar pentru a satisface o plăcere.

Ce fac bun

•    mierea de salcâm este folosită în tratamentul ulcerului gastric, deoarece are efect antibacterian, de inhibare a acţiunii helicobacterului pyiori, bacterie responsabilă de apariţia bolii.

•    mierea are acţiune antibacteriană şi asupra altor bacterii (salmoneila şi escherichia coli) care dau diaree, în special la sugari şi la copiii mici. Rehidratarea acestora cu băuturi îndulcite cu miere ajută la o refacere mult mai rapidă.

•    mâncată cu moderaţie ciocolata este un tonifiant foarte bun, fiind bogată în oligoelemente: magneziu, fosfor, calciu, sodiu, potasiu, fier, majoritatea provenind din pudra de cacao.

•    prezenţa taninului în ciocolată contractă fibrele musculare ale peretelui intestinal favorizând mişcările peristaltice şi ameliorând constipaţia.

•    ciocolata are proprietăţi afrodisiace şi este cel mai cunoscut anti-depresiv alimentar. în ciocolată găsim 3 substanţe responsabile pentru starea de bine la nivelul creierului, dar care dau şi dependenţă: -phenyl-etil-amina = substanţă similară amfetaminelor

-anand-amida = efect similar canabisului (la doze mari)

-triptofanul = precursor al serotoninei

•    ciocolata neagră (70 % cacao) conţine de 2 ori mai mulţi antioxidanţi decât ciocolata cu lapte şi protejează împotriva bolilor cardiovasculare şi hipertensiunii arteriale.

100 g de ciocolată neagră conţin:

% din doza zilnică de magneziu

Vi din doza zilnică de potasiu

0,5 mg de fier, fosfor, calciu şi sodiu

•    zahărul rafinat conţine glucide care se absorb rapid în sânge, cresc glicemia şi determină eliberarea de insulina. Fructoza, zahărul din fructe şi miere, nu stimulează producţia de insulina şi de aceea este recomandat pentru diabetici, dar valoarea calorică este aceeaşi.

•    indicele glicemic al mierii (58) este un pic mai scăzut decât al zahărului (65), însă amândouă au un indice glicemic mediu.

•    dulciurile şi ciocolata sunt alimente cu conţinut caloric foarte mare (aproximativ 400-500 cal/100 g) datorită compoziţiei de zahăr şi grăsimi, deci consumul lor este contraindicat în curele de slăbire.

100 g ciocolată neagră = 3 linguri de ulei + 12 cuburi de zahăr

 

•    în miere se poate dezvolta toxina care dă botulismul, pentru că există condiţii de anaerobioză (lipsa aerului), deci mierea este contraindicată în alimentaţia copiilor mai mici de 1 an.

•    zahărul rafinat şi fructoza duc la creşterea tensiunii arteriale şi a colesterolului din sânge, în special a fracţiunii LDL, care se depunde pe vasele sangvine.

•    consumul regulat de zahăr şi dulciuri duce obligatoriu la OBEZITATE, dar nu declanşează diabet decît dacă există o condiţie genetică de apariţie a acestei boli.

•    mierea are mai multe calorii decât zahărul pentru că, fiind lichidă, ocupă mai puţin loc decât cristalele de zahăr.

1 linguriţă de miere = 65 cal 1 linguriţă de zahăr = 15 cal

 

•    după digestie zahărul şi mierea sunt identice, conţin aceleaşi molecule de glucoza şi fructoză.

•    zahărul alb este un dizaharid numit sucroză format dintr-o moleculă de glucoza şi una de fructoză, iar mierea tot un dizaharid în care cele 2 molecule nu sunt legate.

•    glucoza are indice glicemic = 100, etalon maxim în funcţie de care se raportează indicele glicemic al celorlalte alimente

 

Asocieri recomandate

•         combinaţia dintre lapte şi zahăr face ca zahărul să fie mult mai lent absorbit în sânge, deci indicele glicemic al respectivelor produse scade, variantele recomandate de dulciuri mai puţin periculoase pentru siluetă sunt îngheţata, deserturi pe bază de lapte şi cremă cu conţinut cât mai mic în grăsimi.

•    ciocolata este săracă în fibre, deci este recomandat să fie consumată cu fructe sau cereale

ZAHĂRUL ESTE UN CONDIMENT NU UN ALIMENT! CONSUMAŢI-L CA PE SARE ŞI PIPER

 

Citiţi cu atenţie etichetele! Zahărul este folosit într-o mulţime de produse, de la muştar şi conserve până la mezeluri, deoarece îmbunătăţeşte gustul şi reduce aciditatea alimentelor.

 

Secrete culinare

-   fie că provine din trestie de zahăr sau din sfeclă de zahăr, valoarea alimentară a zahărului este identică. Zahărul brun este nerafinat şi conţine câteva săruri minerale şi material organic care determină culoarea. De îngrăşat, îngraşă la fel, conţine 99,7 % zaharoză pură.

-   mierea este mai fluidă dacă o încălziţi sau scufundaţi borcanul în apă caldă.

-   zahărul cubic se dizolvă mult mai greu decât cel tos.

-   ciocolata este un melanj de pudră de cacao, unt de cacao şi zahăr. Nivelul de cacao poate varia între 30-70 % şi este un indicator al calităţii gustative a ciocolatei.

-   ciocolata cu lapte este mai calorică decât cea neagră, iar ciocolata albă este cea mai periculoasă, pentru că este cea mai bogată în unt de cacao (minim 20 %), deci mai grasă, fructele uscate şi oleaginoase, precum şi cremele care se adaugă sporesc conţinutul caloric al ciocolatei.

-   ciocolata cu lapte conţine 50 % zahăr, 30 % cacao şi 20 % lapte.

-   produsele pentru diabetici au aceeaşi valoare calorică precum a produselor obişnuite, dar îndulcitorul folosit este fructoza şi nu zahărul, pentru că fructoza NU stimulează producţia de insulina, hormon deficitar la aceste persoane.

-   deserturile hipocalorice sunt cele îndulcite cu îndulcitori sintetici (zaharină, aspartan).

-   îndulcitorii artificiali nu prezintă nici un risc pentru sănătate, dozele periculoase fiind de peste 80 tablete/zi.

-   sucraloza este stabilă termic, deci poate fi folosită şi la pregătirea de prăjituri, fără a schimba gustul acestora (denumirea comercială este SPLENDA)

 

Ciocolată

Neagră

Cu lapte

Cu cremă

Cu alune

Albă

Proteine

9

6,6

4

6,6

4,5

Glucide

37

58,5

60,7

53

63

Lipide

45

29,5

24,1

34

29,5

Calorii

590

530

484

547

535

 

Nu există un zahăr „care îngraşă mai puţin” decât altul – indiferent dacă este alb, brun, roşu, cubic sau pudră are aceeaşi valoare calorică

 

Porţia corectă

Prăjituri: 1 porţie = 2 degete = 30g = 3 linguriţe = 100 cal

Tarte: 1 portie = 3 degete = 30g = 100 cal

1 îngheţată în cornet = 100 cal

Biscuţi, napolitane 3 buc = 100 cal

Ciocolată: 1 porţie = 2 degete = 2 rânduri tablete = 30g = 150 cal

 

Cât de des

Organismul nostru nu are nevoie de zahăr, de aceea consumul trebuie să fie ocazional

În plus, gustul dulce dă dependenţă, deci dulciurile trebuie privite cu seriozitate, ca şi drogurile

Esenţa de vanilie blochează instantaneu pofta de dulciuri, deci ţineţi la îndemână, în poşetă un recipient mic pe care să-l puteţi mirosi ori de câte ori ispitele vă dau târcoale

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei