DREPTURI TV LIGA 1 - LOOK TV. Fotbalul românesc, la un pas de faliment

default

Dimensiune font:

| 22-12-2014 14:05

Ceea ce trebuia să fie o lovitură dată de firma care a cumpărat drepturile TV pentru Liga 1 pare să se transforme într-un eșec de proporții pentru Intel Sky Broadcast și într-un adevărat dezastru pentru fotbalul românesc în ansamblul lui.


Marea afacere a drepturilor TV, dezastru total după un tur de campionat
Drepturile TV de Liga 1 au fost cumpărate în această primăvară de către un off-shore din Malta, fără licitație, în schimbul a 27,5 milioane de euro net pe sezon. Intel Sky Broadcast (în spatele căruia presă sportivă a speculat că s-ar afla Arpad Paszkany, patronul de la CFR Cluj) părea că dat o adevărată lovitură în momentul în care a suflat televiziunilor din România drepturile de difuzare a fotbalului autohton pentru următorii cinci ani. Realitatea a fost însă alta, iar cifrele de audiențe reflectă un adevărat dezastru, atât pentru deținătorii drepturilor TV, cât și pentru fotbalul românesc în general.
Vezi aici două exemple de contraperformanțe înregistrate de Look TV în acest an, cu difuzarea Ligii 1:
- DEZASTRU! Premieră istorică negativă la Steaua

 

Deţinătorul drepturilor TV a intrat în dificultate în momentul în care operatorul de cablu RCS-RDS, care deţine aproape 50% din cei circa 7 milioane de abonaţi din România, a refuzat să preia posturile Look, unde se transmit meciurile. UPC şi Dolce, ceilalţi doi mari operatori de cablu de pe piaţă, care au împreună aproape 2,5 milioane de abonaţi, au acceptat să introducă în grilă postul gratuit Look Plus, plătind împreună 16,8 milioane de euro, dar şi postul contracost Look TV.


La acesta din urmă s-a înregistrat însă un număr dezamăgitor de mic de abonaţi. În total, "gaura" dintre cheltuieli (aproximativ 30 de milioane de euro) şi încasări se apropie de 10 milioane de euro în acest sezon, conform prosport.ro.


Probleme cu banii pentru retur
Prima tranșă de bani pentru sezonul 2014-2015, în valoare de 13,75 milioane de euro, a fost deja virată în conturile echipelor de către ISB. Problemele apar când vine vorba de restul sumei, care ar trebui să intre în vistieriile cluburilor în luna ianuarie, înainte de startul returului. Presa sportivă scrie că există posibilitatea ca off-shore-ul maltez să nu furnizeze a doua tranșă de bani.
Conducătorii de club anunță colapsul
În lipsa acestor fonduri, şefii cluburilor din Liga 1 anunță că returul campionatului nu va mai începe.
Cele mai multe cluburi din Liga 1 au mari probleme financiare şi sunt dependente de banii din drepturile TV, iar din ce în ce mai multe voci îngrijorate avertizează: colapsul este aproape, dacă plățile către cluburi nu vor fi onorate!


Președintele de la CSMS Iași, Florin Prunea, a transmis că "dacă nu vin banii din drepturile TV, campionatul se opreşte din retur".
"Sigur, pe de altă parte, e vorba de drepturile din televiziune, eu sper să nu fie probleme, pentru că se vorbește că ar fi probleme foarte mari. Dacă sunt probleme cu aceste drepturi, părerea mea este că se va opri campionatul. Nu e o exprimare prea dură. Cu siguranță campionatul nu va mai continua. Toate echipele, exceptând poate Steaua, așteaptă rata din ianuarie să își plătească datoriile către jucători pe lunile precedente", a declarat Florin Prunea, citat de digisport.ro.
Și team-managerul Oțelului Galați, Cristi Munteanu, atrage atenția asupra dezastrului care se prefigurează în fotbalul românesc: "Cu banii din a doua rată trebuie să ții echipa, jucătorii, cantonamentele, furnizorii... . Vă dați seama, sunt atâtea! Nici nu vreau să mă gândesc, pentru că ar fi groasă!".
 
O altă voce autorizată care trage semnalul de alarmă în Liga 1 este Valeriu Iftime, finanțatorul revelației FC Botoșani: "Am fost primul care a spus că este o problemă cu drepturile TV, pentru că nu există un contract ferm între cluburi și Ligă vizavi de aceste drepturi, ca să ne putem împrumuta bancar, să ne facem un buget pe termen lung".
"În momentul acesta există o informație clară, dar doar spusă, că sunt bani, dar nimeni nu a arătat vreun document. Am făcut un împrumut și ca să garantez cu aceste drepturi, nimeni de la Ligă nu este capabil să dea un document care să spună că acești bani vor veni. Oficial, nu este nicio garanție că acești bani vor fi.


Ce spune Prunea acolo, s-ar putea ca la noi să fie mai grav ca la ei! Eu am mai puțini bani din Consiliul Local, cum suntem finanțați. La mine sunt banii mei și banii Ligii. Dacă banii Ligii nu vin, mă gândesc să mă opresc. Și ca mine sunt foarte mulți. Vor fi sau nu vor fi bani - eu spun că vor fi - cred că vor fi sume mai mici", a mai spus șeful de la FC Botoșani.
Se caută soluții pentru ieșirea din criză


Ieşirea din criza actuală e greu de întrevăzut. Potrivut unor informaţii din piaţă citate de prosport.ro, ISB ar încerca să vândă contractul către un alt client interesat să preia drepturile de difuzare ale Ligii 1. Doar că RCS-RDS, care astă-primăvară era dispusă să ofere 15 milioane de euro pe an, acum ezită, după ce a constatat că pierderea Ligii 1 (pe care a transmis-o în ultimii şase ani) nu a dus la scăderea numărului de abonaţi. Alţi jucători importanţi pe piaţă dispuşi să preia contractul cu tot cu datoriile acumulate de ISB, inclusiv plata ratei din ianuarie, sunt greu de găsit, continuă aceeași sursă.
O altă variantă despre care se discută în industria media ar fi renegocierea în jos a actualului contract cu LPF, profitându-se de situaţia disperată în care se găsesc cluburile din Liga 1. Practic, acestea ar urma să fie strânse cu uşa să accepte orice ofertă, în lipsa altor clienţi dornici să preia meciurile din campionat.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

tebulescu

Dec 23, 2014

foarte bine. așa le trebuie

cornel d

Dec 23, 2014

singura care da faliment este dinamo si asta din cauza conducatorilor.

bobo

Dec 22, 2014

nu o sa dea fotbalul romanesc faliment niciodata. ce acum 40 de ani se plimbau sumele astea prin fotbal? si atunci erau stadioanele pline. cine crede ca echipele de fotbal sunt tinute pentru profit se inseala.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Simona Halep se mărită - Când și unde va avea loc evenimentul
24/11/2019 07:45

Simona Halep (28 de ani, locul 4 WTA) si Toni Iuruc au stabilit in vacanta din Maldive toate planurile pentru nuntă, care se anuntă de pe acum evenimentul anului 2020. Nunta, cel mai probabil, va avea loc dup ...

VIDEO Rămâi cu gura căscată: Două jucătoare de tenis s-au luat la bătaie la finalul meciului!
10/11/2019 10:03

 Katherine Sebov Se spune că ce se intamplă in Vegas rămane in Vegas, dar deznodămantul unui meci din cadrul circuitul WTA din "capitala jocurilor de noroc" a făcut incojurul lumii.  & ...

Dora Ratjen, bărbatul care a concurat ca femeie la Olimpiada lui Hitler din 1936
07/08/2019 11:22

 Cazului „Dora Ratjen” a apărut pe fundalul unor puternice controverse si tulburări sociale. În 1936, Olimpiada de Vară s-a tinut la Berlin. Avea să rămană in istorie drept „O ...

VIDEO - Messi  lucrat in  Photoshop
27/06/2019 10:33
 Cu cuţitele pe masă! Începe etapa a XIV-a (play-out)
31/05/2019 00:00

  Aşa a fost să fie, ultima etapă a campionatului Ligii 1 de fotbal să programeze meciul decisiv, dar decisiv de tot, in care se hotărăşte a doua retrogradată şi echipa ce prinde locul de baraj. ...

TOPUL fotbaliştilor români DISTRUŞI de femei FOTO
15/11/2014 12:15

 Iată un top al jucătorilor a căror carieră a fost distrusă de femeile din viata lor. Adrian Cristea. Lansat de Politehnica Iaşi, Adrian Cristea a ajuns la Dinamo cu potentialul de a deveni unul din ...

SIMONA HALEP, prima reacţie după finala Turneului Campioanelor
26/10/2014 15:10

 Simona Halep a oferit prima reactie după finala pierdută cu Serena Williams, scor 3-6, 0-6. "Multumesc tuturor pentru ca m-au sustinut. O felicit pe Serena, e cea mai buna. Le multumesc c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei