Evitarea retrogradării, marea miză a finalului de sezon. Nouă echipe pe trei locuri. Lupta rămâne deschisă până în ultima etapă

default

Dimensiune font:

| 24-04-2014 09:09

Nouă echipe luptă pentru evitarea celor trei poziţii care duc în liga secundă. Corona Braşov se află pe ultimul loc, fără nicio şansă de salvare
Confruntările directe din ultimele şase etape rămase vor fi decisive pentru stabilirea echipelor retrogradate
Conducătorii de la FC Braşov şi Săgeata sunt cei mai optimişti, deşi echipele lor ocupă poziţii retrogradabile
Lupta pentru evitarea retrogradării rămâne principalul punct de atracţie al acestei ediţii de campionat. Dacă, la vârf, Steaua pare deja desprinsă în campioană, iar locurile de pe podium sunt aproape stabilite, evitarea retrogradării reprezintă cea mai importantă miză pentru finalul de campionat.


Prestigiul de a juca în Liga 1, dar şi câştigurile din drepturile tv sunt motivele pentru care echipele îşi doresc să rămână în prima ligă. Cu şase etape înainte de finalul campionatului, nouă echipe întinse pe şapte puncte se luptă pentru evitarea celor trei locuri retrogradabile. Cu doar 14 puncte în cont şi fără să-şi fi depus dosarul de licenţiere, Corona Braşov a abandonat deja lupta, fiind bine înfiptă pe ultima poziţie a clasamentului.

ProSport vă prezintă situaţia celor 9 echipe şi părerile conducătorilor echipelor implicate în lupta pentru evitarea retrogradării, cu 6 etape înainte de aflarea "verdictului".

 

Concordia Chiajna (34 de puncte) este ocupanta locului 9. Echipa ilfoveană se află la 4 puncte de primul loc retrogradabil. Aflată la mijlocul clasamentului, Chiajna nu se poate relaxa ţinând cont de forma nu tocmai bună prin care trece (trei înfrângeri în ultimele patru meciuri) şi de programul imediat următor: Dinamo şi CFR fiind adversarele din etapele viitoare. Echipa a fost condusă 22 de etape de Ionuţ Chirilă. Nemulţumit de jocul prestat cu Steaua pe teren propriu (scor 1-4) şi de faptul că echipa nu câştigse niciun meci în 2014, primarul Mircea Minea l-a înlocuit pe Chirilă cu Şumudică. Debutul fostului antrenor rapidist a fost unul excelent, cu patru puncte în primele două etape, dar accidentările şi subţirimea lotului provoacă emoţii la Chiajna.

Ioan Butoi, preşedintele clubului este optimist înaintea finalului de sezon: “Noi vrem să obţinem puncte în toate etapele care au mai rămas, cred 100% în salvare, mai avem nevoie cam de patru puncte. Vom juca la victorie în toate meciurile rămase, adversarele au şi ele meciuri grele. Financiar e important, menţinerea în Liga 1 ne garantează un milion de euro, pe criza aceasta sunt bani foarte buni” .

Programul Chiajnei în ultimele şase etape rămase până la finalul campionatului:

Dinamo (a)
CFR Cluj (d)
Gaz Metan Mediaş (a)
Săgeata Năvodari (d)
FC Botoşani (a)
ACS Poli Timişoara (d)
Gaz Metan Mediaş (33 de puncte). După cinci sezoane consecutive în Liga 1, Gaz Metan Mediaş are emoţii mari în ultima parte a campionatului. Echipa care s-a identificat multă vreme cu Cristi Pustai este condusă acum de Cristi Dulca. Actualul antrenor al medieşenilor îşi fixase la început de sezon drept obiectiv locurile 1-7. Gaz Metan este departe de obiectiv, ba mai mult are multe griji în privinţa retrogradării. Explicaţiile ar putea fi reprezentate de problemele financiare, plafonarea unor jucători aflaţi de mult timp la echipă şi forma groaznică din 2014: 6 puncte din 27 posibile. Singurele echipe pe care medieşenii le-au învins în acest an sunt ultimele două clasate: Viitorul şi Corona.

Preşedintele Ioan Horoba vede posibila retrogradare ca pe un dezastru: “A doua jumătate a clasamentului a devenit un coşmar pentru toate echipele. Teoretic se pot scoate puncte în orice meci, cele mai importante fiind cele obţinute cu contracandidatele. Mai avem nevoie de 6 puncte, nu cred că se retrogradează cu 39. Din punct de vedere financiar o retrogradare ar fi o catastrofă”.

Programul lui Gaz Metan până la final:

Ceahlăul Piatra Neamţ (d)
Astra Giurgiu (a)
Concordia Chiajna (d)
Dinamo (a)
CFR Cluj (d)
FC Braşov (a)
Dezastrul este cuvântul de ordine pentru conducătorii din Liga 1, atunci când vorbesc de perspectiva retrogradării

Pentru Ceahlăul Piatra Neamţ (33 de pct.), rezultatele foarte bune realizate în 2013 nu sunt suficiente pentru un final liniştit de campionat. Ce a construit Miriuţă în primele 19 etape, au stricat Costel Ilie şi Marian Bondrea în următoarele nouă. Nemţenii au un an 2014 extrem de slab, cu o singură victorie obţinută. Ultimele cinci meciuri au adus tot atâtea înfrângeri, astfel că echipa lui Gheorghe Ştefan trebuie să lupte pentru salvare.

Ioan Mironaş, directorul sportiv al clubului, vizează 39 de puncte pentru salvarea de la retrogradare: „Ne aflăm într-un moment greu, suntem afectaţi de accidentări. Mulţi jucători sunt pasibili de suspendare dacă primesc un cartonaş galben. Eu cred că 39 de puncte reprezintă limita de la care se obţine menţinerea. Nu luăm în considerare chestiunile financiare legate de retrogradare. Ar fi o nenorocire din punct de vedere al spiritului echipei, avem copii foarte buni care merită să joace la nivelul primei ligi. Tradiţia clubului nostru ar fi afectată”.

Programul Ceahlăului până la final:

Gaz Metan Mediaş (a)
Săgeata Năvodari (d)
FC Botoşani (a)
ACS Poli Timişoara (d)
FC Vaslui (a)
Viitorul (d)

Nu 112 este "numărul de urgenţă" pentru echipele aflate în lupta la retrogradare. Toată lumea vorbeşte de magia lui "39"

Universitatea Cluj se alătură grupului de echipe cu 33 de puncte din care fac parte Ceahlăul şi Gaz Metan. Echipa antrenată de Mihai Teja vine tare din urmă şi se află în acest moment pe cea mai bună poziţie de la începutul campionatului, locul 12. Cu 13 goluri marcate, Valentin Lemnaru este unul dintre atuurile clujenilor pentru acest final de sezon. Dintre toate echipele implicate în lupta pentru salvarea de la retrogradare, Universitatea traversează cea mai bună formă sportivă, câştigând patru din ultimele cinci meciuri disputate în Liga 1.

* oficialii clubului ardelean nu au putut fi contactaţi.

Programul Universităţii Cluj până la final:

FC Vaslui (a)
Viitorul (d)
Steaua (a)
Corona Braşov (d)
FC Braşov (d)
Pandurii (a)
Sezonul trecut, Ceahlăul Piatra Neamţ a fost ultima echipă care s-a salvat de la retrogradare, ocupând locul 14 cu 34 de puncte.

După primele patru etape disputate în vară, ACS Poli Timişoara acumulase 10 puncte, bilanţ de echipă campioană. Acum timişorenii au doar 31 de puncte şi ocupă locul al 13-lea, fiind la un sigur punct de locurile retrogradabile. Sezonul a fost unul inconstant, cu valuri de formă şi cu trei antrenori pe banca tehnică. Misiunea salvării cade pe umerii lui Dan Alexa, aflat la prima experienţă ca antrenor. Partida încheiată la egalitate cu Steaua (0-0) trebuia să fie momentul de „refresh” pentru bănăţeni, însă echipa a decepţionat etapa imediat următoare, când a remizat cu ultima clasată, Corona Braşov (0-0). Ultimul meci a adus o înfrângere pe teren propriu în faţa lui U Cluj, astfel că cele două echipe au făcut o rocadă nefericită pentru timişoreni.

Ion Timofte, preşedintele clubului, speră în salvarea de la retrogradare: "Avem un program greu. Cred că dacă ne uităm aşa, toate echipele care luptă pentru salvarea de la retrogradare au un program la fel de greu. Sperăm să ne salvăm de la retrogradare. Deşi după victoria de la Viitorul şi egalul cu Steaua, echipa a părut pe un trend ascendent, iată că a venit această înfrângere cu U Cluj şi egalul de la Corona la care nu ne aşteptam, dar mai sunt încă 18 puncte puse în joc. Eu cred că 36 de puncte sunt suficiente pentru evitarea retrogradării. Finanţatorii clubului sunt consiliul judeţean şi consiliul local, cred că proiectul ar continua şi în liga secundă, dar cu alte sume alocate, mult mai mici, dar nu ne trece prin cap în acest moment că vom retrograda".

 

Programul lui ACS Poli Timişoara până la final:

Pandurii (d)
Petrolul (a)
Oţelul Galaţi (d)
Ceahlăul Piatra Neamţ (a)
Astra Giurgiu (d)
Concordia Chiajna (a)
Cu 31 de puncte acumulate, Oţelul Galaţi ocupă locul al 14-lea ultimul care asigură menţinerea în Liga 1. Campioana din 2011 este surpriza neplăcută a acestui campionat, problemele financiare punându-şi amprenta pe prestaţiile jucătorilor. Singura echipă din campionatul nostru antrenată de un tehnician străin, germanul Ewald Lienen, plăteşte acum pentru rezultatele din 2013 când a înregistrat 11 înfrângeri. Gălăţenii se bazează foarte mult pe cele trei meciuri pe care le vor juca acasă cu adversarele directe la evitarea retrogradării.

Narcis Răducan, directorul executiv al clubului este optimist, considerând că misiunea salvării de la retrogradare este realizabilă: „Avem parte de cea mai atractivă luptă de la retrogradare de după revoluţie. Pentru cei neutri este un spectacol agreabil, dar nouă, celor implicaţi ne consumă foarte multă energie. Avem la mâna noastră rezolvarea cazului, jucăm acasă cu trei contracandidate. Cred că ne vom salva cu 37-38 de puncte. Am reuşit să ne întărim în iarnă şi asta ne-a ajutat. Retrogradarea ar fi un dezastru, se pierde aproximativ un milion de euro din drepturile de televizare”.

Programul Oţelului în ultimele şase etape:

Săgeata Năvodari (a)
FC Botoşani (d)
ACS Poli Timişoara (a)
FC Vaslui (d)
Viitorul (a)
Steaua (d)
FC Braşov, Săgeata Năvodari şi Viitorul sunt echipele care ocupă poziţii retrogradabile în acest moment

 

Cu cele 30 de puncte acumulate până acum, FC Braşov se află pe locul al 15-lea, primul ce duce în liga secundă. Adrian Szabo, Aurică Ţicleanu, Alexandru Pelici, Ilie Stan au fost primii patru antrenori ai echipei în acest sezon. „Stegarii” sunt conduşi din iarnă de Cornel Ţălnar. Bazându-se pe multi jucători cu experienţă precum Buga, Cristea, Surdu sau Grigorie, FC Braşov vrea să repare ce a stricat în turul campionatului, când a plătit pentru inconstanţa de la nivelul băncii tehnice.

Constantin Zotta, preşedintele braşovenilor este foarte optimist în ceea ce priveşte parcursul echipei sale: “Pierderile financiare provocate de retrogradare nu intră în calculele mele. Vrem să luăm 18 puncte în cele şase etape rămase, inclusiv în meciul viitor din deplasare cu Steaua. Jocul echipei îmi dă speranţe că putem obţine maximum în meciurile următoare”.

Programul lui FC Braşov în ultimele şase etape:

Steaua (d)
Dinamo (a)
Corona Braşov (a)
CFR Cluj (d)
U Cluj (a)
Gaz Metan Mediaş (d)


Aflată la prima participare în Liga 1, Săgeata Năvodari face faţă cu greu nivelului din prima. Dobrogenii ocupă locul al 16-lea, cu doar 29 de puncte acumulate până acum. Echipa este antrenată de Cătălin Anghel, cel care şi-ar putea aduce „contribuţia” la retrogradarea a două echipe. În turul campionatului Anghel a pregătit-o pe Viitorul, echipă aflată pe locul 17.

Deşi echipa se află pe un loc retrogradabil, managerul general al clublui, Aurelian Băbuţan este extrem de optimist: „Am mare încredere că nu vom fi sub linie. Avem un program accesibil, nu trebuie să pierdem acasă. Ştiu programul celorlalte echipe, fac calcule şi noaptea. Eu sunt foarte optimist, vom rămâne în Liga 1 cu siguranţă”.

Programul Săgeţii Năvodari în ultimele şase etape:

Oţelul Galaţi (d)
Ceahlăul Piatra Neamţ (a)
Astra Giurgiu (d)
Concordia Chiajna (a)
Dinamo (d)
CFR Cluj (a)
Viitorul are un sezon mult mai complicat, comparativ cu cel de anul trecut. Echipa patronată de Gheorghe Hagi a strâns doar 27 de puncte, ocupând penultima poziţie în clasament. Lipsa de experienţă a jucătorilor, faptul că echipa joacă în exil la Chiajna şi plecarea vedetelor Iancu, Chiţu şi Alibec au afectat parcursul echipei pregătite de Vintilă. Viitorul are cel mai slab atac din Liga 1, cu doar 19 goluri marcate.

Preşedintele Paul Peniu pare puţin resemnat: „Noi avem nevoie de puncte în toate meciurile rămase. Chiar dacă vom retrograda, nu facem o tragedie din asta. Proiectul nostru merge înainte, promovăm costant tineri jucători. Retrogradarea ar fi doar un pas mic înapoi, însă avem puterea să o luăm de la capăt”.

Programul Viitorului în ultimele şase etape:

Corona Braşov (d)
U Cluj (a)
Pandurii Târgu Jiu (d)
Petrolul Ploieşti (a)
Oţelul Galaţi (d)
Ceahlăul Piatra Neamţ (a)
Licenţa poate da calculele peste cap

Conform articolului 19 din ROAF, cluburile care nu obţin licenţa în conformitate cu prevederile Regulamentului de acordare a licenţei cluburilor vor fi retrogradate în Liga a 2-a. Locurile vacante vor fi ocupate de echipe retrogradate sportiv, dar care şi-au obţinut licenţa.

Dacă toate echipele vor obţine licenţa va prima criteriul sportiv, aşa cum este firesc. FC Braşov, Săgeata Năvodari şi Viitorul sunt echipele care ocupă acum locuri retrogradabile.

Dintre toate echipele implicate în această luptă FC Braşov şi U Cluj traversează cea mai bună formă sportivă, în timp ce Săgeata şi Viitorul au dezavantajul programului mai greu şi al punctelor mai puţine. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Simona Halep se mărită - Când și unde va avea loc evenimentul
24/11/2019 07:45

Simona Halep (28 de ani, locul 4 WTA) si Toni Iuruc au stabilit in vacanta din Maldive toate planurile pentru nuntă, care se anuntă de pe acum evenimentul anului 2020. Nunta, cel mai probabil, va avea loc dup ...

VIDEO Rămâi cu gura căscată: Două jucătoare de tenis s-au luat la bătaie la finalul meciului!
10/11/2019 10:03

 Katherine Sebov Se spune că ce se intamplă in Vegas rămane in Vegas, dar deznodămantul unui meci din cadrul circuitul WTA din "capitala jocurilor de noroc" a făcut incojurul lumii.  & ...

Dora Ratjen, bărbatul care a concurat ca femeie la Olimpiada lui Hitler din 1936
07/08/2019 11:22

 Cazului „Dora Ratjen” a apărut pe fundalul unor puternice controverse si tulburări sociale. În 1936, Olimpiada de Vară s-a tinut la Berlin. Avea să rămană in istorie drept „O ...

VIDEO - Messi  lucrat in  Photoshop
27/06/2019 10:33
 Cu cuţitele pe masă! Începe etapa a XIV-a (play-out)
31/05/2019 00:00

  Aşa a fost să fie, ultima etapă a campionatului Ligii 1 de fotbal să programeze meciul decisiv, dar decisiv de tot, in care se hotărăşte a doua retrogradată şi echipa ce prinde locul de baraj. ...

TOPUL fotbaliştilor români DISTRUŞI de femei FOTO
15/11/2014 12:15

 Iată un top al jucătorilor a căror carieră a fost distrusă de femeile din viata lor. Adrian Cristea. Lansat de Politehnica Iaşi, Adrian Cristea a ajuns la Dinamo cu potentialul de a deveni unul din ...

SIMONA HALEP, prima reacţie după finala Turneului Campioanelor
26/10/2014 15:10

 Simona Halep a oferit prima reactie după finala pierdută cu Serena Williams, scor 3-6, 0-6. "Multumesc tuturor pentru ca m-au sustinut. O felicit pe Serena, e cea mai buna. Le multumesc c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei