10 practici dubioase pe care Facebook le testează și pe tine

default

Dimensiune font:

| 25-06-2017 09:37

 De când a avut loc incidentul Edward Snowden, oamenii au devenit mult mai bănuitori cu giganții de tehnologie online, precum Facebook și Google. Știm cu certitudine că aceste companii adună un volum enorm de date despre noi.

Numai Facebook știe cu exactitate câte și ce fel de date colectează despre utilizatori, dar unele estimări sugerează că înmagazinează 500 de terabytes în fiecare zi. Ca să îți faci o idee ce înseamnă asta: un terabyte are 1.024 de gigabytes.

Un film artistic are, în medie, aproximativ un gigabyte. Asta înseamnă, în mare, că Facebook colectează cam 510.000 de filme în fiecare zi.

Volumul de date în sine – „cât știe”- este impresionant. Însă „ce face” Facebook cu aceste date este mult mai interesant, chiar înspăimântător.

Cu aproape 10 milioane de utilizatori în România, Facebook face parte din viața noastră de zi cu zi. Este acesta un lucru bun? Îți prezentăm în continuare 10 adevăruri tulburătoare despre Facebook, care te pot ajuta să îți dai seama dacă „da” sau „nu”.

1. Recunoașterea facială

facebook

Când un prieten „îți dă tag” (adică, te etichetează) într-o fotografie pe Facebook, această informație este înmagazinată de Facebook. Rețeaua socială are algoritmi de inteligență artificială care analizează toate datele deja existente, căutând și alte imagini care se potrivesc cu fața ta.

Algoritmii sunt atât de performanți, încât Facebok susține că are o rată de succes de 98% la identificarea fețelor. Întrebarea care se naște este următoarea: când va începe Facebook să vândă aceste informații personale altor companii?

Dacă ai văzut filmul Minority Report, probabil îți amintești secvența în care Tom Cruise este într-un magazin și se uită la manechine pe care hainele se schimbă în funcție de datele pe care le deține magazinul despre fiecare client.

Cel mai probabil, așa va arăta viitorul. Se numește publicitate personalizată.

2. Facebook știe tot timpul unde ești

facebook
Dacă folosești Facebook Messenger, cel mai probabil nu ai dezactivat opțiunea de monitorizare a locului în care te afli. Dacă TU vrei ca Faceook să știe tot timpul unde te afli, probabil că nu e nicio problemă. Dar dacă altcineva vrea să știe unde ești?

Dacă un necunoscut își propune să te urmărească fizic, în afara Facebook? Ar putea un potențial răufăcător să te găsească folosind Facebook Messenger? Un programator a cercetat în amănunt această problemă și a creat un plugin pentru browserul Chrome, denumit Marauder’s Map (Harta lui Marauder).

Numele face aluzie la o hartă pe care o avea personajul Jarry Potter în Hogwarts, care îi permitea să vadă unde se află fiecare în castel. Aplicația Marauder’s Map permitea obținerea coordonatelor exacte ale prietenilor care foloseau Messenger.

Ca răspuns la această descoperire, Facebook a dezactivat funcția de distribuire a coordonatelor geografice din Messenger. Dar asta nu înseamnă că Facebook nu înregistrează aceste date.

3. Utilizarea Facebook te face să te simți mai rău

facebook

Cu cât vei folosi mai mult Facebook, cu atât mai rău te vei simți. S-a dovedit că utilizarea intensă a rețelelor sociale poate cauza o multitudine de probleme, inclusiv scăderea numărului de relații „reale”, din viața de zi cu zi, creșterea sedentarismului și scăderea stimei de sine.

Motivul este simplu: te compari mereu cu oameni (de multe ori necunocuți) pe care îi vezi pe Facebook. Simpla activitate de „a da like” conținutului distribuit de alții duce, în timp, la înrăutățirea stării mentale a utilizatorilor.

Iată de ce: când vine vorba de Facebook, oamenii aleg cu foarte mare grijă ce tip de conținut să distribuie. Cu toții promovează aspecte pozitive ale vieții și omit părțile negative.

Dacă ai un profil de Facebook, gândește-te puțin la ce ai văzut recent pe „wall” și la ce ai publicat și distribuit tu, la rândul tău. Cât la sută din conținutul pe care l-ai publicat despre tine (vacanțe, mâncăruri, filme, haine etc.) a fost negativ? Asta nu înseamnă că nu ai avut parte de situații nefericite (certuri, supărări, eșecuri), nu-i așa?

Ceilalți utilizatori, care văd conținutul distribuit de „prietenii” din rețea, fac inconștient comparații, ceea ce poate genera depresii.

4. Facebook creează un fel de cutie de rezonanță ce îți amplifică propriile păreri și idei

facebook

După ce Donald Trump a câștigat alegerile în SUA și după criza Brexit, multă lume a început să militeze ca Google și Facebook să cenzureze așa-numitele „fake news” (articole de știri false).

Dovezile acestor practici păreau atât de solide, încât și președintele Facebook, Mark Zuckerberg, a promis că va lua măsuri pentru eliminarea acestui tip de conținut și avertizarea utilizatorilor rețelei sociale cu privire la site-urile care promovează știrile false.

Mass-media consacrate au acuzat și ele site-urile de știri false, probabil ca să elimine concurența, dar au omis să prezinte ceva și mai important: așa-zisa bulă a filtrelor.

Principalul scop al Facebook este ca utilizatorii să petreacă pe platformă cât mai mult timp. Facebook reușește asta filtrând tot conținutul pe care ți-l livrează pe „wall”.

Problema cu această practică este următoarea: dacă, de exemplu, ai vederi politice de stânga, șansele să vezi conținut care îți prezintă avantajele politicii de dreapta sunt aproape nule.

Același principiu funcționează și invers (adepții politicilor „de dreapta” nu vor vedea conținut pozitiv „de stânga”). Consecința acestor filtre este că vei avea tendința să crezi că politicienii pe care îi simpatizezi beneficiază de mai multă susținere decât au în realitate.

În pofida misiunii declarate a Facebook, de a uni oamenii, această politică a filtrării conținutului are efectul opus.

5. Facebook influențează negativ persoanele cu tulburări de alimentație

facebook

Un studiu desfășurat pe 84 de studente de la Universitatea de Stat din Florida a descoperit că femeile care petrec pe Facebook timp îndelungat sunt mai predispuse să semnaleze tulburări de alimentație.

Un alt studiu, efectuat de Universitatea Americană din Washington, DC, a relevat că fetele care se uită frecvent la fotografiile altora pe Facebook sunt predispuse să devină nemulțumite de propriul corp și aspect fizic.

Din nou, totul se rezumă la faptul că Facebook ne face să ne comparăm cu ceilalți. Chiar dacă acest aspect poate afecta și persoanele perfect sănătoase și cu o stare mentală pozitivă, cele mai expuse sunt fetele care se confruntă cu tulburări psihologice (depresie, bulimie, hiperfagie etc.)

6. Facebook îi face pe oamenii singuri să se simtă și mai singuri

facebook

Psihiatrul Sudeepta Varma a indicat foarte bine miezul problemei: Facebook îi ține pe utilizatori la curent cu ce fac ceilalți, dar în același timp le reamintește că lor, privitorilor, „le lipsește ceva” (din nou, este vorba de comparația continuă).

Acest lucru îi face pe mulți să se simtă oarecum excluși din societate. Acestea au fost concluziile unui studiu la care au luat parte 82 de utilizatori activi de Facebook.

Cel mai șocant aspect al acestui studiu a fost că stima de sine a utilizatorilor a început să intre în declin după doar două săptămâni de utilizare intensă a rețelei sociale.

7. Facebook știe despre tine mai multe decât îți poți imagina

facebook

Așa-numitul „news feed” (fluxul de știri/actualități) al Facebook este proiectat să te țină online cât mai mult cu putință. În acest timp, Facebook construiește despre tine un profil din ce în ce mai complex, ce evoluează continuu, în funcție de datele pe care le accesezi, timpul pe care îl petreci uitându-te la un articol, reacțiile pe care le ai și alți parametri.

Îți creează profilul folosind tehnici de analiză predictivă, ceea ce îi permite Facebook să știe cât de mult te poate influența prin reclame, ce afinități politice ai sau cât ești de dispus să achiți cu cardul cumpărăturile online.

Facebook îți poate stabili inclusiv nivelul de inteligență, în funcție de conținutul pe care îl accesezi și distribui în rețea. Dacă vrei să îți faci o idee despre ce date colectează Facebook despre tine și cum arăți tu în lumea numerelor (ce valoare comercială ai pentru Facebook), îți recomandăm să instalezi extensia Data Selfie în browserul Chrome.

Extensia folosește algoritmi de inteligență artificială creați de Universitatea Stanford din SUA, foarte asemănători celor de la Facebook. După instalare, extensia îți va analiza activitatea pe Facebook și îți vei putea accesa propriul profil.

8. Facebook practică cenzura politică

facebook

În pofida misiunii Facebook, „de a promova o societate liberă și deschisă”, compania s-a implicat direct în cenzura politică la nivel statal. Sunt multe exemple în acest sens, inclusiv „incidentul” în care Facebook a blocat o pagină ce anunța un protest în Rusia, ca răspuns la o solicitare primită de la Moscova.

Un alt exemplu a fost în China, unde Facebook a proiectat un software special de cenzurare a conținutului publicat de utilizatori. Facebook a cenzurat chiar și unele articole de satiră, ca răsuns la o cerere dărmulată de o agenție guvernamentală din Marea Britanie.

9. Facebook vinde nestingherită datele tale personale

facebook

Există, însă, ceva mai nociv decât cenzura: să afli că oricine poate avea acces la datele tale. Mastercard a cumpărat recent de la Facebook date despre comportamentul online al utilizatorilor. Ținta este ca, folosind propriile baze de date și cele ale Facebook, să genereze tipare comportamentale ce pot fi folosite în scopuri de marketing.

Bun, vei spune, dar Mastercard este o companie enormă, cu posibilități financiare pe măsură. Datele Facebook trebuie să fie foarte scumpe. Nimic mai fals!

Un blogger a cumpărat cu 5 dolari un fișier care conținea date personale (nume, adrese fizice, adrese de email, website-uri) despre un milion de utilizatori Facebook. Reacția companiei a fost înfricoșătoare: i-a cerut blogger-ului să trimită fișierul, să îl șteargă din calculator și „să păstreze totul secret”.

10. Facebook știe și când dormi

facebook

Prin aplicația Facebook Messenger, utilizatorii pot ști când cineva a fost ultima dată activ în rețea. Intrigat de această funcionalitate, programatorul Soren Louv-Jansen s-a gândit să studieze în amănunt aplicația.

Făcând corelații între ID-ul unui prieten și momentele când acesta a fost de activ, a putut determina cu precizie când a fot treaz și când a dormit. Un hacker a mers puțin mai departe și a stabilit cu exactitate de pe ce dispozitive a accesat fiecare Facebook Messenger.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei