5 „adevăruri” ştiinţifice pe care le-am învăţat la şcoală şi care sunt greşite

default

Dimensiune font:

| 31-10-2014 19:44

Multe dintre lucrurile despre care am învăţat la şcoală că reprezintă fapte ştiinţifice bine stabilite şi demonstrate au fost infirmate de decenii. Şi totuşi, ele apar în continuare în multe manuale şcolare.

Iată câteva întrebări la care ar trebui să ne fie uşor să răspundem, pe baza a ceea ce am învăţat cu toţii la şcoală. Dar faptul că răspundem uşor nu înseamnă că răspundem şi corect.

Câte simţuri au oamenii?
Care dintre aceste obiecte sunt magnetice: o roşie, corpul uman, agrafele de birou?
Care sunt culorile primare în vopsele?
În ce zonă a limbii se simte gustul amar?
Câte stări are materia şi care sunt acestea?
Să le luăm pe rând.

1. Simţurile umane

De peste 2000 de ani, încă din vremea lui Aristotel, se vorbeşte despre „cele 5 simţuri ale omului”, iar ideea este remarcabil de persistentă, în ciuda multelor decenii de studii care infirmă această concepţie. Până şi ideea că există „un al şaselea simţ”, misterios, este tot un reflex al convingerii că, în mod normal, oamenii au 5 simţuri. În realitate, avem mult mai multe simţuri, în afară de văz, auz, simţ gustativ, olfactiv şi tactil: propriocepţia, simţul echilibrului, al temperaturii (termocepţia), al durerii (nocicepţia), un simţ al timpului (cronocepţia), plus un număr de simţuri „interne” (interocepţii), activate de stimuli proveniţi din interiorul corpului şi deservite de receptori specifici situaţi în organele interne. (Puteţi citi aici un articol mai amplu despre simţurile umane.)

 

2. Magnetism

Dacă prin „magnetic” înţelegem proprietatea de a răspunde la acţiunea unui câmp magnetic el, atunci nu numai agrafele de birou metalice sunt magnetice: corpul uman şi roşia interacţionează şi ele cu câmpurile magnetice.

Agrafele şi alte obiecte metalice care conţin fier, nichel sau cobalt sunt feromagnetice, adică sunt atrase de magneţi. În schimb, apa din corpul uman şi din roşie (sau, mai exact, nucleii de hidrogen din moleculele de apă din corpul nostru şi din roşii) sunt respinse de câmpul magnetic – sunt diamagnetice. Dar forţele implicate sunt extrem de slabe, de aceea nu le observăm în mod normal. Însă faptul că organismul uman reacţionează în mod specific la acţiunea unui câmp magnetic este aplicat în medicină, pentru obţinerea de imagini ale structurilor din interiorul corpului uman cu ajutorul rezonanţei magnetice (RMN).

 

3. Culorile primare

Culorile primare, am învăţat la şcoală, sunt acelea care nu pot fi produse prin amestecul altor culori; am mai învăţat că aceste culori primare sunt roşu, albastru şi galben şi că din ele pot fi produse, prn amestec, toate celelalte culori. Dar nu e adevărat. Putem obţine roşu amestecând magenta cu galben, putem obţine albastru amestecând magenta cu cian. În acelaşi timp, nu se pot obţine toate culorile dacă pornim de la roşu, galben şi albastru.

Cercetătorii culorilor au stabilit aceste lucruri încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar în tehnologie ele sunt cunoscute şi aplicate - ca dovadă, cartuşele de cerneală pentru imprimantele color nu conţin roşu, galben şi albastru, ci magenta, galben şi cian, adevăratele culori primare – dar, cumva, descoperirile n-au ajuns până în manualele de şcoală.

 

4. Gustul amar

Vă amintiţi cumva, din manualele de biologie, o „hartă” a gusturilor, aşa cum se simt ele pe limbă? Ideea era că receptorii pentru gustul dulce sunt situaţi în vârful limbii, cei pentru gustul acru pe laturile limbii, iar cei pentru gustul amar în partea posterioară a limbii, spre fundul gâtului.

Dar lucrurile nu stau nici pe departe aşa. Aceste „hărţi ale limbii” au apărut în 1942, ca urmare a faptului că un cercetători de la Harvard University, Edwin Boring, a interpretat greşit un studiu german din anul 1901. Greşeala a ajuns şi în manualele şcolare. În 1974, problema a fost revizuită şi ideea a fost informată. Numeroase cercetări au arătat că simţul gustului este unul foarte complex, că nu există doar 4 gusturi fundamentale şi tot atâtea tipuri de receptori gustativi, ci mult mai multe, şi că, pe suprafaţa limbii, receptorii nu sunt aşezaţi pe „cartiere”, dar hărţile cu distribuţia gusturilor pe limbă încă mai există în manualele de biologie. (Încă şi mai interesant este faptul că au fost descoperiţi receptori ai gustului şi în intestin).

 

5. Stările materiei

„Stările de agregare ale materiei”, cum li se spune adesea, sunt trei: gazoasă, lichidă şi solidă. Mulţi dintre noi n-au trecut niciodată, la şcoală, mai departe de acest nivel.

Unii au mai învăţat şi despre plasmă, „a patra stare a materiei” (cea din care este format Soarele), dar atât.

Însă dincolo de aceste categorii şi de proprietăţile lor bine definite în manuale („lichide sunt acele corpuri care îşi păstrează volumul, dar iau forma vasului în care sunt puse” etc.) există o întreagă lume de forme ale materiei, cu care chiar avem de-a face zi de zi, dar despre care nu ştim mai nimic. Aşa-numitele cristale lichide, de exemplu (care se găsesc în ecranele LCD, dar şi în celule noastre), au molecule care sunt aşezate ordonat, ca acelea dintr-un solid, dar se comportă asemănător fluidelor. Şi mai există şi alte stări sau forme al materiei; ba mai mult: oamenii de ştiinţă continuă să descopere mereu unele noi. În anul 2012, în cadrul unui experiment la LHC, a fost descoperită o nouă stare a materiei, numită color-glass condensate (CGC), iar în 2013, cercetători de la MIT şi Harvard University au reuşit să facă fotonii să se adune într-un grup pentru a forma o moleculă ce nu se aseamănă cu nicio altă formă a materiei şi care se comportă, spun cercetătorii, la fel ca „săbiile laser” din celebra serie Star Wars.

Sursa: Live Science  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei