7 idei pur și simplu ridicole pe care le credeau oamenii în trecut

default

Dimensiune font:

| 21-01-2017 08:53

 Cu toată tehnologia și informația pe care le avem la îndemână, suntem probabil tentați să credem că generația modernă are monopolul asupra ideilor, că tot ceea ce luam drept adevăr este infailibil. Să nu uităm, însă, că și oamenii din secolele trecute se simțeau exact ca noi.

Erau siguri pe teorii care, cu timpul, s-au dovedit false. Unele au fost incredibil de ridicole. Haideți să explorăm câteva dintre ele!

7. Copiii răsfățați devin… socialiști

Copil rasfatat

Foto: livingindialogue.com

Da, asta susținea pediatrul american Walter W. Sackett Jr., autorul cărții „Cum să ne creștem copiii” (1962). Și, cel mai probabil, mulți părinți l-au și crezut. În cartea sa, Sackett Jr. îi sfătuia pe părinți să-și educe copiii cu multă strictețe, să nu le acorde prea multă atenție și afecțiune.

De ce susținea doctorul asta? Ei, bine… „Dacă îi învățăm pe copii să primească totul la cerere, trebuie să fim conștienți că încurajăm socialismul”. Așadar, dacă îți răsfățai copilul, riscai să-ți trădezi țara și să crești lângă tine un mic socialist.

6. Poți moșteni genele foștilor parteneri sexuali ai mamei tale

Genetica

Foto: africa-diaries.blogspot.ro

Această afirmație este atât de ilogică, încât n-ai cum să o crezi. Și totuși, în trecut au existat oameni care credeau în asta. Telegonia – căci această idee are și un nume – este teoria conform căreia copilul poate moșteni genele unui fost partener sexual al mamei sale.

Cu alte cuvinte, paternitatea nu este exclusivă și poate fi împărțită de mai mulți bărbați. Oricât de bizară ar fi fost o astfel de afirmație, telegonia era considerată credibilă de mari gânditori, precum Arthur Schopenhauer sau Herbert Spencer.

Mai mult, teoria a fost îmbrățișată și de naziști, care credeau că, odată ce a avut un partener non-arian, o femeie nu mai putea da naștere unui copil arian. Nici ortodocșii ruși nu s-au lăsat mai prejos și au folosit ideea chiar în 2004, în volumul „Virginitate și telegonie: Biserica ortodoxă și știința modernă a inversiunilor genetice”.

5. Vrei să calmezi un bebeluș? Dă-i morfină!

Siropul calmant

Foto: hhnmag.com

Primul an din viața unui copil este întotdeauna agitat, în special pentru părinți. Nopțile nedormite, stresul și oboseala sunt nelipsite în această perioadă. Dacă majoritatea părinților de astăzi se străduiesc să iasă cu bine din această încercare, nu același lucru se poate spune despre cei din secolul al XIX-lea.

La acea vreme, alcoolul era utilizat adesea pentru a calma un copil mai agitat. Totuși, cei care voiau ceva „mai bun” puteau opta pentru siropul calmant produs de Doamna Winslow, care conținea 5 mg de morfină. Nu e de mirare că orice copil se liniștea după o linguriță de sirop produs de priceputa doamnă.

4. Fumatul este sănătos

Tigari

Foto: theghostdiaries.com

În ziua de astăzi, o astfel de afirmație ar părea șocantă, având în vedere că fumatul cauzează numeroase boli grave. Dar, în trecut, fumatul nu numai că era considerat ca fiind periculos, ci era chiar promovat ca fiind sănătos.

La începutul secolului trecut, ziarele, iar mai apoi și televiziunile, difuzau la scară largă reclame la țigări în care medicii recomandau fumatul drept un obicei sănătos.

Așa au ajuns publicitarii să învestească țigările cu „proprietăți miraculoase”: fumatul ajută digestia, vindecă răceala, menține silueta sau vindecă astmul.

3. Lipitorile te vindecă de orice

Lipitori vindecatoare

Foto: thingpic.com

Conform acestei teorii, care are adepți și în zilele noastre, lipitorile pot vindeca absolut orice boală. Utilizarea lipitorilor în medicină a apărut acum 2.500 de ani, în India. Și grecii susțineau aceeași idee, iar de la ei s-au „molipsit” și celelalte civilizații occidentale. Tehnica a fost folosită la scară largă în Europa până la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

La acea vreme, medicii credeau că sănătatea corpului uman depindea de echilibrul între cele patru umori: sângele, flegma, bila galbenă și bila neagră. Atunci când cineva se îmbolnăvea, erau aduse în ajutor lipitorile, care, sugând sângele în exces, restabileau echilibrul organismului.

2. Arsenicul face pielea frumoasă

Arsenic

Foto: theepochtimes.com

În secolul al XIX-lea, tenul foarte palid și translucid simboliza frumusețea și standardele sociale înalte. Pentru a obține acest aspect, femeile din Marea Britanie foloseau arsenicul în numeroase produse cosmetice și uneori chiar îl înghițeau.

Arsenicul, un compus extrem de toxic, poate fi tolerat dacă este ingerat în cantități mici. Cu toate acestea, expunerea îndelungată poate produce leziuni sistemului nervos și rinichilor, căderea părului, conjunctivită și probleme de piele.

1. Pământul se află în centrul universului

Geocentrism

Foto: wikimedia.org

Probabil că oamenii din viitor care-și vor bea cafeaua cu prietenii lor extratereștri vor râde de noi, cei din secolul 21, care nu credem că există alte forme de viață în univers. La fel cum noi râdem astăzi de civilizațiile antice, precum grecii, romanii sau babilonienii, care credeau că Pământul este centrul universului.

Adepții geocentrismului susțineau că toate corpurile cerești, inclusiv Soarele, Luna, stelele și planetele se învârt în jurul Pământului. Deși acum pare absurdă, ideea era predominantă în lumea antică și a rămas general acceptată până în secolul al XVI-lea.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei