8 obiceiuri antice scandaloase și ciudate despre care nu ți s-a vorbit la școală

default

Dimensiune font:

| 20-10-2018 10:20

 Se pare că profesorii nu ne învață tot ce ar trebui să știm despre istoria antică. Pe lângă lucrurile binecunoscute (piramide, regi nebuni sau războaie), trecutul este plin de povești despre obiceiuri antice scandaloase sau bizare, despre care cei mai mulți dintre noi nu au auzit.

Lăsând la o parte pudoarea și prezentând un trecut „dezgolit” de glorie, aceste povești ne permit să ne dăm seama cum era cu adevărat viața strămoșilor noștri. Unele dintre cele mai relevante lucruri despre lumea antică au fost cenzurate din manuale, fiindcă pot părea dezgustătoare sau ofensatoare în contextul lumii moderne.

Însă, pentru antici, acestea erau realitățile dure ale vieții de zi cu zi. Scribii antici consemnau numele regilor și ale cuceririlor lor, însă arareori intrau în detalii banale.

Viețile și obiceiurile antice ale oamenilor obișnuiți au fost rareori documentate și, de cele mai multe ori, au fost condamnate la uitare.

1. O „apă” de gură dezgustătoare

obiceiuri antice obiceiuri_antice_01

Romanii antici foloseau urina pe post de apă de gură, conform unei scrieri a poetului roman Gaius Valerius Catullus. Deși era dezgustătoare, romanii foloseau urina deoarece conține amoniac, unul dintre cei mai buni agenți naturali de curățare.

2. Poezia de netradus

obiceiuri antice obiceiuri_antice_02

Același poet roman, Gaius Valerius Catullus (a trăit în primul secol înaintea erei noastre), avea obiceiul să scrie poezii atât de obsecene, încât posteritatea pudibondă a refuzat să le citească.

De fapt, Catullus a scris o poezie atât de obscenă, încât nu a fost tradusă în limba engleză decât în secolul XX. „Carmen 16” este o poezie vulgară, care conține descrieri explicite ale unor acte de sodomie și viol (o poți citi aici).

3. Obiceiuri antice – Soțiile, ca o marfă

obiceiuri antice obiceiuri_antice_03

Unul dintre cele mai ciudate obiceiuri antice se petrecea în Mesopotamia: dacă femeia nu reușea să rămână însărcinată, soțul avea dreptul să își recupereze banii plătiți familiei pentru a se căsători cu ea.

Incapacitatea de a concepe un copil nu era singurul motiv pentru care soțul își putea cere banii înapoi. Acesta avea dreptul la rambursare și în cazul în care soția murea.

4. La ce erau bune excrementele de crocodil

obiceiuri antice obiceiuri_antice_04

Femeile din Egiptul Antic își introduceau în vagin o pastă din excremente de crocodil, care funcționa ca un contraceptiv. Texte medicale care datează din 1850 î.e.n. menționează această rețetă.

Este posibil ca ea să fi fost folosită datorită naturii alcaline a excrementelor.

5. Împreună, prin foc, în viața de apoi

obiceiuri_antice_05

Conform ritualului „sati”, practicat de indienii antici, văduva unui bărbat decedat trebuia arsă împreună cu trupul soțului ei. Conform acestui obicei antic hindus, în acest mod, soția loială își urma bărbatul în viața de apoi.

Acest ritual a fost practicat între anii 320 și 1829. Există multe relatări despre femei care au fost drogate sau aruncate în flăcări împotriva voinței lor.

Izolat, acest ritual mai este practicat și în ziua de azi, deși a fost scos în afara legii.

6. Împăratul depravat

obiceiuri antice obiceiuri_antice_06

Potrivit lui Suetonius, împăratul roman Tiberius era pedofil. Scriitorul spune că Tiberius avea la palat o imensă bibliotecă erotică. Împăratul avea obiceiul să organizeze orgii cu „experți în practici sexuale deviante”, la care luau parte și copii.

7. Obiceiuri antice – Un îngrășământ uneori periculos

obiceiuri antice obiceiuri_antice_07

Romanii își foloseau propriile fecale pentru a îngrășa pământul, pe ogoare și chiar în grădinile de lângă case. Cunoscut drept „pământ de noapte”, îngrășământul produs din excremente avea, într-adevăr, proprietăți benefice pentru culturi.

Însă folosirea necontrolată a fecalelor îpe lângă gospodării determina și răspândirea bolilor.

8. Contraceptivul natural

obiceiuri antice obiceiuri_antice_08

Femeile din Roma Antică foloseau o metodă contraceptivă naturală, o plantă denumită Silphium. Ele foloseau această plantă la o scară atât de largă, încât ea a dispărut complet de pe fața pământului.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei