"A fost atata ura!"- Robert Kennedy

default

Dimensiune font:

| 19-10-2012 14:42

Coloana prezidentiala lua virajul incadrandu-se pe Elm Street. Kennedy facu semn cu mana unui baietel care-l saluta. Deodata, se auzi un pocnet sec, derutant, apoi un al doilea si un al treilea.

Pe 22 noiembrie 1963, la ora locala 13.27, cel de-al treizeci si cincilea presedinte al Statelor Unite, John Fitzgerald Kennedy, a fost declarat oficial mort. Acestea sunt faptele, de aici incep interpretarile.

Aparent, asasinul, capturat in aceeasi zi, la o ora si jumatate dupa atentat, era Lee Harvey Oswald (1939-1963), care trasese de la etajul cinci al Depozitului de Carti din Dallas. Personajul se incadra perfect in tiparul asasinului singuratic, dornic sa atraga atentia in orice fel asupra sa. Fire inadaptabila si violent ca temperament, Oswald esuase in tot ceea ce isi propusese sa faca. La 13 ani isi palmuise mama, iar la 19 molestase un sergent intr-o cafenea din Yamato (Japonia), unde isi satisfacea stagiul militar. In octombrie 1959, si-a surprins cunoscutii luand decizia de a ramane in Uniunea Sovietica si casatorindu-se cu o rusoaica, Marina. KGB-ul, banuitor la inceput fata de Oswald, il caracteriza drept „un om cu probleme, de care nu ne putem folosi“.

A revenit in Statele Unite dupa un an si jumatate, impreuna cu sotia, incercand mai multe meserii si ducandu-si viata la limita saraciei. Si-a depus actele pentru a emigra in Cuba lui Castro, dar a fost vazut adesea si in compania unor cubanezi anticastristi.

Oswald si-a comandat prin posta celebra carabina Manlicher-Carcano cu care l-a asasinat pe presedinte si s-a fotografiat triumfator cu ea. Cu doua luni inainte de ziua crimei, s-a angajat la Depozitul de Carti din Dallas. In ceea ce-l priveste pe J.F. Kennedy, acesta a fost exact opusul asasinului sau.

Nascut in 1917 intr-o familie bogata din Boston, Kennedy se distinsese in timpul razboiului, fiind grav ranit in Insulele Solomon. Pe patul de spital, scrisese o carte incununata cu Premiul Pulitzer. Congresman de Massachusetts intre 1948 si 1953, reprezentase acelasi stat ca senator intre 1953 si 1960, inainte sa devina, in toamna anului 1960, cel mai tanar presedinte al Statelor Unite. Era casatorit din 1953 cu o frantuzoaica frumoasa, Jacqueline Bouvier, cu care avea trei copii.

Totul ii despartea pe cei doi barbati. Kennedy era frumos, bogat, puternic si admirat. Sfrijit si cu o fata de dihor, Oswald era dispretuit de toata lumea, inclusiv de sotie. Pentru o fire instabila precum cea a lui Lee Harvey, presedintele Kennedy putea fi lesne perceput ca sursa neimplinirilor sale. De aici pana la comiterea unei crime care avea sa-l faca celebru nu era decat un pas.
Si, totusi, cateva intrebari raman.

Cum a reusit Oswald sa traga trei focuri de arma cu atata precizie intr-un interval de sase secunde si cu vizibilitatea limitata de prezenta unui palc de copaci? Cum a izbutit sa paraseasca cladirea depozitului fara sa fie deranjat, impuscandu-l mortal, o ora mai tarziu, pe politistul Tippit, care incercase sa-l legitimeze? De ce i s-a inchis definitiv gura, a doua zi, de catre Jack Ruby, patronul unui bar din Dallas, notoriu pentru legaturile sale cu Mafia?

Kennedy era un om puternic, dar avea si dusmani puternici. Dreapta conservatoare americana, extrem de influenta in Texas, nu ii putea ierta presedintelui ceea ce i se parea a fi politica de cedare in fata Uniunii Sovietice. Esecul din Golful Porcilor, din aprilie 1961, cand fortele anticastriste debarcate pe plajele cubaneze fusesera lasate fara sprijin aerian din ordinul lui Kennedy, intra tot la pasivul sau. Dorinta vizibila de a degaja America din viesparul vietnamez ii adusese presedintelui alti inamici, printre care si puternicii capi ai industriei de armament. La randul ei, Mafia nu privea cu ochi buni campania impotriva crimei organizate declansata de catre Robert Kennedy, ministrul Justitiei. Cat de convenabila ar fi fost pentru ea disparitia lui Kennedy, stiuta fiind animozitatea dintre Lyndon Johnson, succesorul sau, si Robert Kennedy. In sfarsit, puternicul John Edgar Hoover, directorul FBI (1924-1972), nutrea o dusmanie greu disimulata fata de liberalismul fratilor Kennedy.

Paza presedintelui, formata din agenti ai Serviciului Secret, a fost total depasita de situatie si lipsita de reactie in momentul dramei. Dupa primul foc de arma, care nu l-a atins fatal pe Kennedy, agentii ar fi trebuit sa-l protejeze cu trupurile lor, ordonand in acelasi timp accelerarea vitezei masinii. Nu s-a intamplat asa, poate si din cauza exceselor bahice la care se dedasera agentii cu o seara mai devreme.

Kennedy fusese avertizat in mai multe randuri sa nu mearga la Dallas, oras in care afisele cu recompensa pentru asasinarea sa erau un lucru banal. Presedintele si-a sfidat insa destinul, lasand omenirii una dintre cele mai chinuitoare intrebari ale ultimei jumatati de secol: „Cine l-a asasinat pe John Kennedy?“

 

FACTS


Istoria lunii noiembrie


1330
Timp de 3 zile (9-12 noiembrie), se desfasoara batalia de la Posada, in care oastea lui Basarab I provoaca pierderi grele armatei maghiare a regelui Carol Robert de Anjou (1308-1342), aflata in retragere spre Transilvania. Insusi suveranul este la un pas de a-si pierde viata, intr-o lupta care consfinteste independenta Tarii Romanesti.

1499
Vicente Yáñez Pinzón, fostul capitan al navei Niña in prima expeditie a lui Cristofor Columb, porneste din portul Palos, cu patru corabii, spre America de Sud. Este primul navigator spaniol care a traversat ecuatorul; tot el a descoperit gurile Amazonului, fluviu pe care l-a botezat Santa Maria de la Mar Dulce.

1518
Pe 18 noiembrie, spaniolii isi incep expeditia de cucerire a Imperiului Aztec (actualul Mexic), condusi de conchistadorul Hernán Cortés (1485-1547). Cei 500 de soldati si 110 marinari plecati din Cuba vor ocupa capitala Tenochtitlán in mai 1520. Ulterior, Cortés va explora regiunile muntoase ale Guatemalei si Hondurasului.

1877
La 28 noiembrie este cucerita Plevna, un intins complex de fortificatii care bara accesul trupelor ruso-romane spre Constantinopol. Evenimentul marcheaza practic sfarsitul Razboiului de Independenta. Raman memorabile cuvintele marelui om politic C.A. Rosetti la auzul vestii: „Am luat Plevna externa, e adevarat, ramane insa sa luam acum si Plevna interna“.

1880
Incep, la 2 noiembrie, lucrarile de rectificare si adancire a cursului Dambovitei, dupa un proiect al arhitectului Grigore Cerchez, proiect executat de antreprenorul francez A. Boisquerin. Primul tronson de 4 kilometri, Grozavesti-Abator, a fost terminat in 1883, iar urmatorul, Grozavesti-Ciurel, a fost realizat intre 1898 si 1900.

1918
La 28 noiembrie, Congresul General al Bucovinei, din care fac parte 74 de romani, 13 ucraineni, 7 germani si 6 polonezi, voteaza in unanimitate: „Unirea neconditionata si pe vecie a Bucovinei in vechile ei hotare pana la Ceremus, Colacin si Nistru, cu Regatul Romaniei“.

1929
Aviatorul si exploratorul american Richard Byrd (1888-1957) realizeaza, la 28 noiembrie, primul zbor deasupra Polului Sud. Insotit de pilotul Bernt Balken, mecanicul June si fotograful McKinley, Byrd isi dubleaza practic performanta, el fiind si primul om care a survolat Polul Nord (19 mai 1926).

1940
Legionarii, aflati la guvernare din 6 septembrie, hotarasc sa se razbune pe adversarii lor. In noaptea de 26 spre 27 noiembrie, sunt asasinati in inchisoarea Jilava 64 de fosti demnitari ai regimului lui Carol al II-lea. A doua zi sunt ridicati de la domiciliile lor si ucisi marele istoric Nicolae Iorga
si economistul Virgil Madgearu.

1956
Interventie brutala a Uniunii Sovietice in Ungaria. La 4 noiembrie, tancurile sovietice patrund in Budapesta, angajand lupte sangeroase cu fortele revolutionare conduse de colonelul Maleter. Doua sute de mii de maghiari iau calea exilului, iar primul-ministru Imre Nagy, impreuna cu trei dintre colaboratorii sai, este executat la 16 iunie 1958.

1987
Pe 15 noiembrie, muncitorii de la fabrica Steagul Rosu din Brasov s-au revoltat impotriva sistemului comunist si a dictaturii ceausiste. Protestul a inceput in momentul in care oamenii si-au vazut salariile injumatatite. De la revendicarea sociala „Vrem banii nostri!“, s-a trecut la protestul politic „Jos Ceausescu!“. Conducatorii revoltei au fost anchetati si inchisi.

Sursa:descopera.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei