Aloe Vera, planta nemuririi. Ce știau anticii despre „tinerețe fără bătrânețe”

default

Dimensiune font:

| 09-02-2017 15:00

 Denumită de egipteni „planta nemuririi” și prețuită de multe civilizații, Aloe Vera este cunoscută și astăzi pentru proprietățile ei. Timp de milenii, miraculoasa plantă a fost folosită pentru a trata peste 50 de afecțiuni, de la obezitate la arsuri, dermatite, ulcer și astm până la diabet, acnee și chiar lepră.

Aloe Vera este compusă în proporție de 95% din apă, dar celelalte 5 procente conțin un nivel foarte mare de enzime benefice. Planta are peste 200 de compuși bioactivi: minerale, enzime, vitamine, aminoacizi, care stimulează absorbția de nutrienți în corp. Ea mai conține și un nivel ridicat de calciu, fier, zinc, magneziu, cupru și potasiu.

Proprietățile uimitoare ale plantei Aloe Vera

Aloe Vera este un agent antiinflamator și antibacterian extrem de performant și ajută la detoxifierea organismului și întărirea sistemului imunitar. Mai mult, planta conține și vitamina B12, care se găsește în mod normal doar în mâncăruri de origine animală și care ajută crearea de globule roșii.

Aloe Vera este originară din Africa și unele părți ale Orientului Mijlociu, dar poate fi crescută și în casă, fiind accesibilă oricui.

Tratamente vechi de mii de ani

 

Dovezile arheologice descoperite până astăzi arată că Aloe Vera era folosită acum 6.000 de ani de egiptenii antici. Ei credeau că plata ascunde secretul frumuseții, sănătății și nemuririi. De altfel, egiptenii o numeau „planta nemuririi”.

 

Atât Cleopatra, cât și Nefertiti prețuiau și foloseau seva de Aloe Vera pentru a-și menține frumusețea. Chiar și morții erau îmbălsămați cu Aloe Vera, datorită proprietăților ei antibacteriene și antifungice.

aloe vera

Papirusul (circa 1550 î.e.n.) din Egiptul antic la proprietățile tămăduitoare ale plantei

Pe lângă asta, planta era oferită ca și ofrandă faraonilor decedați, în timpul ritualurilor funerare. Bogăția și stima de care se bucura o persoană era măsurată și după cantitatea de Aloe Vera pe care o aducea ca ofrandă.

Manuscrisele antice vorbesc despre proprietățile ei

Descoperit la Teba în 1858, „papirusul lui Eber”, care datează din 1550 î.e.n, din vremea faraonului Amenhotep, documentează proprietățile calmante și antiinflamatorii ale plantei. Egiptenii o foloseau și la confecționarea papirusului, dar și pentru a trata tuberculoza.

Alte scrieri cu privire la Aloe au fost descoperite în Nippur pe o serie de plăcuțe de lut din jurul anului 2200 î.e.n. La acea vreme, mesopotamienii foloseau planta ca detoxifiant. Ei considerau că bolile sunt cauzate de spiritele malefice, iar rolul plantei era să alunge demonii din trupul celui bolnav.

aloe vera

Aloe pe insula Socotra

Pe vremea lui Alexandru cel Mare, Aloe era folosită pentru a vindeca rănile suferite de soldați pe câmpul de luptă. Alexandru cel Mare chiar a ordonat ca armatele sale să fie dotate cu care care transportau Aloe Vera în ghivece, pentru a fi folosite imediat în caz de nevoie.

Se pare că Aristotel l-ar fi convins pe Alexandru cel Mare să ocupe insula Socotra tocmai pentru a stăpâni întinderile pe care creștea Aloe.

 

Aloe Vera în Roma antică

În timpul domniei lui Nero, în secolul I, medicul Dioscoride a însoțit trupele romane în deplasările lor, în căutarea de noi metode de vindecare.  Dioscoride a scris mai multe cărți, printre care și „De materia medica”, despre farmacie, între anii 41 și 68, în care a inclus mai multe rețete și tratamente pentru numeroase boli.

aloe vera

Gelul din frunzele cărnoase este cea mai căutată parte a plantei de Aloe

Într-un capitol despre terapie, Dioscoride descrie Aloe Vera ca fiind planta sa preferată. Recomanda ca seva de Aloe Vera să fie folosită pentru tratarea rănilor deschise, afecțiunilor gastrointestinale, gingivitei, erupțiilor cutanate și căderii părului.

Pliniu cel Bătrân, un medic contemporan cu Dioscoride, confirma descoperirile în a sa „Istorie naturală”, dar includea și alte boli, precum lepra, ca fiind vindecabile cu Aloe Vera.

Aloe era „metoda armoniei” în China

Și în cultura chineză, această plantă era privită ca un ingredient important la vremea expedițiilor lui Marco Polo. Gelul de Aloe era deshidratat, iar produsul rezultat se numea „Lu-hui”, adică „depunere neagră”.  Cartea de tratamente Shi-Shen descrie planta ca fiind „metoda armoniei”.

Aloe 100 de Capsule Vegetale

Aloe Suc Organic – 500 ml.

Fiole reparatoare cu Aloe

Din acest motiv, Aloe Vera a căpătat un rol foarte important în viața de zi cu zi a chinezilor. În Japonia, Aloe Vera era cunoscută drept „planta regală”. Sucul său era consumat ca elixir sau era aplicat pe rănile samurailor, pentru a le vindeca, la fel cum se proceda pe vremea lui Alexandru cel Mare.

Era cultivată de călugării spanioli

Cristofor Columb avea și el ghivece cu Aloe Vera pe vasele de expediție, planta fiind folosită la vindecarea rănilor mercenarilor. Marele explorator chiar a inclus Aloe Vera pe lista celor patru produse vegetale indispensabile în expediții, alături de grâu, struguri și măsline.

aloe vera

O plantație modernă de Aloe

Dar și în Lumea Nouă Aloe Vera s-a bucurat de un respect deosebit, devenind una dintre plantele venerate de triburile băștinașe.

Gelul diluat de Aloe Vera se putea aplica direct pe piele sau pe lemn ori scoarță de copac pentru a îndepărta insectele. De asemenea, se folosea la conservarea trupurilor celor decedați, într-un proces de îmbălsămare asemănător celui din Egiptul antic.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei