Aparitie fara precedent: Un asteroid cu o forma ciudata venit dintr-un alt sistem solar

default

Dimensiune font:

| 22-11-2017 12:19

Un misterios obiect stancos care avea forma unei tigari, detectat in luna octombrie, provine dintr-un alt sistem solar, o aparitie fara precedent care a fost confirmata luni de astronomi.
 

 Descoperirea deschide o noua fereastra catre formarea altor lumi stelare in galaxia noastra, Calea Lactee, potrivit oamenilor de stiinta care au realizat analiza ale carei rezultate au fost publicate in revista britanica Nature.

Asteroidul numit "Oumuamua" de cei care l-au descoperit masoara 400 de metri lungime si lungimea sa este de circa zece ori mai mare decat latimea.

Aceasta forma neobisnuita este fara precedent printre cei circa 750.000 de asteroizi si comete observate pana in prezent in sistemul nostru solar in care s-au format, potrivit cercetatorilor.

Oamenii de stiinta au stabilit cu certitudine natura extrastelara a acestui asteroid, intrucat analiza datelor adunate arata ca orbita sa nu-si poate avea originea in interiorul sistemului nostru solar.

Astronomii estimeaza ca un asteroid interstelar similar cu "Oumuamua" trece prin interiorul sistemului nostru solar circa o data pe an.

Insa asemenea corpuri sunt dificil de urmarit si nu au fost pana acum detectate. Numai in perioada recenta telescoapele de supraveghere au devenit suficient de puternice pentru a avea o sansa de a descoperi aceste obiecte.

Potrivit astronomilor, acest obiect neobisnuit a calatorit singur de-a lungul Caii Lactee sute de milioane de ani inainte de a trece prin sistemul nostru solar si a-i urmari traiectoria.

"De decenii credeam ca astfel de obiecte dintr-o alta lume se puteau afla in apropierea sistemului nostru solar si acum, pentru prima data, avem dovada directa ca ele exista", a subliniat Thomas Zurbuchen, responsabil adjunct pentru misiuni stiintifice la NASA, care a finantat aceasta cercetare.

"Aceasta descoperire deschide o noua fereastra pentru studierea formarii sistemelor solare de dincolo de al nostru", a apreciat el."Este un vizitator straniu, venit dintr-un sistem solar foarte indepartat, care are o forma pe care nu am vazut-o niciodata in vecinatatea noastra cosmica", a adaugat Paul Chodas, directorul Centrului de studiu al obiectelor care se deplaseaza in apropiere de Pamant de la Jet Propulsion Laboratory al NASA, din Pasadena, California.

"Oumuamua", care inseamna mesager in limba hawaiana, a fost descoperit la 19 octombrie cu telescopul Pan-STARRS1, aflat in Hawaii, care urmareste obiecte care trec prin apropierea Terrei.

Imediat dupa descoperire, alte telescoape din jurul globului, printre care Telescopul foarte mare al Observatorului european austral din Chile, au inceput sa urmareasca asteroidul pentru a-i determina caracteristicile.

O echipa de astronomi condusa de Karen Meech din cadrul Institutului pentru astronomie din Hawaii a constatat ca luminozitatea obiectului variaza pana la de zece ori in intensitate atunci cand acesta efectueaza o rotatie, la fiecare 7,3 ore.

Niciun asteroid sau cometa din sistemul nostru solar nu prezinta o amploare atat de mare in variatia luminozitatii sale sau un astfel de raport intre lungime si latime, subliniaza ei.

Aceste proprietati fac sa se creada ca "Oumuamua" este dens si este format din roca si poate si din metal.

Dar pe asteroid nu exista nici apa, nici gheata si suprafata sa a fost inrosita de efectele radiatiilor cosmice in timpul a sute de milioane de ani.

Cateva telescoape terestre de mare putere continua sa urmareasca asteroidul pe masura ce se indeparteaza tot mai mult de Terra. Doua telescoape spatiale ale NASA, Hubble si Spitzer, il urmaresc in aceasta saptamana.

La 20 noiembrie, zbura cu o viteza de 38,3 km pe secunda si se afla la circa 200 de milioane de kilometri de Terra.

"Oumuamua" a ajuns pe orbita lui Marte in jurul datei de 1 noiembrie si va trece prin apropierea lui Jupiter in mai 2018, inainte de a-si continua drumul dincolo de Saturn in ianuarie 2019, cand va iesi din sistemul nostru solar indreptandu-se spre constelatia Pegas.

Observarea asteroidului cu telescoape terestre mari va continua pana cand acesta va deveni virtual nedetectabil, respectiv dupa jumatatea lui decembrie.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei