Apetitul uriaș al lui Ludovic al XIV-lea și savantul care i-a mâncat inima

default

Dimensiune font:

| 24-05-2018 17:42

 Când regele francez Ludovic al XIV-lea a murit în 1715, s-a descoperit că stomacul său era de două ori mai mare decât unul obișnuit. Regele Soare era cunoscut pentru apetitul său colosal și pentru mesele copioase pe care le lua în fiecare zi.

În mod paradoxal, la 75 de ani de la moartea sa, unul dintre organele regelui avea să sfârșească mâncat de un excentric.

20 sau 30 de feluri de mâncare

Ludovic al XIV-lea - Ospat

La curtea Regelui Soare se mânca enorm

Ludovic al XIV-lea, poreclit Regele Soare, a început să construiască Palatul Versailles în deceniul șapte al secolului al XVII-lea. Astfel, cabana regală de vânătoare a fost transformată într-un palat care avea să găzduiască multe dintre ospețele lui Ludovic al XIV-lea.

Regele era cunoscut pentru apetitul său uriaș și pentru cantitatea imensă de mâncare pe care o îngurgita zilnic. Deși servea un mic dejun ușor, prânzul și cina regelui francez erau consistente.

Masa de seară, numită „le grand couvert”, era servită în jurul orei 22:00. Avea loc în apartamentele regale și la ea luau parte membrii familiei regale și curteni. Câteodată, muzicienii cântau pentru rege și pentru oaspeții săi.

O masă tipică era alcătuită din 20 sau 30 de feluri de mâncare. Aperitivul era alcătuit din fazani, crustacee, supă și paté.

Apoi urmau alte feluri de mâncare, care includeau fripturi și plăcinte de pui, curcan, rață, mistreț, căprioară și vită. Uneori se serveau broaște țestoase cu orez și legume.

Felurile principale de mâncare erau scoicile, somonul și sardinele, alături de tocana de legume cu carne. Fructele erau servite sub forma unor piramide mari.

Ludovic al XIV-lea, un om vorace

Ludovic al XIV-lea - Apetit

Lui Ludovic al XIV-lea îi plăcea mâncarea extrem de mult

Potrivit cumnatei sale, Prințesa Elisabeth Charlotte, Ludovic al XIV-lea avea un apetit insațiabil. Prințesa a fost auzită spunând:

„Putea să mănânce patru farfurii de supă, un fazan întreg, o potârniche, o farfurie mare de salată, două felii de șuncă, berbec în sos cu usturoi, o farfurie de prăjituri, toate urmate de fructe și ouă fierte”.

Pentru a pregăti mesele regelui, erau angajați peste 300 de oameni, cunoscuți ca Service de la Bouche. Mesele erau servite pe platouri de argint.

Gărzile escortau mâncarea din bucătărie (aflată la aproximativ 0,4 kilometri de locul în care avea loc „le grand couvert”) până la masă. Apoi, servitorii anunțau regelui și curtenilor fiecare fel de mâncare.

Regele mânca cu degetele

Ludovic al XIV-lea - Degete

Regelui Soare nu îi plăceau tacâmurile

Regele prefera să mănânce cu degetele, chiar dacă folosirea furculițelor începea să devină populară în secolul al XVII-lea. Ludovic al XIV-lea le-a interzis copiilor lui să folosească furculițele, spune Fernand Braudel în „Structurile cotidianului”.

Regele Soare le permitea curtenilor săi să folosească lingura și cuțitul – atâta timp cât aceste ustensile nu aveau marginile ascuțite. În 1669, Ludovic a ordonat ca vârfurile cuțitelor folosite la masă să fie pilite, pentru a nu putea fi folosite drept arme.

Când Ludovic al XIV-lea termina cu un fel de mâncare, servitorii îndepărtau toate farfuriile, chiar dacă ceilalți meseni nu își terminaseră porțiile. Pe la 23:30, în drum spre dormitor, regele mai mânca niște fructe zaharisite.

Un mâncău cu stomacul mare

Ludovic al XIV-lea - Moarte

Spre sfârșitul vieții, regele avea probleme cu greutatea

Totuși, cum de înghițea Ludovic al XIV-lea atâta mâncare? Chiar era stomacul său mai mare decât cel al unui om obișnuit? Mărimea stomacului diferă de la persoană la persoană. În mod obișnuit, stomacul are o capacitate de puțin peste 1,13 litri.

Însă acesta se dlată și se contractă și poate încorpora până la 3,78 litri de lichide. Atunci când mâncăm, stomacul se dilată, iar după ce mâncarea este digerată, revine la mărimea inițială.

Mâncatul în exces poate cauza dilatarea definitivă a stomacului, iar cel al Regelui Soare avea volumul dublu față de cel al unei persoane obișnuite.

Totuși, deși era un mare mâncău, majoritatea alegerilor alimentare ale lui Ludovic al XIV-lea erau sănătoase. Îi plăcea salata și se știe că mânca porții mari de legume crude.

De obicei, regele bea vin sau șampanie la masă. Băuturile erau ținute pe niște măsuțe adiacente, iar dacă regele sau un curtean dorea să i se umple paharul, îi cerea unui slujitor să-i toarne de băut într-o manieră discretă.

Inima regelui, mâncată de un excentric

Ludovic al XIV-lea - William Buckland

Savantul William Buckland, cel care i-ar fi mâncat inima regelui francez

Regele Soare a murit pe 13 august 1715, la vârsta de 77 de ani. Regele devenise supraponderal la bătrânețe și a dezvoltat o cangrenă la piciorul stâng.

Mai târziu, biografii au speculat că Ludovic al XIV-lea ar fi suferit de diabet zaharat de tipul 2. Lipsa exercițiului fizic, mâncatul în exces și obezitatea pot crește riscul de a dezvolta această boală.

Ludovic a domnit vreme de 72 de ani și a fost un mare iubitor de mâncare. În timpul autopsiei, cadavrul său a fost împărțit în trei părți (corp, inimă și intestine), conform unei tradiții de secole privitoare la regii Franței.

Inima lui Ludovic a fost îmbălsămată și dusă la biserica Eglise des Jesuites din Paris. În timpul Revoluției Franceze, inima Regelui Soare a fost furată și a ajuns în posesia Lordului Harcourt, arhiepiscopul de York.

Povestea spune că un geolog pe nume William Buckland l-a vizitat pe Harcourt în 1848 și a aflat că acesta deținea inima mumificată a lui Ludovic al XIV-lea. Buckland era cunoscut drept un excentric căruia îi plăcea să încerce diverse mâncăruri ciudate.

Potrivit relatării scriitorului englez Augustus Hare, Buckland ar fi mâncat inima mumificată a lui Ludovic al XIV-lea.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei