Autostrada Vieţii - partea 1

default

Dimensiune font:

| 16-10-2012 14:42

Acum aproximativ 4,6 miliarde de ani s-a format Pământul. La început acesta era doar o uriaşă sferă lichidă, fără atmosferă, fără uscat. Încet, încet şi-au făcut apariţia uscatul şi oceanele şi a început evoluţia pe baza  proceselor de natură chimică. Pentru o trecere rapidă în revistă a evoluţiei formelor de viaţă de Terra, citiţi articolul (video inclus).

ÎNCEPUTUL CĂLĂTORIEI (prima etapă durează 1.6 miliarde de ani)

Terra s-a format în urmă cu aproximativ 4.6 miliarde de ani, dar la început nu exista o suprafaţă solidă a planetei, nici oxigen în atmosferă şi nici oceane. Pământul era doar o sferă topită. Vom începe acum o călătorie imaginară prin timp, pe o aşa-numită Autostradă a Vieţii, iar în filmul de mai jos fiecare linie galbenă peste care trecem simbolizează o durată de 10 milioane de ani.

Pe parcursul acestei prime etape, pe Terra au apărut unele terenuri solide, cât şi oceanele cu apă în stare lichidă, iar moleculele organice care reprezintă unităţile structurale de bază ale vieţii şi-au făcut şi ele simţită prezenţa. Evoluţia bazată pe procese de natură chimică era cea care domina planeta pe atunci. Moleculele care au rezistat mediului înconjurător au supravieţuit, iar cele care nu s-au adaptat pur şi simplu au dispărut.

După 600 de milioane de ani, a venit rândul biologiei să stea la baza mecanismelor evolutive. Ridicându-se deasupra nivelului unor simple molecule capabile să se duplice prin procese pur chimice, avem acum de-a face cu celule primitive care trăiesc în apa oceanelor şi care sunt strămoşii tuturor formelor de viaţă existente în prezent pe Terra. După încă o jumătate de miliard de ani, deci acum în jur de 3.5 de miliarde de ani, aceste celule primitive "deprindeau" mecanismele fotosintezei. Această abilitate de a extrage energia din lumina solară reprezintă, probabil, cel mai important mecanism biochimic şi aproape toate formele de viaţă depind de el într-un fel sau altul.

După ce încă alţi câţiva eoni au mai trecut de la apariţia sa, acest proces (fotosinteza) a dus la crearea unei atmosfere bogate în oxigen. Iar acum am ajuns la prima bifurcaţie din drumul pe care îl avem de parcurs...

 

ARCHEELE  (o durată de 1.6 miliarde de ani)


Ne găsim în urmă cu 3 miliarde de ani, iar celulele primitive s-au divizat în două categorii distincte. Archeele şi bacteriile arată similar, ambele fiind microorganisme unicelulare, dar ADN-ul lor este foarte diferit. Unele archee sunt capabile să supravieţuiască în condiţii extreme. Acestea pot supravieţui unor temperaturi foarte ridicate, deseori peste 100°C, aşa cum se întâlnesc la nivelul gheizerelor, izvoarelor termale submarine şi puţurilor petroliere. Unele "prosperă" în medii acvatice saline, acide ori alcaline.

Minunatele culori ale vestitelor izvoare geotermale, foarte fierbinţi, din Parcul Naţional Yellowstone li se datorează tot lor. Iar noi vom continua să ne deplasăm în această direcţie. Ne apropiem de următoarea intersecţie. Ne găsim în urmă cu 1.4 de miliarde de ani, moment în care trebuie să ne luăm adio de la archee după ce am călătorit alături de ele timp de 1.6 de miliarde de ani.

EUCARIOTELE (cu o durată de 800 de milioane de ani)

 

Formele de viaţă sunt în continuare unicelulare, dar apare pe scenă un nou jucător. Eucariotele sunt organismele cu celule prevăzute cu nucleu bine diferenţiat, separat printr-o membrană. În prezent acest domeniu include animalele, plantele, fungii şi numeroase microorganisme. Diferenţierea nucleului celular a reprezentat o bornă foarte importantă în evoluţia vieţii. Toate celulele complexe şi aproape toate organismele pluricelulare au celule cu nucleu bine diferenţiat. Şi nu numai atât - eucariotele sunt cele care au inventat sexul!

Următorul pas foarte important al călătoriei noastre este reprezentat de apariţia la eucariote a flagelilor - organe de locomoţie. Aceste eucariote din clasa flagelate s-au divizat apoi în cele prevăzute cu un singur flagel şi cele care aveau doi sau mai mulţi. Vorbim despre uniconte şi biconte. Majoritatea spermatozoizilor animali şi a sporilor fungici se deplasează cu ajutorul unui singur flagel posterior, astfel că putem considera că unicontele sunt strămoşii noştri. Spre deosebire de acestea, celulele cu flageli din alte grupuri de organisme eucariote se deplasează folosind unul sau mai mulţi flageli anteriori. Acestea provin din biconte. Animalele provin din uniconte, iar plantele îşi au originea la nivelul bicontelor. Este acum momentul când, pe Autostrada Vieţii, trebuie să ne despărţim de plante şi de microorganismele unicelulare.

Este interesant de menţionat faptul că fungii sunt mai apropiaţi de animale decât de plante. Ne vom lua adio şi de la aceştia, care vor urma propriul lor drum către a deveni ciuperci, drojdii şi mucegaiuri.

PRIMELE ANIMALE

Tocmai am călătorit 4 miliarde de ani, moment în care ritmul evoluţiei creşte, astfel că viteza de parcurgere a Autostrăzii Vieţii trebuie să scadă pentru a putea descrie tot ce întâlnim. Liniile galbene de pe Autostradă care reprezentau în film câte 10 milioane de ani fiecare vor simboliza acum doar trecerea unui milion de ani.

Spongiile (bureţii) au fost primele animale prevăzute cu celule diferenţiate adaptate pentru executarea de sarcini diverse. Unele dintre aceste celule pompau apa şi altele filtrau hrana. Dar nu existau încă ţesuturi în adevăratul sens al cuvântului. Cnidarienii - anemonele şi rudele acestora, aveau, pe de altă parte, celule musculare şi nervoase. Acestea le permiteau să se îndoaie şi să se întindă. Meduzele au fost probabil primele animale care s-au deplasat cu ajutorul muşchilor.

Iar un vierme marin străvechi a fost primul animal care s-a deplasat cu un anume scop. Era prevăzut cu celule nervoase dispuse pe întreaga lungime a corpului. Şi concentrarea unora dintre acestea la unul dintre capetele sale a dat naştere primului creier primitiv. De fapt, vorbim de primul animal prevăzut cu cap. Iar celulele fotosensibile aflate la nivelul capului i-au permis să detecteze atât direcţia cât şi intensitatea luminii. Din moment ce putea atât să vadă, dar şi să se mişte, acest vierme a interacţionat cu mediul înconjurător de o manieră cu totul nouă.

CAMBRIANUL

Perioada cambriană a început în urmă cu 540 de milioane de ani şi a durat în jur de 50 de milioane de ani. În această perioadă formele de viaţă s-au diversificat de o manieră explozivă. Fiecare grup de animale care trăieşte în prezent pe Terra îşi are rădăcinile în perioada cambriană. Filmul trece în revistă acum succesiv momentele în care ne despărţim de spongii, de cnidarieni, de meduze, de viermii plaţi (platelminţi). Intră pentru o scurtă perioadă în scenă stelele şi aricii de mare, împreună cu alte echinoderme. Spunem la revedere viermilor cilindrici (un exemplu: limbricul), dar şi altor anelide; salut şi adio moluştelor, cât şi strămoşilor calmarilor şi caracatiţelor. De abia ce apucăm să zărim artropodele parcurgând Autostrada Vieţii la viteza actuală, acestea apărând pentru o clipită doar pentru a se îndepărta pe drumul lor înspre a da naştere păianjenilor, crabilor, scorpionilor şi insectelor.

 

Sursa:scientia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei