Cât va mai dura specia umană?

default

Dimensiune font:

| 16-10-2012 15:06

Într-o zi, umanitatea va înceta să existe. Ca toate speciile, vom dispărea ori vom evolua către o altă specie. Ultima variantă pare, evident, preferabilă, dar care sunt şansele să se întâmple astfel? Întâi, veştile bune: timpul este de partea noastră.

Speciile de mamifere subzistă aproximativ 1 milion de ani, înainte de a dispărea ori de a evolua în altă specie; aşadar, am mai avea circa 800.000 de ani la dispoziţie. Dar asta înseamnă că suntem de acord că am fi doar o altă specie de mamifere. Tentant este să considerăm că suntem atât de diferiţi că regulile jocului s-au schimbat odată cu apariţia noastră pe Pământ şi regulile valabile pentru celelalte specii nu ni se aplică. Dar suntem oare atât de diferiţi?

Să vorbim în primă instanţă despre evoluţie. Sunt două ingrediente esenţiale: variaţia şi selecţia. Elementul generator al variaţiei este mutaţia genetică şi cu siguranţă noi nu suntem feriţi de aceasta; în fapt, se pare că rata mutaţiilor este mai mare la oameni, conform lui Christopher Wills, de la Universitatea California, San Diego.

 

Medicina modernă a afectat regulile selecţie naturale în privinţa speciei umane.

 

Noi am schimbat însă regulile selecţiei naturale. În genere, indivizii care sunt mai bine adaptaţi la mediu au mai multe şanse de a supravieţui şi de a transmite genele lor altor fiinţe umane. Mai este adevărat acest aspect al selecţie naturale, în condiţiile medicinei moderne, care a crescut şansele tuturor de a supravieţui?


 

Evoluţie artificială

Evoluţie artificială (concepţie artist)
credit: wirestyle.deviantart.com

 

Progresele în analiza genomului indică faptul că selecţia naturală funcţionează încă. Un studiu publicat în volumul 437 al revistei Nature arată că în jur de 1800 de variaţii genetice au devenit comune în ultimii 50 de mii de ani. Un alt studiu, publicat în volumul 104 al revistei Proceedings of the National academy of Sciences, afirmă că, de fapt, selecţia natură s-a accelerat în timp, probabil pentru că prin colonizarea întregii planete şi crearea unor culturi complexe am creată o largă varietate de noi condiţii care favorizează selecţia.

 

Peste câteva milioane de ani urmaşii noştri vor fi acumulat atât de multe mutaţii genetice, încât nu vor mai putea procrea cu oamenii cu bagajul genetic de astăzi.

 

Cercetătorul Stephen Stearns de la Universitatea Yale, ale cărui cercetări indică o continuă evoluţie a populaţiei umane este de opinie că nu există niciun motiv pentru care noi, oamenii, ne-am opri din evoluţie. Fără o forţă care să aibă capacitatea de a bloca evoluţia, vom continua să evoluăm la nesfârşit. Paleontologul Chris Stringer de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra crede că peste câteva milioane de ani urmaşii noştri vor fi acumulat atât de multe mutaţii genetice, că nici măcar nu vor mai putea procrea cu oamenii cu bagajul genetic de astăzi. Noii oameni vor fi recunoscuţi probabil ca hominizi, dar cum vor arăta exact nimeni nu poate prevedea.



Evenimente dramatice

Evenimente dramatice ar putea grăbi lucrurile. Filozoful Daniel Dennett consideră că o pandemie ar putea reduce rapid populaţia la 10 procente ori mai puţin din cea existentă astăzi. În funcţie de cine va putea supravieţui, s-ar putea naşte o nouă specie.

Schimbări climaterice majore ar putea avea efecte similare. Iar dacă unii oameni vor părăsi Pământul pentru o altă planetă, atunci apariţia unei noi specii pare inevitabilă.

Evoluţiile tehnologiei reproductivă ne-ar putea permite să ne direcţionăm evoluţia prin alegerea caracteristicilor celor mai dezirabile pentru copiii noştri. Am putea chiar decide să devenim superoameni, dacă progresele din domeniul computerelor, al roboţilor, biotehnologiei şi nanotehnologiei ne vor permite să reconstruim şi să ne extindem corpul şi creierul.  Foarte puţini vor fi cei care vor rămâne de-o parte de acest nou curent.


Extincţia speciei umane

De asemenea, extincţia speciei noastre este şi ea o posibilitate. În sălbăticie, extincţia survine dintr-o serie de motive, ca pierderea diversităţii genetice, din cauza prădătorilor ori ca urmare a competiţiei cu alte specii. Dar dat fiind că omul domină toate celelalte specii, niciunul dintre motivele enumerate nu pare a fi valid în cazul nostru.

Dar noi putem fi proprii noştri inamici, provocând o distrugere a mediului atât de gravă, încât să ne semnăm sentinţa la dispariţie. Pe de altă parte, nu avem sub control evenimente care au mai produs dezastre în trecut şi de care viitorul nu este ferit, ca ciocnirea cu asteroizi, supervulcani şi alte asemenea cataclisme. Mai există şi posibilitatea ca omul, dominat de curiozitatea sa de nestăpânit, să-şi creeze o nouă formă de anihilare, poate prin intermediul unor particule atomice ori al unor forme de viaţă create în laborator.

Deşi nu putem prezice viitorul omului, putem afirma un lucru cu certitudine: existenţa noastră nu este mai mult decât o trecere rapidă prin timp, ca o lovitură de bici.

 

Sursa:scientia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei