Cele mai mari mistere legate de Pamant, ramase nedescifrate de foarte mult timp

default

Dimensiune font:

| 24-04-2014 14:27

Desi oamenii de stiinta au reusit de-a lungul timpului sa afle multe dintre enigmele care invaluie planeta noastra, exista inca numeroase mistere care nu au fost descifrate. Dintre aceste lucruri de nepatruns mentionam dilemele cercetatorilor legate de aparitia vietii pe Pamant sau a provenientei apei pe Terra.

In anul 1970, in Statele Unite s-a nascut ideea sarbatoririi planetei noastre prin Ziua Pamantului, iar din 2009 Organizatia Natiunilor Unite a declarat data de 22 aprilie ca o sarbatoare a Pamantului, potrivit Live Science.

Mai multe sonde spatiale au reusit sa cartografieze suprafata planetei Marte, cu o precizie mai mare decat a reusit omenirea sa patrunda in adancurile oceanelor lumii.

Va prezentam unele dintre cele mai mari mistere nedescifrate ale Pamantului pe care oamenii de stiinta incearca de secole sa le desluseasca.

De unde provine apa pe Pamant?

Oamenii de stiinta sustin ca Pamantul a fost o planeta stancoasa uscata, acum 4,5 miliarde de ani. Si atunci, de unde provine apa, aceasta substanta chimica esentiala vietii? Probabil dintr-un sistem interstelar sub forma unui impact urias cu Terra, in urma cu aproximativ 4 miliarde de ani.

Lovit de asteroizii de gheata, Pamantul ar fi putut fi alimentat cu apa in timpul perioadei cunoscuta ca "Puternicul Bombardament Tarziu". Dar aparitia apei pe Pamant este invaluita in mister, deoarece sunt putine roci care s-au pastrat din acea epoca.


Ce se gaseste in miezul Pamantului?

Miezul Pamantului a fascinat mult timp, atat scriitorii, cat si oamenii de stiinta. Pentru un timp, compozitia miezului Terrei a fost o enigma greu de rezolvat. De-abia dupa anii '40-'50, oamenii de stiinta au descoperit faptul ca in adancul planetei exista fier si nichel, metale absente in scoarta terestra.

Astazi, cercetatorii incearca sa gaseasca si alte elmente care s-ar gasi in miezul Pamantului. Multe lucruri raman necunsocute, precum schimbaruile periodice ale campului magnetic al Terrei, care este generat de miezul exterior compus din fier lichid.

Cum s-a format Luna?

A fost o coliziune titanica intre Pamant si o alta protoplaneta de marimea lui Marte, care a dus la formarea Lunii? Nu exista un consens universal in legatura cu aceasta teorie. De exemplu, compozitia chimica a celor doua corpuri sunt asemanatoare, ceea ce sugereaza faptul ca Luna s-ar fi desprins dintr-o parte din Terra.

De unde a venit viata pe Terra?

Viata a aparut pe Pamant sau ea provine din spatiul interstelar, adusa de meteoriti? Componente ale vietii, precum aminoacizii si vitaminele au fost descoperite in bucatile de gheata din interiorul asteroizilor si in mediile extreme.

De unde provine oxigenul?

Datoram existenta noastra cianobacteriilor, niste creaturi microscopice care au ajutat radical la transformarea atmosferei Pamantului. Ele au "pompat" oxigen si au umplut atmosfera pentru prima data in urma cu aproximativ 2,4 miliarde de ani.

Daca vom intelege transformarea planetei noastre intr-una bogata in oxigen, atunci vom putea decoda istoria vietii de pe Pamant.

Ce a cauzat explozia cambriana?

"Aparitia vietii complexe din perioada timpurie a Cambrianului, dupa 4 miliarde de ani de istorie a Pamantului, marcheaza un punct de cotitura unic", a declarat Donna Whitney, geolog la Universitatea din Minnesota.

Astfel, in urma cu aproape 540 de milioane de ani au aparut varietati ale unor forme multicelulare de viata.

Cand s-au format placile tectonice?

Geologii inca nu stiu cand s-au format placile tectonice ale Pamantului. Cele mai multe probe care datau din urma cu 4,4 miliarde de ani au fost distruse, doar niste minerale de dimensiuni mici numite zirconiu mai exista.

Geologii inca se mai intreaba cum s-au format continentele. "Este uimitor cum aceste aspecte fundamentale ale modului de 'functionare' al Pamantului raman atat de enigmatice", a spus G. Lang Farmer, geochimist la Universitatea din Colorado.

Vom prezice vreodata cutremurele?

In cel mai bun caz, modelele statistice pot face o prognoza de probabilitate a viitoarelor cutremure, similara cu cele meteorologice.

Dar incercarile specialistilor de a prezice cu exactitate producerea unui cutremur au esuat. Una dintre marile enigme ale geologilor este de ce cutremurele se declanseaza si apoi se opresc. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei