Corpul omenesc. Elementele sale chimice

default

Dimensiune font:

| 16-10-2012 16:02

“Suntem compuşi din atomi nemuritori. Pe undeva, suntem veşnici.” Un aforism al poetului Valeriu Butulescu ce ne poate stârni curiozitatea, întrebându-ne de ce atâtea elemente chimice compun corpul omenesc, creând un organism unic.

Ce rol are fiecare atom în corpul omenesc? Dacă am separa corpul omenesc în atomi şi i-am ordona pe toţi, am observa că până la 96% din masa noastră este constituită din 4 elemente: oxigen, carbon, hidrogen şi azot. Aceste elemente şi compuşii lor au cea mai mare pondere nu numai în noi, ci şi în toată materia vie.

Cel mai răspândit element din Univers, hidrogenul, se găseşte pe Terra sub formă de apă. Deşi nu întreţine viaţa, intră în componenţa unor produşi de o importanţă deosebită:  lipide, glucide sau proteine. Concentraţia ionilor de hidrogen dintr-o substanţă va da caracterul acid sau alcalin al acesteia, termen cunoscut de noi ca ph. Pentru organismele vii, cea mai mică variaţie a concentraţiei de hidrogen poate fi fatală, determinând alcaloze (perturbarea echilibrului acido-bazic, cu predominanţa componentei alcaline) sau acidoze (perturbarea echilibrului acido-bazic, cu predominanţa componentei acide).

Un element ce întreţine viaţa e oxigenul. Tot cu pondere ridicată, e indispensabil vieţii, producând energie, dar în acelaşi timp nociv prin efectele sale de oxidare.

Carbonul se găseşte în natură sub forma cristalizată (diamantul sau grafitul), dar apare şi în numeroase combinaţii organice sau anorganice, având rol atât structural, cât şi funcţional. Împreună cu oxigenul poate forma compuşi extrem de toxici pentru noi: dioxidul şi monoxidul de carbon.

Azotul sau nitrogenul este prezent în toate organismele vii sub forma unor combinaţii organice de o mare diversitate ca: proteine, vitamine sau ADN. Deşi în aerul atmosferic are o pondere mare (peste 70%), el nu poate fi asimilat direct de către plante sau organismele superioare, fiind un gaz inert. Preluarea se face din sol sub două forme, prin acţiunea unor bacterii ce-l transformă în compuşi asimilabili (amoniac) sau din apa de ploaie. În organismul uman se găseşte într-o cantitate apreciabilă (aproximativ 1L), dizolvat în lipide sau alte lichide din organism.

Alte elemente, deşi cu o pondere mai mică, au un rol esenţial în buna desfăşurare a proceselor vitale din organism. Ele sunt răspândite atât în celule, cât şi în lichidele organismului.

Sodiul este un metal alcalin. Are proprietatea de a menţine constant echilibrul apei la exteriorul celulelor. Datorită eliminărilor zilnice, aportul de sodiu trebuie să fie constant pentru menţinerea unui echilibru normal. Cea mai mare sursă de sodiu o reprezintă sarea (NaCl), care se poate întâlni şi în ape minerale.

Potasiul sau Kalium (simbol K) are o distribuţie predominant intracelulară (90%), scăzând odată cu creşterea ţesutului adipos. Alimentele cele mai bogate în potasiu sunt fructele şi legumele, carnea şi peştele.

Calciul se găseşte în toate compartimentele organismului sub 2 forme în special: în lichidele corpului şi în oase. Aportul de calciu trebuie crescut în timpul creşterii, sarcinii sau alăptării. Cele mai bogate alimente în calciu sunt lactatele, dar se mai întâlneşte şi-n ape minerale. Absorbţia de calciu este dependentă de complexul vitaminelor D. Pe lângă rolul structural (dinţi, oase), calciul intervine în procese de contracţie musculară, asigurând buna funcţionare a inimii şi a muşchilor.

Magneziul, un component mineral major. Necesarul de magneziu îl putem lua din cereale, nuci, cacao sau banane. Protejează organismul prin procese antistres, antialergice sau antiinflamatoare.

Clorul se găseşte într-o cantitate foarte mică în organism, fiind absorbit odată cu sodiul din sare (NaCl) şi împărtăşind cam aceleaşi roluri cu acesta.

Fosforul reprezintă aproximativ 1% din greutatea unui adult, găsindu-se sub diferite forme. Dezechilibrele create de lipsa fosforului sunt rare, deoarece acesta se găseşte în majoritatea alimentelor.

Sulful este un element mineral fundamental materiei vii. Aportul de sulf se efectuează în special prin proteinele din carne. Deşi se găseşte şi în legume în cantităţi apreciabile, e mai dificil de asimilat. Persoanele cu un regim vegetarian sunt predispuse bolilor cauzate de lipsa sulfului.

Pe lângă aceste minerale, în noi se mai găsesc şi alte elemente, denumite oligoelemente, acestea fiind prezente în cantităţi foarte mici: cupru, fier, argint şi chiar aur. Deşi în cantităţi mici, fiecare element are un rol esenţial.

 

 

Sursa:scientia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

Bancul Zilei

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei