Cristofor Columb

default

Dimensiune font:

| 25-10-2012 16:37

Reforma si Renasterea au avut loc in Europa in secolul al XV-lea cand navigarile efectuate cu scopul de a descoperi noi teritorii erau in mare voga. Spania si Portugalia erau statele ce detineau corabiile, iar singura posibilitate in acea vreme de a ajunge pe teritoriul asiatic era navigarea spre est. Tocmai in acea vreme, Cristofor Columb a dorit sa navigheze spre „Zipangu”, un loc despre care se vorbise doar in legende pana atunci. Acesta a facut patru calatorii pentru a descoperi noi teritorii si, in ciuda acestor lucruri, a sfarsit prin a fi arestat.

Viata lui Cristofor Columb

Cristofor Columb s-a nascut in anul 1451 la Genova (Italia), intr-o familie de oameni simpli. Tatal sau a fost tesator de lana, iar cele mai vechi documente atesta faptul ca Columb a avut de-a face cu navigarile si pasiunea pentru acestea inca de la varste fragede. La 15 ani lucra deja pe o corabie, iar la 25 de ani a fost implicat intr-un naufragiu. Si-a dorit inca de mic sa descopere o cale mai directa de navigare spre Indii, prin vest, de aceea a intreprins calatorii pentru Spania si Portugalia.

Columb a renuntat la studii inca de la o varsta frageda pentru a-si sustine familia in afacerea pe care o rula: negotul cu branzeturi si vin. Putin a fost insa atras de asta pentru ca visul cel mare era acela de a cutreiera marile. In Genova, pe acea vreme, marinarii erau foarte cautati datorita faptului ca negustorii aveau castiguri uriase din comertul exterior si investeau in achizitionarea de corabii. Se formase la un moment dat o adevarata flota in Genova datorita acestui lucru.

La varsta de 25 de ani, Cristofor Columb era negustor pentru familiile puternice ce formau flota din Genova precum Spinola sau Di Negro. Cele doua familii au obtinut mai tarziu acordul din partea autoritatilor de a captura vasele altor tari, iar acest lucru a insemnat mult pentru Columb.

De asemenea, unii sustin ideea ca pionierul a fost, de fapt, urmasul unor evrei spanioli. Prima teorie despre originea lui Columb a fost data de Garcia de la Riega, cel care sustinea ca a gasit in secolul al XIV-lea o serie de documente in care se mentiona acest lucru. Mai mult, pe langa Garcia de la Riega, au mai fost si Sara Liebovich sau Salvador de Madariaga ce sustineau astfel originea familiei Columb spunand in biografiile intocmite ca s-au folosit termeni ebraici in unele scrisori sau ca vorbea limba spaniola cand s-a mutat in Spania.

Propria semnatura a lui Cristofor Columb ramane un mister deoarece aceasta era alcatuita din doua randuri. Al doilea continea un sir de litere triunghiulare intitulat „Cristoforus”, iar primul un set de caractere necunoscute. Unii considera ca setul de caractere necunoscute are legatura cu practica evreilor din acea vreme, deci o dovada in plus a originii sale.

Ceea ce putini stiu este faptul ca, in anul 1486, Columb a avut parte de o audienta in partea Reginei Isabela si a Regelui Ferdinand (Spania). La intalnirea dintre acestia, Isabela s-a aratat cea mai interesata de planul lui Columb si a decis trimiterea sa catre comisie pentru analizare. Insa, la auzirea intentiei de a descoperi Zipangu, comisia de sfetnici ai reginei a considerat calculele lui Columb ca fiind lipsite de credibilitate, respingandu-i astfel, intr-un final intentia. Columb nu s-a dat batut si a cautat alte personalitati marcante pentru a-l ajuta. S-a interesat de Ioan al II-lea, insa acesta a considerat ca nu este necesara descoperirea unei alte rute spre Asia si l-a respins. In 1491, Regina Isabela a inaintat din nou comisiei ideea lui Columb, dar a fost din nou respinsa. Abia in anul 1492 Columb a obtinut finantarea mult ravnita  din partea lui Ferdinand si a Isabelei care au ajuns la concluzia ca aceasta calatorie ar aduce numai beneficii Spaniei. Astfel, planul calatorului avea sa fie indeplinit si sa devina stapanitor al tuturor insulelor descoperite.

Pe 9 august 1492 corabiile sale au fost oprite pentru provizii si reparatii in Insulele Canare, iar pe 12 octombrie Columb a descoperit insulele Bahamas. Aceasta a fost si prima calatorie a sa. Cea de-a doua a avut loc in anul 1493 cand Columb avea 17 corabii si aproximativ 2000 de oameni, intemeind astfel colonia La Isabela. A treia calatorie, desfasurata in anul 1498, se termina insa cu un esec, obligat fiind in urma izbucnirii unei revolte in colonia sa sa se intoarca in Spania. In anul 1502 Columb a primit interdictie de a mai pleca in colonii, iar acesta renunta la explorari datorita unei lupte cu indienii.

Pe data de 12 septembrie 1504, Cristofor Columb se intorcea in Spania. Avea deja 53 de ani si suferea de sifilis si artrita. A trait pana pe 20 mai 1506 cand a decedat rapus de boala in Spania, la Valladolid.

Momente marcante

1492 – Cuba si San Salvador

1493 – Puerto Rico, Dominica si Maria Grande

1494 – Jamaica

1498 – gura fluviului Orinoco

Sustinatori si rivali

Printre sustinatorii lui Cristofor Columb au fost Regina Isabela si Regele Ferdinand ai Spaniei, Toscanelli, Vicente Pinzon si Diego de Deza, iar printre rivali s-au gasit Magellan, Vasco da Gama sau Bartolomeo Diaz. Toscanelli s-a nascut in anul 1397, a fost un om de stiinta si a sustinut mereu ideile lui Columb. El a ramas marcat in istorie datorita unei harti a lumii creata in anul 1474 pentru regele Portugaliei de atunci. Vicente Pinzon s-a nascut in 1460 si a ramas in istorie pentru ca a fost capitan al vasului Nina in timpul primei calatorii efectuate de Columb. Diego de Deza nu are data nasterii si a decesului cunoscuta, insa a fost un mare sustinator al ideii lui Columb.

Cristofor Columb si viziunea actuala

America de Sud si America de Nord au fost deschise spre colonizare datorita descoperirii lui Cristofor Columb a Lumii Noi. La cea de-a 500-a aniversare a calatoriilor, descoperirilor si contributiilor lui Columb, in anul 1992, indienii americani s-au manifestat extrem de violent. Desi lui Columb i se atribuie descoperirea Americii, in ultima vreme apar tot felul de conceptii ce darama aceasta idee, insa faptul ca datorita lui unii oameni si unele tinuturi au fost „scoase la lumina”, renumele sau, obiceiurile si faptele sale vor ramane mereu in istorie, indiferent de criticile si teoriile nascocite ulterior.

 Sursa: http://www.descopera.org/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei