Cum funcţionează anemia

default

Dimensiune font:

| 16-10-2012 15:22

Anemiile reprezintă o categorie de boli ce au fost şi sunt subapreciate de doctori şi pacienţi deopotrivă. Numai că anemiile nu sunt, aşa cum mulţi pot crede, doar semnul unei carenţe de vitamine care se poate remedia cu o cură de fructe şi legume. Cauzele anemiei sunt multiple, de multe ori boala fiind însoţită de alte boli mai grave.

 

Anemiile, căci în fapt sunt mai multe boli care sunt catalogate simplu drept "anemie", sunt boli ale sângelui în care problemele sunt legate de globulele roşii: numărul acestora, forma lor ori îndeplinirea funcţiilor intrinseci. Globulele roşii - eritrocitele -, numite şi hematii, sunt celule ale sângelui care au rolul de a transporta oxigenul către celulele diverselor organe şi ţesuturi ale organismului. Componenta care ataşează moleculele de oxigen din plămâni şi încarcă şi descarcă oxigenul şi bioxidul de carbon în/din organism este hemoglobina. Aceasta este o proteină care conţine fier şi care dă culoarea roşie celulelor roşii.

 

SÂNGELE, PE SCURT...

  1. Sângele este singurul ţesut lichid.
  2. Sângele transportă deşeurile biologice şi bioxidul de carbon, transportă oxigenul în tot organismul, ajută la menţinerea temperaturii organismului, luptă (prin elementele constituente) împotriva bolilor.
  3. Celulele roşii  sunt cele ce au pe suprafaţa lor markerii proteinici, numiţi şi antigeni. Unele persoane au antigenii A, alţii antigenii B, iar cei care nu au nici una din cele două tipuri au antigenii O. Grupele de sânge sunt determinate după prezenţa acestor antigeni. În urmă cu aproximativ 50 de ani s-a descoperit şi antigenul RH (după maimuţa Rhesus), care poate fi pozitiv şi negativ.
  4. Celulele albe - leucocitele - au rol în protecţia organismului împotriva atacurilor microbilor. Acestea au puterea de a trece prin pereţii vaselor de sânge pentru a ajunge acolo unde este nevoie de ele.
  5. Trombocitele - plăcuţele sangvine - se formează în măduva osoasă şi trăiesc în jur de 10 zile. Au rolul de repara vasele vătămate şi opresc sângerările. Secretă o substanţă ce transformă fibrinogenul în lanţuri de fibrină, care are capacitatea de a prinde globulele roşii ce încearcă să iasă din organism şi finalmente formează un cheag care opreşte sângerarea.
  6. O singură picătură de sânge are în jur de 250 de milioane de celule de tot felul.

 


SIMPTOMELE ANEMIEI

Simptomele anemiei

 

ANEMIA FERIPRIVĂ (lipsa fierului)

Anemia feriprivă survine atunci când în organism există o lipsă de fier, ceea ce duce la o insuficienţă în producerea hemoglobinei, care, după am arătat mai sus, este responsabilă cu transportul oxigenului în corp.
Cauzele pot fi următoarele: lipsa de fier în alimentaţie, o proastă absorbţie a fierului ori sângerări (menstruaţie, sângerări anale, ulcer gastroduodenal etc.) prin care se pierd celule roşii şi implicit fierul conţinut de hemoglobine.
Simptome: slăbiciunea exagerată, oboseala nejustificată, paloare, respiraţie grea, bătăi neregulate ale inimii.

Tratamentul: acesta depinde de cauza ce a dus la lipsa fierului. Se cunoaşte că vitamina C ajută la absorbţia fierului, deci este indicată folosirea acesteia. Spanacul este un aliment bogat în fier, numai că asimilarea fierului din această legumă nu se face prea bine. Alimente indicate pentru o dietă utilă în cazul anemiei feriprivă sunt: salată verde, mazăre, fasole uscată, cartofi, fructe uscate, gălbenuş de ou, ficat şi carne roşie. În cazuri mai grave se poate impune administrarea unor produse medicamentoase, funcţie de prescripţia medicului.

ANEMIA MEGALOBLASTICĂ (deficit de acid folic)

Această anemie este cauzată de lipsa acidului folic care este o substanţă esenţială în procesul de producţie a globulelor roşii. Acidul folic este o vitamină din complexul de vitamine B şi anume vitamina B9.  Acidul folic este necesar nu numai la formarea globulelor roşii, dar şi la producerea materialului genetic al fiecărei celule din corpul nostru.

Cauze: cauza cel mai des întâlnită este o alimentaţie deficitară în acid folic. Anemia megaloblastică este mai frecventă la femeile care alăptează şi la alcoolici.

Simptome: simptomele obişnuite ale anemiei.

Tratamentul: constă într-o dietă adecvată, care să conţină spanac, salată, fasole uscată, mazăre, seminţe de floarea soarelui, fructe.

 

ANEMIA PERNICIOASĂ

Anemia pernicioasă este provocată de lipsa vitaminei B12. Adeseori această formă de anemie este asociată cu lipsa de fier. Întrucât carnea din alimentaţie asigură în mod normal aportul de vitamina B12, se consideră că boala are drept cauză deficienţe în absorbţie. Anemia pernicioasă poate fi ereditară ori cauzată de boli ale sistemului imunitar.

Simptome: la cele indicate mai sus, se adaugă pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate, constipaţia, diareea ori febra.

Diagnosticul: există un test standard, testul lui Schilling, care măsoară cantitatea de vitamină B12 absorbită.

Tratament: boala se poate trata, dar nu vindeca, asemenea diabetului, hipertensiunii etc. Vitamina B12 va trebui administrată pentru toată viaţa.

 

ANEMIA HEMOLITICĂ

Anemia hemolitică este o formă de anemie rară şi este provocată de faptul că celulele roşii se distrug mai repede decât normal. Cauzele pot fi mai multe: poate fi o boală ereditară, o funcţie anormală a splinei, tumori, hipertensiune arterială severă, expunere prelungită la frig, doze mari de penicilină ori cefalosporine.

Tratament: trebuie să se adreseze cauzei, dacă este cunoscută.

 

ANEMIA SIDEROBLASTICĂ (MICROCITARĂ)

Acest tip de anemie se caracterizează prin globule roşii mici, din această cauză numindu-se anemie microcitară. Anemia sideroblastică este benignă la copii, dar ea este mai gravă şi mai dificil de tratat la adulţi. Printre cauzele acestei anemii sunt: alcoolismul, leucemia ori artrita reumatică. În multe cazuri boala este ereditară.

 

IMPORTANT!

După cum se poate concluziona din cele arătate mai sus, anemiile au cauze diverse, chiar dacă simptomatologia este asemănătoare. Anemia nu este întotdeauna asociată cu lipsa fierului, deci dacă aflăm că avem anemie, nu trebuie să ne năpustim la farmacie pentru a cumpăra medicamente ce conţin fier. În fapt, în cazul în care sunteţi diagnosticat cu anemie, trebuie să vă asiguraţi că doctorul care face diagnosticul ştie ce spune. E posibil ca un medic generalist să nu-şi mai amintească foarte bine toată teoria anemiilor.  De multe ori cauzele unei anemii sunt complexe, iar determinarea acestora în vederea stabilirii unei căi de vindecare corecte este dificilă şi laborioasă. Articolul de faţă menţionează cele mai întâlnite forme de anemie, anemiile fiind de fapt mult mai multe. De aceea este indicat să vorbiţi cu un specialist în acest tip de boli pentru a fi siguri că aveţi parte de o asistenţă medicală adecvată.

 

Sursa:scientia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei