Cum funcţionează gripa porcină?

default

Dimensiune font:

| 16-10-2012 15:23

În luna martie 2009, în Mexic a izbucnit o epidemie de gripă porcină. Virusul a provocat deja victime în Mexic şi a depăşit graniţele continentului nord-american, ajungând în Europa şi celelalte continente. Citiţi în acest articol cum funcţionează gripa porcină, cum se transmite, care sunt simptomele, dacă există medicamentaţie şi cum ne protejăm.

Gripa porcină este o afecţiune respiratorie provocată de virusul gripei de tip A şi care îmbolnăveşte de regulă porcii, dar care - în mod neobişnuit - pare să devină o epidemie după transmiterea acestui virus la om.

Mai jos puteţi urmări un interviu cu Dr. Joseph Breese, din cadrul diviziei Gripă a Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor al guvernului american (CDC). Sub film puteţi găsi traducerea integrală a interviului. Desigur, textul poate fi citit independent de vizionarea filmului.


Gripa porcină - video

 

 

CE ESTE GRIPA PORCINĂ?

Gripa porcină este o maladie a aparatului respirator al porcilor provocată de viruşi gripali de tip A. Epidemiile de gripă porcină sunt un eveniment normal în cazul acestor animale. În mod uzual, oamenii nu contactează boala, dar uneori maladia este transmisibilă şi la aceştia, astfel că pot apărea şi apar şi infecţii ale populaţiei. De cele mai multe ori, cazurile umane de gripă porcină apar la cei care îşi desfăşoară activitatea în preajma acestor animale, dar este posibil ca virusul să se răspândească şi de la om la om.

CARE SUNT SIMPTOMELE GRIPEI PORCINE?

Simptomele gripei porcine la oameni sunt similare simptomelor gripei obişnuite şi includ febră, tuse, senzaţia de gât uscat, dureri de muşchi, dureri de cap, frisoane şi o stare accentuată de oboseală. Unii oameni au raportat şi diaree şi stări de vomă ca simptome asociate gripei porcine. În trecut, boli grave precum pneumonia şi insuficienţa respiratorie, ca şi moartea, au fost asociate cu contaminarea cu acest virus gripal porcin la oameni. Ca şi în cazul gripei sezoniere, gripa porcină poate provoca o înrăutăţire a simptomelor caracteristice unor boli cronice la populaţia umană infectată.

CÂT DE GRAVĂ ESTE BOALA ÎN CAZUL OAMENILOR?

Ca şi în cazul gripei sezoniere, gripa porcină, când se manifestă la oameni, se poate manifesta cu diverse grade de severitate, de la forme uşoare până la unele grave. Între 2005 şi ianuarie 2009, au fost raportate 12 cazuri de gripă porcină la oameni în S.U.A., dintre care niciun caz mortal.

Totuşi, infecţiile cu gripă porcină pot avea urmări extrem de grave. În septembrie 1988, o femeie însărcinată în vârstă de 32 de ani, cu o stare anterioară infectării a sănătăţii foarte bună, din statul Wisconsin, a fost spitalizată cu diagnosticul pneumonie după ce a contactat virusul gripei porcine, pentru a-şi pierde viaţa 8 zile mai târziu. În 1976 a izbucnit o epidemie de gripă porcină în statul New Jersey, oraşul Fort Dix, cu urmări foarte grave: au fost înregistrate mai mult de 200 de cazuri de îmbolnăviri cu simptome grave şi un deces.

CUM SE TRANSMITE BOALA?

Gripa porcină se poate transmite în două moduri. În primul rând, în urma contactului cu porci contaminaţi sau a contactului cu elemente de ambient contaminate cu acest virus. În al doilea rând, prin contactul cu o persoană infectată cu virusul gripei porcine. Cazuri de contaminare de la om la om au fost de asemenea documentate şi se crede că mecanismul este acelaşi ca în cazul gripei sezoniere. În prezent, se consideră că gripa se răspândeşte în special de la om la om prin tuse ori strănutul persoanelor infectate.

 

Mexic - Oameni purtând măşti împotriva gripei porcine

Oameni purtând măşti împotriva gripei porcine. Mexic, aprilie 2009
Photo: Randal Sheppard, Flickr (imagine preluată de pe site-ul BBC)

 

EXISTĂ MEDICAMENTE ÎMPOTRIVA GRIPEI PORCINE?

Răspunsul scurt este DA. CDC (Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor al guvernului american) recomandă folosirea oseltamivirului şi zanamivirului (medicamente antivirale) pentru tratamentul, respectiv prevenirea infectării cu virusul care cauzează gripa porcină. Medicamentele antivirale se eliberează pe bază de reţetă şi se întâlnesc de obicei sub forma de capsule, sub formă lichidă sau ca inhalatori care luptă cu gripa împiedicând reproducerea virusului în interiorul organismului uman.

Dacă vă îmbolnăviţi, medicamentele antivirale pot reduce simptomele bolii şi vă pot face să vă simţiţi mai bine mai repede. Acestea pot, de asemenea, preveni complicaţii ale bolii. Ele acţionează cel mai bine în cazul în care administrarea începe foarte curând după îmbolnăvire, mai exact în primele două zile de la apariţia primelor simptome.

Cei infectaţi cu virusul gripei porcine trebuie consideraţi ca fiind potenţial contagioşi atâta vreme cât prezintă simptomele bolii şi, posibil, în următoarele 7 zile de la declanşarea bolii. Copiii, în special cei mai tineri dintre aceştia, pot fi contagioşi pentru perioade mai lungi.

CUM NE PROTEJĂM DE GRIPA PORCINĂ?

În prezent nu există un vaccin disponibil care să protejeze omul împotriva gripei porcine.

UPDATE, 09.11.2009: Între timp a fost dezvoltat un vaccin împotriva gripei porcine.

Totuşi, există măsuri cotidiene pe care oamenii le pot lua pentru a preveni răspândirea viruşilor care provoacă boli ale sistemului respirator, cum este şi cazul gripei. Urmaţi în fiecare zi măsurile următoare pentru a vă proteja sănătatea:
Acoperiţi-vă nasul şi gura cu un şerveţel când tuşiţi sau strănutaţi.
Aruncaţi şerveţelul la coşul de gunoi după folosire.
Spălaţi-vă mâinile cu apă şi săpun de câte ori aveţi posibilitatea, mai ales după ce strănutaţi sau tuşiţi.
Foarte eficace sunt şi şerveţelele umede pe bază de alcool medicinal.
Evitaţi apropierea de persoane bolnave.
Dacă vă îmbolnăviţi de gripă, se recomandă să rămâneţi acasă, întrerupând cursurile sau serviciul, limitând astfel contactul cu ceilalţi pentru a nu le transmite şi lor boala.
Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul şi gura, deoarece microbii şi viruşii se răspândesc în acest mod.

CE FACEŢI DACĂ VĂ ÎMBOLNĂVIŢI?

Dacă locuiţi într-o zonă unde au fost raportate cazuri de gripă porcină şi dacă prezentaţi simptome asemenea celor asociate acestei maladii, precum febră, dureri musculare, guturai, gât uscat, greţuri, stări de vomă sau diaree, este indicat să contactaţi medicul de familie, mai ales dacă sunteţi îngrijorat din pricina simptomelor d-voastră. Medicul d-voastră va hotărî dacă sunt necesare teste suplimentare sau administrarea unui tratament.

Dacă sunteţi bolnav, ar trebui să rămâneţi acasă şi să evitaţi contactul cu alţi oameni pe cât posibil, pentru a limita răspândirea bolii. Dacă vă îmbolnăviţi şi manifestaţi unul din simptomele următoare, apelaţi la asistenţa medicală de urgenţă. În cazul copiilor, simptomele care necesită asistenţă medicală de urgenţă includ respiraţia rapidă sau problemele de respiraţie, culoarea albăstruie a pielii, diminuarea nevoii de a bea fluide (îngurgitarea insuficientă de fluide), somnul prelungit, lipsa dorinţei de interacţiune (copilul devine atât de uşor iritabil încât nu mai doreşte să fie ţinut în braţe), febră însoţită de urticarie sau simptome caracteristice gripei care se diminuează doar pentru a reveni cu febră şi tuse mai severe.

În cazul adulţilor, simptomele care necesită asistenţă medicală de urgenţă includ dificultăţile de respiraţie, dureri sau senzaţie de presiune în piept sau în zona abdomenului, senzaţie bruscă de ameţeală, confuzie, dar şi vomă severă sau persistentă.

Populaţia nu trebuie să îşi facă griji cu privire la consumul şi prepararea cărnii de porc. Virusul gripei porcine nu se transmite prin intermediul alimentelor. Consumul cărnii de porc preparate în bucătărie şi manevrată corespunzător este sigur.

- Terminat traducere -

 

EXISTĂ CAZURI DE GRIPĂ PORCINĂ ÎN ROMÂNIA?

Până la data scrierii acestui articol (29 aprilie 2009) nu s-au raportat cazuri de gripă porcină în România. Prin urmare, din fericire, pentru românii care nu călătoresc în Mexic - ţara de origine a transmiterii recente la om a virusului - ori în zone din ţări în care sunt raportate astfel de cazuri, nu există motive de îngrijorare. Cel puţin pentru moment. Şi virusul gripei aviare a părut o problemă a altora până în momentul în care a fost depistat în diverse gospodării de pe tot cuprinsul României.

CÂT TIMP REZISTĂ VIRUSUL GRIPEI PORCINE ÎN AFARA CORPULUI?

Se consideră că virusul gripei porcine nu poate rezista mai mult de 2 ore în afara corpului. Dar este un timp suficient pentru a infecta multe persoane. De aceea, în cazul în care acest virus va apărea şi în România, este bine să ţineţi cont de faptul că o bună metodă de protecţie este spălatul pe mâini. Funcţionează şi în cazul altor viruşi...

 

Sursa:scientia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei