De ce simţim durerea diferit?

default

Dimensiune font:

| 16-10-2012 15:58

16 august 2010, o după-amiază aparent liniştită de vacanţă. Un incendiu puternic afectează secţia de prematuri a maternităţii Giuleşti, furând dreptul la viaţă al câtorva bebeluşi şi întristând iremediabil familii. Lacrimi, durere, disperare, resemnare...


Ne aducem aminte disperarea cu care părinţii implorau pompierii să le salveze copiii, teama din ochii asistentelor şi groaza de pe feţele salvatorilor la vederea dezastrului. În acel moment „durerea” a devenit termenul de raportare la ziua de 16 august: durerea nestrigată a copiilor arşi, durerea părinţilor de a-şi pierde copilul sau durerea generată de neputinţa de a-şi ajuta pruncul. Iată câteva din durerile pe care le-am trăit empatic în august 2010.

Dar cât de mult cunoaştem ce este durerea?

Durerea este o senzaţie care anunţă organismul că trebuie să declanşeze procesul de apărare a corpului de efectele nocive ale stimulilor care au cauzat-o. Are un rol vital în adaptarea organismului la condiţiile de mediu şi în menţinerea homeostaziei, condiţia esenţială a supravieţuirii. Numită în accepţiune biologică şi sensibilitate nociceptivă, termenul de „durere” provine din limba latină şi înseamnă „pedeapsă”. Bineînţeles că sensul originar ar putea duce cu gândul la pedeapsa de a cunoaşte mediul şi de a-l explora sau, cum spune Biblia, de a ne înfrupta din Pomul Cunoaşterii, însă acesta este motorul evoluţiei omului.

Aceasta este o senzaţie care nu are, surprinzător, centru de proiecţie cortical, adică nu are reprezentare pe harta creierului, neexistând nocireceptori (receptori de durere) pe scoarţa cerebrală. Acest lucru este justificabil din punct de vedere evoluţionist, întrucât leziunile care ating creierul ar fi fatale pentru supravieţuire şi, implicit, ţesutul nociceptiv nu ar avea sens adaptativ dacă s-ar afla şi ȋn structura cerebrală. Aşadar, durerea parcurge trasee construite prin experimentarea cu stimulii dureroşi, căpătând astfel valoare subiectivă. Deci, oamenii simt durerea diferit conform experienţelor lor traumatizante care au generat reţele nervoase menite să protejeze organismul de leziuni.

Deci, când se constituie „traseele nervoase ale durerii” pe parcursul dezvoltării ontologice? Studiile pediatrice pe copii născuţi prematur relevă o realitate interesantă: modul de percepere al durerii se conturează încă din primele secunde de viaţă. Stanislav Grof, reprezentant marcant al psihologiei transpersonale, fundamentează un punct de vedere inedit şi curajos totodată. El susţine că experienţa naşterii îşi lasă amprenta traumatizantă asupra psihicului uman: evenimentele perinatale (din timpul naşterii) afectează percepţia durerii iremediabil. Poate că absolutizarea pe care o invocă Grof este în detrimentul teoriei (ca în orice domeniu extremele sunt limitative şi neproductive), însă, observaţiile medicale îi confirmă parţial concepţia: spre exemplu, copiii care s-au născut cu circulară de cordon (cordonul ombilical este înfăşurat în jurul gâtului copilului) pot prezenta senzaţii de asfixie în timpul somnului, fără a exista o cauză organică sau funcţională. Grof denumeşte experienţele care „lasă amprente inconştiente profunde în psihic”, având o influenţă importantă asupra vieţii individului, Matrice Perinatale Fundamentale (MPF).

Cercetările medicale recente au descoperit că naşterea poate influenţa sensibilitatea nociceptivă în măsura în care provoacă leziuni cutanate, organice ce necesită intervenţie chirurgicală. În fapt, ceea ce schimbă pragul durerii iremediabil este stimularea repetată prin procedurile medicale, ceea ce creează hiperinervaţie şi implicit, determină scăderea pragului de durere după vindecare. Efectul unei hipersensibilizări îndelungate duce la creşterea sensibilităţii dureroase până la punctul în care prematurul poate percepe stimulii, care în mod normal sunt nedureroşi, ca fiind dureroşi.

La naştere nou-născutul are toate structurile neurologice şi neurotransmiţătorii necesari transmisiei şi interpretării impulsurilor dureroase, căile durerii continuă însă să se dezvolte în perioada de sugar şi copil. Vulnerabilitatea crescută a creierului la efectele dăunătoare ale durerii este datorată atât faptului că la naştere dezvoltarea creierului este într-o perioadă critică cât şi creşterii ulterioare rapide a acestuia.

 

Aşadar, experienţele dureroase sunt cele care influenţează organizarea întregului sistem al durerii şi pot „determina arhitectura finală a creierului adultului“. Numărul sinapselor din creierul nou-născutului este mare, iar experienţele zilnice ale sugarului sunt cele care determină sinapsele ce sunt reţinute şi cele care sunt „eliminate“. Ca urmare, experienţele dureroase repetate determină conservarea unui număr mare de sinapse şi formarea unor conexiuni anormale care conduc la creşterea sensibilităţii la durere. Acest lucru este posibil deoarece s-a constat că nou-născuţii, cu precădere prematurii, simt durerea mai acut decât adulţii întrucât numărul fibrelor nervoase nociceptive de la nivelul pielii nou-născuţilor este similar şi posibil chiar mai mare decât al adulţilor, iar mielinizarea incompletă a fibrelor nervoase nu împiedică transmiterea durerii datorită distanţei scurte dintre căile durerii.


În concluzie, simţim durerea diferit întrucât experienţa cu stimulii dureroşi a fost integrată psihic diferit, iar organismul şi-a creat propriile lui modalităţi de coping pentru situaţiile traumatizante.

Durerea - ca şi concept - ce desemnează suferinţă, se manifestă şi la nivel psihic în urma unor evenimente emoţionale traumatizante care pot fi percepute ca durere fizică. De ce doare când ne separăm de cineva drag nouă sau când pierdem o fiinţă dragă?

Creierul uman este o veritabilă îmbinare a ancestralului cu modernul reflectată în structura sa: paleocortexul sau alocortexul (care include şi sistemul limbic sau „creierul reptilian”, a cărui funcţie este de a menţine adaptarea la mediul social) şi neocortexul sau neopalliumul, care include funcţiile senzoriale, limbajul, gândirea. Cândva, în zorii umanităţii, când viaţa omului depindea de apartenenţa sa la un grup social care să-i ofere protecţie şi siguranţă, la nivelul sistemului limbic, în cortexul reptilian această trebuinţă s-a întipărit ca o informaţie relevantă pentru supravieţuire, s-a conservat şi transmis genetic în timp până astăzi. În acele vremuri, izolarea sau pierderea de grup se asocia cu durerea provocată de atacurile animalelor, groaza de confruntarea cu provocările naturii fără un sprijin. De aceea separarea de cineva drag care reprezintă un sprijin pentru om este simţită ca o durere fizică. Aceasta este o rămăşiţă din trecutul nostru, un mecanism menit să asigure conservarea speciei.

Psihanaliza aduce o explicaţie interesantă a senzaţiei de durere provocată de plecarea sau pierderea cuiva drag. Conform acesteia, omul integrează ca parte a sa o persoană pe care o consideră foarte importantă pentru sine şi se comportă în consecinţă, percepând ca un atac personal orice ofensă adusă respectivei persoane. Aceasta este ceea ce se numeşte „relaţie de obiect” în psihanaliză. Aşadar, despărţirea de cineva drag este percepută ca o durere, ca şi când „se rupea ceva din mine” - după cum mărturisesc cei îndureraţi, şi au dreptate: o parte integrată a lor se rupe, universul lor de siguranţă este periclitat, iar creierul reptilian trimite semnale de teamă cu privire la viitor.

Iată cât de aproape suntem de „veriga lipsă”, deşi ne este greu să o recunoaştem. Puţini înţelegem că, de fapt, această moştenire genetică ne-a asigurat perpetuarea ca specie.

Dincolo de disconfortul fizic sau psihic creat de durere, aceasta este un veritabil dar al vieţii care ne ajută să ne apărăm de stimulii periculoşi, este un privilegiu de a simţi cum organismul nostru îşi creează strategii de adaptare la mediu, iar acest lucru poate fi confirmat de nefericiţii pacienţi bolnavi de lepră, boală care distruge nervii care transmit durerea, corpul nefiind capabil să se apere, ducând, în cele din urmă la moarte.

 

Sursa:scientia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei